Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Sudska podrška diskriminaciji

Uslovna kazna Vaciću i njegove nove pretnje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ne moram da ponavljam prestup, ima ko će: Miša Vacić, tupi mozak operacije
Ne moram da ponavljam prestup, ima ko će: Miša Vacić, tupi mozak operacije
Photo: Stock

Na pitanje kako će se ponašati uoči i na dan ovogodišnje Parade ponosa, Vacić je kazao da se u njegovom ponašanju ništa neće promeniti, jer "postoji armija ljudi" koja može da govori umesto njega

Portparol Pokreta "1389" Miša Vacić osuđen je u petak u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine, za širenje diskriminacije, nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica. Vaciću je za diskriminaciju LGBT osoba pred otkazanu Paradu ponosa 2009. određena uslovna kazna od pet meseci zatvora, pet meseci uslovno dobio je i za nedozvoljeno držanje oružja, a za ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti šest meseci uslovno. Sud mu je, nakon procesa koji je trajao četiri godine, izrekao jednistvenu kaznu za sva tri dela.

Tužilaštvo je tokom suđenja istaklo da je dokazano da je Vacić pozivao na linč i nasilje protiv pripadnika LGBT populacije, dok je odbrana navela da nema dokaza da je počinio bilo koje krivično delo. Odbrana je, takođe, naglasila da Vacić ne može da bude osuđen dva puta za isti događaj, podsetivši da je on prekršajno osuđen na 30 dana zatvora zbog organizovanja neprijavljenog skupa uoči Parade ponosa.

Kao olakšavajuću okolnost sudija Ivana Ramić je navela da Vacić nije bio ranije osuđivan, kao i da je bio mlad u vreme izvršenja krivičnih dela.

Vacić je ispred Palate pravde nakon izricanja presude rekao da je odluka suda suštinski oslobađajuća ali da Sud to nije "mogao slobodno da kaže".

"Zadovoljan sam što kao srpski nacionalista koji ima patrijarhalno mišljenje mogu da nastavim slobodno da se krećem, ali sam ujedno ožalošćen što Sud nije mogao slobodno da kaže to u svojoj oslobađajućoj presudi", rekao je Vacić i najavio žalbu.

Dodao je da očekuje da će mu nakon žalbe biti i "formalno izrečena suštinski oslobađajuća presuda".

Photo: trstenik.net

Na pitanje kako će se ponašati uoči i na dan ovogodišnje Parade ponosa, Vacić je kazao da se u njegovom ponašanju ništa neće promeniti, jer "postoji armija ljudi" koja može da govori umesto njega.

Predstavnik nevladine organizacije Gej strejt alijansa Lazar Pavlović rekao je novinarima da nije iznenađen presudom i da strahuje da bi u drugostepenom postupku kazna mogla da bude i umanjena.

Aktivista Žena u crnom Miloš Urošević rekao je da je razočaran presudom pošto se njome "daje vetar u leđa ekstremističkim organizacijama" i otvara "sezona lova na sve koji drugačije misle". Urošević koji od početka prati suđenje, ističe da su advokati odbrane neprestano odlagali glavne pretrese i da im je sudsko veće često izlazilo u susret.

"Prilikom iznošenja završnih reči, Miša Vacić je još jednom pokazao da se ne kaje za širenje rasne i druge diskriminacije, zagovarajući diskriminaciju nas svih, osoba čija egzistencija nije heteroseksualna, prilikom neodržane Parade 2009. godine, tako što je rekao da se on nada će sudsko veće suditi bez straha od nevladinih organizacija, kvalifikujući tako sve nas, koji se borimo za ljudska prava, kao izdajnike i kriminalce. Takođe, mi, kao aktivisti za ljudska prava, smo jako često bili onemogućeni da prisustvujemo glavnim pretresima, odnosno da uđemo u sudnicu, jer je publika, sa strane optuženog Miše Vacića, često stajala na vratima, ne dajući nam da uđemo unutra", rekao je Urošević.

star
Oceni
4.16
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak