Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Vojvodina na udaru

Večita žrtva i melem za srbijanske poraze

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Otimali bi tuđe: Domovina Vojvođana
Otimali bi tuđe: Domovina Vojvođana
Photo: Biberche

Budalasanje maloumnika iz Demokratske stranke putem spina o Deklaraciji o Vojvodini koju su podmetnuli javnosti u nezgodnom trenutku za vladajuće stranke, ne bi li time ubrali poneki jeftin politički poen dok se ove krčkaju u kosovskom loncu, dobija svoj epilog na štetu građana Vojvodine. Antivojvođanski ološ je oberučke prihvatio ovakav poklon-povod predsednika batrljka DS i njegovog vojvođanskog šegrta Bojana Pajtića, najavivši zbor mnoštva velikosrbijanskih sakaluda u glavnom gradu Vojvodine. Đilas i Pajtić očito nisu vodili računa o posledicama njihovih sebičnih i tupavih političkih igrica, isto kao što ih uostalom ne interesuje statut Vojvodine u okviru Srbije, niti sigurnost i bezbednost Vojvođana. No, velikosrbijanskom skupu tobož uperenom protiv pokrajinske vlasti koja im je, rekosmo, ponudila i okidač i obarač za orgije, priključiće se razni velikosrbijanski ekstremisti u, kako kažu, "zaustavljanju razbijanja Srbije". O kojem i kakvom "razbijanju Srbije" je reč - nije jasno. Da li se, naime, ovde asocira na preteklu srpsku pokrajinu Vojvodinu koja je poslednjih godina usled javašluka i pljačke pokrajinskih moćnika na vlasti dovedena do prosjačkog štapa, na dno dna? Ili se, pak, misli na Pokrajinu koja je radi ličnih i partijskih interesa aktuelnog režima, i pokrajinskog i republičkog, na društvenom i političkom, ekonomskom i kulturnom, i svakom drugom planu, doista, razbijena u paramparčad?

No pasarán
Photo: Biberche

U političkim igrama u Srbiji građani su oduvek bili kolateralna šteta osionika i njihovih interesa. Najsvežiji i najnoviji dokaz tome u prilog stigao je iz redova kloniranih babuški Dragana Drvoseka Đilasa. Budalasanje maloumnika iz Demokratske stranke putem spina o Deklaraciji o Vojvodini koju su podmetnuli javnosti u nezgodnom trenutku za vladajuće stranke, ne bi li time ubrali jeftin politički poen ili dva dok se ove krčkaju u kosovskom loncu, dobija svoj epilog na štetu građana Vojvodine.

Antivojvođanski ološ je oberučke prihvatio ovakav poklon-povod predsednika batrljka DS i njegovog vojvođanskog šegrta Bojana Pajtića, najavivši zbor mnoštva velikosrbijanskih sakaluda u glavnom gradu Vojvodine.

Đilas i Pajtić očito nisu vodili računa o posledicama njihovih sebičnih i tupavih političkih igrica, isto kao što ih uostalom ne interesuje statut Vojvodine u okviru Srbije, niti sigurnost i bezbednost Vojvođana. No, velikosrbijanskom skupu, pod radno-paradnim naslovom "Stop razbijanju Srbije", a tobož uperenom protiv pokrajinske vlasti koja im je srdačno ponudila i okidač i obarač za orgije, priključiće se razni velikosrbijanski ekstremisti u, kako kažu, "zaustavljanju razbijanja Srbije".

O kojem i kakvom "razbijanju Srbije" je reč - nije jasno. Da li se, naime, ovde asocira na preteklu srpsku pokrajinu Vojvodinu, koja je poslednjih godina usled javašluka i pljačke pokrajinskih moćnika na vlasti dovedena do prosjačkog štapa, na dno dna? Ili se, pak, misli na Pokrajinu koja je na radi ličnih i partijskih interesa aktuelnog režima, i pokrajinskog i republičkog, na društvenom i političkom, ekonomskom i kulturnom, i svakom drugom planu, doista, razbijena u paramparčad? Po svemu sudeći - ne!

Ko sam ja: Sava S.
Ko sam ja: Sava S.
Photo: ds.org.rs

Evidentno je, međutim, na šta upozoravaju činjenice između ostalog i one istorijske, da i velikosrbijanski ekstremisti poput Dveri, Naši, DSS itd, kao i srbijanske "demokratske stranke" i njeni vojvođanski satrapi, Vojvodinu i Vojvođane koriste isključivo u dnevnopolitičke svrhe i pro domo. Takav obrazac ponašanja uočen je i u ovom slučaju.

Protestom "Stop razbijanju Srbije", koji će u biti održan u Novom Sadu, ispred Vlade Vojvodine, organizatori tvrde da žele da pošalju poruku vlastima pokrajine da u njoj nema mesta separatizmu i da teba raspisati vanredne izbore. Takođe, zahteva se i ostavka pokrajinskog premijera Bojana Pajtića.

Ko sam ja: S. Stambolić
Ko sam ja: S. Stambolić
Photo: Stock

"Pozivamo sve predstavnike političkih organizacija, nevladinog sektora, studente, omladinu i sve one koji smatraju da je zaista došlo vreme da pošljamo poruku da separatizmu u Vojvodini nema mesta... Ne smemo dozvoliti dalje komadanje naše države", poručio je na konferenciji za novinare Sava Stambolić iz Udruženja Ravnica srpska, koje je jedan od organizatora protesta. Simptomatično je da u saopštenju "organizatora" ima više, ali se ne pominju njihova imena.

No pasarán
Photo: Biberche

Ovde se postavlja pitanje - ko je, u stvari, organizator okupljanja antivojvođana u Novom Sadu? Naivno deluje podatak da skup koji organizuje nekakav Sava Stambolić iz Udruženja Ravnica srpska, istovremeno podržava toliki broj organizacija, udruženja, grupa građana, stranaka i javnih ličnosti, među kojima su profilisane poltičke organizacije poput Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije. Smešno zvuči čak i činjenica da će se Savinom skupu pridužiti i Dveri, iako je Sava svojevremeno bio član te klerofašističke bande i učestvovao u njihovoj antivojvođanskoj kampanji "Za Srpsku Vojvodinu", u Subotici.

Ističući dobropoznati bauk "separatizma", Stambolić, koji se užoj javnosti tiho predstavio kao dobitnik nagrade za najbolju besedu u čast Zorana Đinđića 2008. godine*, a potom kao predsednik nekakve Svetosavske omladine 2011, dok ga na toj svetoj poziciji nije zemenio izvesni Vojislav Čiča, tvrdi da ovaj protest nema veze ni sa jednom političkom strankom.

Pogledavši ko je sve između ostalih pružio podršku i najavio dolazak na zbor pred Vladu Vojvodine, sasvim je jasno da meta velikosrbijanca nije od građana već prokažena kriminalizovana pokrajinska vrhuška. Aktuelna vlast u Pokrajini već je prežaljena i politički pokojna u toj ulozi, odbačena od samih građana Vojvodine - što su pokazali rezultati nedavno održanih lokalnih izbora, kao i onih za parlamet AP. Meta ološa koji će se okupiti ispred zgrade Banovine u Novom Sadu su, naime, po njihovom minulom radu sudeći - Vojvođani i njihova domovina.

Antivojvođanski skup javno su podržali, pored SNS i DSS, između ostalog i klerofašistička banda Dveri i Treća Srbija; srbijanska fašistička falanga Naši; Ujedinjena omladina srpska; predsednik studentskog parlamenta i student prorektor Univerziteta u Novom Sadu; Udruženi sindikat Srbije "Sloga"...

*"Ali hvala Bogu, posle svakog mraka dolazi zora, ali ovaj put ne zora, nego ZORAN, Zoran Đinđić... Čovek koji je bio naš PROMETEJ, koji je doneo vatru da se borimo protiv mraka, oko sebe i u državi. Iz filozofije sam učio da je grčki filozof Heraklit smatrao da su većina ljudi SPAVAČI... e, ako je tako, onda je ZORAN BUDILNIK." (Sava Stambolić, odlomak besede u čast Zorana Đinđića 2008. godine za koju je nagrađen)

star
Oceni
3.25
Povezani članci
Ostali članci iz rubrike Tema