Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (18)

Otvoreno pismo ministru kulture

Redefinisanje stanja u umetničkom stvaralaštvu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Šest vrlo konkretnih sugestija: Ivan Tasovac, na ispitu ministarske zrelosti
Šest vrlo konkretnih sugestija: Ivan Tasovac, na ispitu ministarske zrelosti
Photo: 2.bp.blogspot.com

Grupa književnica i književnika, književnih kritičarki i kritičara, urednica i urednika, izadavačica i izdavača, obratila se otvorenim pismom ministru kulture Ivanu Tasovcu. U tekstu koji prenosimo u službenom ćiriličnom originalu namenjenom državnoj instituciji, ovi radnici u kulturi, umesto jalove i nekonstruktivne kritike, daju šest sasvim konkretnih predloga za redefinisanje stanja u oblasti umetničkog stvaralaštva. U skladu sa reakcijom ministra kulture, biće to prilika da odmerimo njegove stvarne domete

Отворено писмо министру културе, господину Ивану Тасовцу

Уважени господине министре,

Обраћамо Вам се уверени у могућност сарадње и с надом да ћете наше предлоге с пажњом размотрити. Наш крајњи циљ је редефинисање стања на књижевној сцени, области уметничког стваралаштва која је у великој мери институционално запуштена. Литература не захтева превелика новчана улагања, а може много да помогне прокламованим циљевима презентације овдашње културе у европским и светским размерама.

Наше сугестије су следеће:

1) Формирање комисије која би писцима додељивала стипендије за несметан рад

Елементарни и искључиви критеријум доделе стипендије био би квалитет предложеног синопсиса. Стипендије би биле осмишљене као тромесечне, полугодишње и годишње, у месечном износу од 60.000,00 динара. Број стипендија би се прилагодио буџету Министарства, а рад комисије био би доступан на увид јавности. Инсистирамо на независном и транспарентном раду сваке предложене комисије, те на елиминацији утицаја издавача, репрезентативних удружења, уредника, политичких структура, као и појединаца који су учествовали у девастацији културног простора у претходних годину и по дана, али и самих аутора. Мишљења смо да би кроз дијалог с Вама требало одредити критеријуме о избору чланова свих комисија, трајању, као и могућностима продужења или скраћења мандата.

2) Решавање проблема откупа књига за јавне библиотеке

Заснивање комисије за откуп која би се састојала од стручњака из области издаваштва и библиотекарства, уз одређени вид инсистирања на откупу дела савремене српске литературе.

3) Уређење часописне сцене у Србији

У земљи има преко деведесет књижевних часописа који излазе нередовно. Предлажемо стандардизацију часописа у сваком смислу (визуелно-дизајнерском, лекторско-коректорском, квалитативном у смислу превода и премијерно објављених текстова). Евалуацијом и увођењем прецизних стандарда постало би јасно који су критеријуми нужни, те би се финансијска средства одвајала на бази стабилних норматива, а не произвољних, нејасних и злонамерних одлука. Као последица овакве евалуације настала би хијерархијска ранг-листа часописа, из које би било видљиво који су часописи поштовањем стандарда стекли приоритетни значај, а који ће морати да пронађу изворе финансирања мимо Министарства културе. Предлажемо да се ова листа сваке календарске године преиспита и у складу са стандардима и постојећим резултатима поново успостави.

4) Подршка издаваштву која би се одвијала у два правца

Помоћ капиталним и важним издањима, с посебним нагласком на афирмацију домаћег књижевног стваралаштва. Наставак са системском подршком преводима књига домаћих аутора, што се показало као добра пракса у последњих неколико година. У оквиру помоћи издаваштву предлажемо и саветујемо учлањење наше земље у ТРАДУКИ, европску мрежу која потпомаже издаваштво и превођење. Чланарина на годишњем нивоу износи 20.000 евра, а фондови које бисмо могли да повучемо из ТРАДУКИ-ја износе 60.000 евра, што значи да на сваки уложени евро наши издавачи могу да извуку три.

5) Подршка књижевним манифестацијама од значаја

Hа начин идентичан као код часописа, с тим да би у овом случају критеријуми подразумевали величину и значај манифестације у европским и регионалним оквирима, а тек потом у националним.

6) Подршка и оснаживање књижевног стваралаштва за децу и младе

Kако у виду часописа, тако и у виду активне кампање за презентацију квалитетног књижевног стваралаштва за основношколски узраст. Сматрамо да је представљање и приближавање књижевности у најмлађем узрасту основа за сваки даљи рад.

Наши предлози подразумевају постојање јасне културне политике коју би требало дефинисати уз помоћ појединаца који су се у својој области деловања показали као највећи могући професионалци. Истичемо да смо за потпуну транспарентност ових процеса. Спремни смо да са наше стране предложимо неколико таквих појединаца, који би учествовали у ефикасном и партнерском дијалогу у термину који Вама одговара.

У нади да ћемо сарађивати на општу корист, срдачно Вас поздрављамо.

Филип Давид, књижевник
Светислав Басара, књижевник
Веселин Марковић, књижевник
Срђан Ваљаревић, књижевник
Давид Албахари, књижевник
Саша Илић, књижевник
Мирјана Ђурђевић, књижевница
Владимир Арсенијевић, књижевник
Саша Ћирић, књижевни критичар
Срђан Тешин, књижевник
Мића Вујичић, књижевник
Ибрахим Хаџић, књижевник
Оливера Стошић Ракић, уредница књижевног програма у Културном центру Београда
Тијана Спасић, књижевна критичарка
Енес Халиловић, књижевник
Срђан Срдић, књижевник
Томислав Марковић, књижевник
Марјан Чакаревић, књижевник
Драгољуб Станковић, књижевник
Драгана Младеновић, књижевница
Андрија Матић, књижевник
Владимир Арсенић, књижевни критичар
Милош Живановић, књижевник
Бојан Бабић, књижевник
Звонко Карановић, књижевник
Милета Продановић, књижевник и сликар
Ана Грмуша Пејовић, уредница фестивала Крокодил
Јасмина Врбавац, књижевна критичарка
Александар Новаковић, књижевник
Ирена Јаворски, књижевна критичарка
Александра Рашић Радосављевић, уредница издавачке куће Књижевна радионица Рашић
Иван Радосављевић, књижевни критичар и преводилац
Синиша Туцић, књижевник и активиста
Петар Матовић, књижевник
Жељко Митић, књижевник
Марко Чудић, хунгаролог

star
Oceni
4.42
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak