Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Početak ludila: Završnica predizborne kampanje

GSA: Đilas najtolerantniji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Homofobija stanuje na staroj adresi: Dragan Dragan Đilas, stanodavac
Homofobija stanuje na staroj adresi: Dragan Dragan Đilas, stanodavac
Photo: kurir-info.rs

Organizacija pod nazivom Gej strejt alijansa (GSA) pozvala je sve LGBT osobe u Srbiji i druge građane Srbije da na predstojećim izborima, zakazanim za 16. mart, svoj glas daju političkim partijama i koalicijama koje su pokazale da su im svi građani jednako važni. Nekoliko sati pred zakonsko zaključenje svih predizbornih aktivnosti ova organizacija je obelodanila riplijevski zaključak da je Demokratska stranka, na čijem je čelu provereni i dokazani homofob Dragan Drvosek Đilas, po kriterijuma te organizacije, verovali ili ne, načinila najveći iskorak u pozitivnom smeru u predizbornoj kampanji

Kako se navodi u saopštenju GSA, po raspisivanju izbora, ta organizacija je pokrenula kampanju "Tvoj glas, tvoje sutra", koja je za jedan od ciljeva imala da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima u vezi sa ljudskim pravima LGBT osoba, kao i da ta pitanja uključe u svoju predizbornu platformu, polazeći od stava da samo retorička podrška LGBT populaciji nije više dovoljna.

Rezultati tog istraživanja pokazali su da se na političkoj sceni Srbije izdvojilo više političkih stranaka sa pozitivnim odnosom prema LGBT populaciji i koje nude rešenja za poboljšanje položaja LGBT osoba. Posle podatka koji je manje-više poznat građanima, sledi i jedna ocena riplijevskog karaktera. Naime, kako tvrde u Gej strejt alijansi, Demokratska stranka, na čijem je čelu provereni i dokazani homofob Dragan Drvosek Đilas, po kriterijuma te organizacije, verovali ili ne, načinila najveći iskorak u pozitivnom smeru u predizbornoj kampanji.

Đilas je ok: Lazar Pavlović, v.d. predsednika GSA, šapuće uoči izborne šutnje
Photo: FB.

Sa druge strane, LGBT udruženje nema blagonaklon stav prema Srpskoj naprednoj stranci iako navodi niz pozitivnih momenata o njoj. GSA priznaje da je SNS imala dobru startnu poziciju u istraživanju zbog onog što je urađeno u periodu između izbora, kao i pozitivnog stava na početku predizborne kampanje. Međutim, iz gej udruženja zameraju SNS da se nije bavila LGBT pitanjima tokom cele kampanje, iako to pitanje nije bilo ni u prvom planu ostalih stranaka.

Zbog jasnijeg prikaza stavova, fokus postojećih kategorija bio je na strankama - nosiocima koalicija, dok su se stavovi njihovih koalicionih partnera u nekim kategorijama ocenjivali odvojeno, navodi se u saopštenju.

U određenim kategorijama bili su predviđeni i negativni poeni za iskazanu homofobiju i slično, pa su tako LDP i SPS u kategoriji "principijelnost", koja se odnosi na stavove njihovih koalicionih partnera prema LGBT populaciji, dobile negativne poene zbog izjava muftije Muamera Zukorlića i lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, ukazuje GSA. Međutim, šta o LGBT osobama misli, na primer, Đilasov koalicioni partner Zaharije Trnavčević, predsednik Bogate Srbije, nismo mogli da saznamo u GSA istraživanju.

Ta organizacija ocenila je da na predstojećim izborima LGBT osobe imaju za koga da glasaju, ali je takođe poručila pripadnicima LGBT populacije da imaju u vidu i ekonomske programe i mere za rešavanje drugih pitanja koje su stranke predlagale u kampanji.

GSA je poručila da je kampanjom "Tvoj glas, tvoje sutra" želela i da proširi političku agendu kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba kako se ona ne bi odnosila samo na izjašnjavanje političara o Paradi ponosa, dodavši da je njom i prethodnom kampanjom u 2012. povećan broja partija koje imaju afirmativan stav prema LGBT populaciji i ne libe se da te svoje stavove u predizbornoj kampanji i iznesu.

GSA je istakla da neće posebno podržati ni jednu političku opciju pred izbore, već će se pripremiti za period posle izbora kako bi kroz svoje aktivnosti pratila da li stranke ispunjavaju obećanja data u kampanji, posebno ona koja se odnose na LGBT prava.

star
Oceni
2.91
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak