Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Reakcije opozicionih partija

Dobro je ali...

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Biberche

Usled nesposobnosti da bar na trenutak svoje uske grupne interese podrede interesima celine društva, predstavnici onoga što se, iz sve manje smislenih razloga, naziva srbijanskom opozicijom svoje reakcije na dodelu datuma Srbiji uglavnom su sveli na načelno odobravanje te odluke uz more pojedinačnih primedbi koje su se, po pravilu, svele na otkrivanje rupe u saksiji i grozničavu potragu za dlakom u briselskom jajetu

DS: Dobra vest za građane, ali...

Umesto “opravdano” odsutnog lidera Demokratske strane, povodom odluke Evropskog saveta oglasio se njegov zamenik Bojan Pajtić koji je izjavio da je odluka Evropskog saveta o otvaranju pregovora dobra vest za građane “iako nije dobijen konkretan datum”.

"Žao nam je što stranke koje su na vlasti nisu protekle dve decenije podržavale evropski put naše zemlje, jer da jesu mi bismo danas, kao i Hrvatska, slavili pridruživanje Uniji", rekao je Pajtić na konferenciji za novinare ne precizirajući koliko je od te dve decenije izgubljeno zbog lažnog evropejstva stranke u čije ime govori. On je istakao da “demokrate” ohrabruju stranke vladajuće koalicije da nastave tim putem i u implementaciji Briselskog sporazuma.

Suvišno konstatujući još jednu očiglednost, Pajtić je dodao da bez pune primene Briselskog sporazuma Srbija neće moći da uđe u EU, jer se obavezala da će ispuniti sve obaveze predviđene tim dokumentom.

Ovako izgleda konkretan datum: Bojan Pajtić, dasa iz Vrbasa
Photo: Beta

"Da bismo počeli pregovore moramo da budemo kredibilan partner i da ispunjavamo obaveze koje se nalaze u Briselskom sporazumu", rekao je Pajtić tačno uočavajući razliku između prethodne i sadašnje vlade.

Prema njegovim rečima, pred Srbijom je dug i težak put do samog početka pregovora. Pajtić je stoga istakao da je neophodno obaviti reforme u politici, pravu, obrazovnaju, ekonomiji, odnosno u svim onim oblastima u čije se reformisanje demokrate tokom svoje kriminalne vladavine nisu previse upuštale.

LDP: Velika šansa, ali....

U stopu sledeći svoje starije političke partnere, u otkrivanje tople vode uključilo se i političko preduzeće Čedomira Jovanovića. Komentarišući vest iz Brisela poslanik LDP Bojan Đurić izjavio je da “Srbija ne sme da propusti šansu koju joj je dala Evropska unija” i mora da sprovede sve sporazume u vezi sa Kosovom, rekao je danas poslanik LDP Bojan Đurić.

"Činjenica je da će pregovori najverovatnije početi u januaru i to govori da EU očekuje primenu sporazuma sa Kosovom. Kosovski izbori moraju da budu sprovedeni u potpunom redu", objasnio je Đurić predstojeći redosled koraka.

Evropski LDP pejzaži
Photomontage: Azazel

"Svakako će biti određene provere u decembru, a činjenica da pregovori najverovatnije počinju tokom januara, a ne tokom ove godine, rezultat je toga što se čeka puna primena sporazuma koje smo sami postigli u aprilu. Svi sporazumi vezani za Kosovo moraju se sprovesti, a kosovski izbori moraju biti sprovedeni u redu", rekao je Đurić i pozvao sve da se uzdrže od izjava kakve je nedavno imao Krstimir Pantić.

Đurić je rekao da Srbija isto tako ima obavezu da bude "ozbiljna u sprovođenju reformi", jer "ne možete uvesti zemlju u EU sa deficitom od dve milijarde".

"Ne sme biti opuštanja i slavodobitništva da nebismo kao mnogo puta do sada prokockali šansu", mudro je zaključio Đurić. On je naglasio da sve što Srbija bude radila do decembra, odnosno januara, mora jasno biti usmereno na vrlo brzo otvaranje procesa pregovora.

Đurić je dodao da sada od Srbije sve zavisi, ali i ukazao da ona ne može biti u punopravnom članstvu ako je na ivici bankrotstva, ukoliko ima deficit od dve milijarde evra ili katastrofalno stanje u svakoj oblasti života.

Photo: Biberche

"LDP je uvek imala isti stav - ni euforija, ni fatalizam. Pred nama je ogroman rad i obaveza da evropske integracije shvatimo na ozbiljniji način nego do sada", proučio je glasnogovornik LDP.

LSV: Rezultat napora Srbije, ali...

U slično tonu došlo je i saopštenje sa adrese Lige socijaldemorata Vojvodine. Ta stranka je izdala saopštenje u kojem je pozdravila odluku Evropskog saveta da sa Srbijom otvori pregovore o članstvu u EU ocenjujući da je Brisel na taj način pokazao da ceni napore Srbije.

"Odluku evropskih zvaničnika da se prva međuvladina konferencija održi najkasnije u januaru 2014. godine, ne treba shvatiti kao nekakvu novu kaznu i uslovljavanje, već kao poruku da u svemu što čini na putu evropskih integracija Srbija treba da bude i dalje posvećena, sistematična i dosledna", navodi se u saopštenju LSV.

Ligaši , međutim, nisu propustili da “ukažu” da je pre evidentnih napora uloženih tokom proteklih godinu dana, Srbija učinila i brojne druge napore koje ne treba zaboraviti i da bi do ovog "evropskog koraka došlo i ranije da današnja vlast, a tadašnja opozicija nije bila protiv ispunjenja naših obaveza i evropskih integracija".

LSV smatra da bi sigurno uštedeli nekoliko godina i napredovali brže da "stranke koje su sada na vlasti nisu trošile vreme nazivajući nas izdajnicima zbog toga što smo insistirali na evropskom putu, svesni da je jedino on dobar za Srbiju".

Dobili ste mesec, a ne datum: Slobodan Samardžić, opravdano zadovoljan
Photo: Stock

LSV poručuje da su evropske integracije jedini i najvažniji put za dobru budućnost Srbije i da će, uprkos jasnim političkim razlikama, LSV podržati svaki potez državnog rukovodstva koji vodi ka bržem priključenju EU, navedeno je u saopštenju.

DSS: Datum kada Vlada preda Kosovo

Jedno od retkih saopštenja koje je bilo potpuno krtitički intonirano stiglo je iz redova sledbenika Vojislava Koštunice. Demokratska stranka Srbije je tim povodom saopštila da Srbija “neće dobiti tačan datum za početak pristupnih pregovora sa EU dok Vlada Srbije ne ispuni sve zahteve Prištine i preda Kosovo”.

"Datuma nema. Datum se odlaže za januar, a u decembru će Evropski savet oceniti šta je Srbija uradila na primeni Briselskog sporazuma, dakle igra se nastavlja", rekao je potpredsednik DSS Slobodan Samardžić šizofreno omalovažavajući odluku Brisela istovremeno je predstavljajući kao smrtni udarac državi Srbiji.

Samardžić je rekao da je Evropski savet u svojoj odluci sledio preporuke nemačkog parlamenta i da je odlučivanje o datumu praktično pomereno za decembar. On je dodao da će Vlada Srbije u međuvremenu morati da ispunjava sve zahteve iz Brisela i Prištine, a kao jedan od primera naveo je zahtev Bundestaga da se uklone barikade na mostu na Ibru, koje dele Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo.

"Srbija neće dobiti datum dok ne izruči kompletno Kosovo", zaključio je Samardžić i dodao da bi Srbija trebalo da prekine evropske integracije.

Živković: Dobili smo žuto svetlo

Reagujući na pozitivnu vest iz Brisela Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je da je Srbija dobila "žuto svetlo" i “opomenuo državni vrh Srbije da se ozbiljno posveti starim neispunjenim uslovima EU”.

Kiselo, a žuto: Zoran Živković, bez kompasa
Photo: Stock

"Da smo spremni, dobili bismo 'zeleno svetlo'. Mi smo danas dobili 'žuto svetlo', što znači da će u decembru ili ranije, ako se ubrza sprovođenje sporazuma sa Prištinom, biti dato i 'zeleno svetlo', a da će u januaru biti započeti pregovori", izdeklamovao je Živković svoje viđenje zaključaka Evropskog saveta.

Previđajući da pregovori još uvek nisu počeli, Živković je istakao da Srbija prolazi kroz jedan krug provere implementacije dogovora sa Prištinom i svih starih uslova koji još nisu ispunjeni, kao što je reforma pravosuđa i dalja harmonizacija odnosa u regionu.

On je, u zanosu kreativnog ali zlonamernog tumačenja zaključaka Evropskog saveta, rekao da ako aktuelna vlast nastavi primenu Briselskog sporazuma sa Prištinom i sprovede neophodne i neodložne unutrašnje reforme “krajem januara će doći do utvrđivanja konkretnog datuma za početak pregovora”.

"Loša stvar je što je aktuelna vlast propustila da se taj proces ubrza i da taj datum već danas bude izvestan, bez nove procene napretka u implementaciji, a taj neuspeh je posledica njihove nekredibilnosti i nekompetentnosti za vođenje politike", prezentirao je Živković svoje neobične zaključke.

On je ipak dodao da je i pored propusta aktuelne vlasti, ovo istorijski dan za Srbiju, dok će sami pregovori sa Prištinom dovesti do toga da januar 2014. ne bude "još jedna neiskorišćena šansa za Srbiju".

Za razliku od ostalih opozicionara, Živković se pozabavio i južnim susedom rekavši da odluka da se započnu i pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova predstavlja "još jedan dokaz da većinska EU smatra Kosovo državom i da je odluka EU kompromis zbog država članica koje ga još nisu priznale."

"Takva odluka neće imati manji značaj za budućnost Kosova u EU. Na Kosovu je veliki haos, to još nije prava država i oni će morati da učine mnogo da dođe do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" zaključio je Zoran Živković.

star
Oceni
4.22
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak