Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Montirana optužnica

Novi dokazi da je Subotić lažno optužen

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Žrtva političko-pravosudne mafije: Stanko Subotić, srušio montiranu optužnicu
Žrtva političko-pravosudne mafije: Stanko Subotić, srušio montiranu optužnicu
Photo: Patrice Moullet

Uprkos brojnim opstrukcijama zaostalih DS spavača koji još uvek rade u Ministarstvu pravde, u Specijalni sud je napokon dopremljen zvanični dopis državnih organa Makedonije kojim je potvrđena tvrdnja odbrane da, za razliku od fantomske firme “Success” za koju je pred sudom dokazano da je bila u vlasništvu Vojske Jugoslavije, u državnom arhivu Makedonije i njenim službama ne postoji dokumentacija u kojoj se u kontekstu šverca cigareta pominju imena Stanka Subotića niti njegove firme “Mia” iz Uba. Zanimljivo je da je dokumentu, koji su na osnovu međunarodne zamolnice dostavili makedonski državni organi, trebalo više od mesec dana da iz Ministarstva pravde stigne do Specijalnog suda!

U završnici procesa koji je se po montiranoj optužnici pred Specijalnim sudom u Beogradu vodi protiv Stanka Subotića, predsednik sudskog veća Dragan Milošević je izvestio sve stranke u sporu da je u Specijalni sud napokon stigao dugo očekivani odgovor iz Makedonije u kojem makedonski državni organi zvanično potvrđuju da se u njihovim arhivama, kao i u arhivama firmi koje su devedesetih godina isporučivale cigarete u Srbiju, nigde ne pominju imena Stanka Subotića niiti njegove firme “Mia” iz Uba. Time je praktično potvrđeno da je fotokopirana dokumentacija koja je protivzakonito korišćena u procesu protiv Subotića zapravo bila falsifikovana od strane onih ljudi iz tužilaštva i policije koji su iz političkih i kriminalnih razloga čitavu optužnicu i konstruisali.

Uskoro okončanje agonije: Stanko Subotić, uveren u svoju konačnu pobedu
Photo: Obzor

Sudsko veće je istovremeno, otvoreno ignorišući zahtev Apelacionog suda da se iz spisa dokaza izostave sporne fotokopije, odlučilo da one i dalje budu tretirane kao validni dokazi što, prema objašnjenju veća, ne znači da će njihova sadržina nužno biti tumačena kao istinita. Obrazlažući svoju odluku, sudija Dragan Milošević je rekao da, uprkos izričitom nalogu Apelacionog suda, postupajuće sudsko veće, na osnovu ranije sudske prakse smatra da fotokopije mogu biti validni dokazi u procesnom smislu. Milošević je precizirao da je takav stav potvrđen čak i kasnijom izmenom Zakona o krivičnom postupku tokom koje su takvi dokazi voljom tadašnjih zakonodavaca naknadno legalizovani. Uprkos ovom objašnjenju i otvorenom priznanju predsednika Sudskog veća da su domaći sudovi ranije, otvoreno kršeći Zakon o krivičnom postupku, donosili presude na osnovu fotokopija kao glavnih dokaza, ostalo je nejasno zašto u ovom slučaju nije poštovan princip primene povoljnijeg prava za optužene, koji se redovno primenjuje u situacijama kada tokom procesa dođe do izmena zakona.

Sudsko veće je istovremeno saopštilo da je od Ministarstva trgovine, Ministarstva finansija i Uprave carine dobilo odgovor da nije moguće ustanoviti koja je klasifikacija cigareta korišćena prilikom određivanja visine dažbina u 1996. i 1997. godini što je samo još jedan u nizu pokazatelja farsičnosti čitavog postupka koji se protiv Subotića vodi radi utvrđivanja prekršaja nečega što ni sama država ne može tačno da ustanovi niti definiše!

Pre nego što je za 3. i 4. jul zakazao iznošenje završnih reči, predsednik postupajućeg veća je sprečio ponovni pokušaj tužioca da besmislenim zahtevima, koje je tokom prvobotnog suđenja kategorički odbacivao, dodatno opstruira i odugovlači postojeći proces. Sudija Milošević je tako najavio da mu je namera da prvostepena presuda u ovom postupku bude izrečena pre početka godišnjih odmora nakon čega će tužilac i optuženi imati pravo žalbe Apelacionom sudu koji će ovoga puta morati da donese konačnu presudu.

star
Oceni
3.98
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi