Srbija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan

Vlada ima volju da razjasni atentat na Đinđića

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Izvestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin izrazio je očekivanje da biti otkriveni nalogodavaci ubistva premijera Srbije Zorana Ðinđića, ocenjujući da u srpskom rukovodstvu postoji volja da se to zaista i desi

"Očekujem da se to desi. Ja mislim da to nije moguće izbeći. Mislim da je i političkim opcijama u Srbiji jasno da je to nemoguće i da zato postoji volja da se to desi", rekao je Kacin za sarajevski portal Klix.ba. povodom 11. godišnjice od atentata na Ðinđića.

On, međutim, nije želeo da špekuliše o pozadini tog atentata i šta bi ona mogla da otkrije. "Ono što sam ja poručio jeste da treba u traženju pozadine ostvariti i punu saradnju između organa pravosuđa susednih država i Srbije. Uključujući i Bosnu i Hercegovinu", istakao je.

Kacin nije želeo da govori o tome hoće li pozadinu slučaja Ðinđić istraživati nadležno tužilaštvo u Srbiji ili će biti formirana posebna istražna komisija ili pak parlamentarna komisija. To je stvar Srbije, smatra Kacin uveren da rezultata te istrage mora biti.

Ðinđić je rođen 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu, a ubijen je u atentatu koji su 12. marta 2003. u Beogradu izvršili pripadnici "zemunskog kriminalnog klana".

Nekoliko sati nakon što je u 12.20 sati Ðinđić ubijen Vlada Srbije proglasila je vanredno stanje, a kao počinitelji odmah su osumnjičeni pripadnici "zemunskog klana", između ostalog i zato što je Ðinđićeva vlada toga dana trebalo da izda nalog za hapšenje nekoliko pripadnika ove kriminalne grupe.

Za veme vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003, u policijskoj akciji "Sablja“ uhapšeno je 11.665 osoba.

Ðinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS).

star
Oceni
4.76
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak