Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Skandalozna izjava MUP načelnika za međunarodnu saradnju

Otkud Subotić u Švajcarskoj?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Svi su oni u bekstvu dok se drukčije ne dokaže: Milan Dimitrijević, lice iz MUP Srbije
Svi su oni u bekstvu dok se drukčije ne dokaže: Milan Dimitrijević, lice iz MUP Srbije
Photo: Alo

Bez obzira što još od 1999. godine Stanko Subotić živi u Ženevi, u Švajcarskoj, čiji je poreski obveznik; bez obzira što je pomenutom Subotiću srbijansko Tužilaštvo na kućnu adresu slalo pozive na sud - oglasio se izvesni Milan Dimitrijević iz MUP Srbije koji tvrdi da ne zna gde je Subotić, ali da je isti “davao izjave medijima iz Švajcarske”, čime se opravdava slanje poternice koja je još na snazi. Povodom ove skandalozne izjave, reagovao je Subotićev advokat pismom koje prenosimo u celini

Švicarski poreski obveznik: Stanko Subotić, Geneva resident
Photo: Stock

U intervjuu za tabloid “Alo”, Milan Dimitrijević, načelnik Uprave za međunarodnu policijsku saradnju u MUP-u Srbije, rekao je da Srbija preko Interpola trenutno traga za nešto više od 1.000 osoba, a da je ukupan broj poternica koje je Srbija raspisala do sada oko 2.000. Na pitanje šta je sa onima koji su na poternicama, a za koje se zna gde su, kao što su Slobodan Radulović, Bogoljub Karić, Mira Marković, Dobrosav Gavrić, Stanko Subotić – načelnik je odgovorio: “Pozitivno pravo tih zemalja u kojima se nalaze pomenuta lica, osim Gavrića, koji je ovde osuđen za ubistvo Arkana, ukazuje na to da krivično delo koje im se stavlja na teret od strane naših sudova nije tretirano u pozitivnom zakonodavstvu tih zemalja i zato ne mogu da ih procesuiraju. Radi se o krivičnom delu zloupotrebe službenog položaja”.

Neobavešteni Dimitrijević potom otkriva: “Sud i Ministarstvo pravde Republike Srbije ne odustaju, a mi smo samo servis. Da li će druge države postupiti u skladu sa našim zahtevom i zahtevima Ministarstva pravde, to je individualna odluka svake države. Inače, samo da napomenem, mediji spekulišu da se Karić nalazi u Rusiji, služba nema zvaničnu potvrdu da je Karić u Rusiji. Proverene informacije o boravištu i prebivalištu u Moskvi imamo o Mirjani Marković. Stanko Subotić je davao izjave medijima iz Švajcarske, a Radulović se, na osnovnu poslednjih informacija koje nisu novijeg datuma, nalazi u Španiji. Ako bi se neko od njih pojavio u Srbiji ili nekoj od država koje krivična dela za koja se terete tretiraju kao naše zakonodavstvo, siguran sam da bi bio uhapšen”.

Iz ove Dimitrijevićeve izjave proizilazi da država Srbija ne zna gde se nalazi Stanko Subotić, pa je zato odaslala poternicu za njim. Istina je, pak, sasvim drukčija: Subotić više od deset godina živi u Ženevi čiji je poreski obveznik, pomenutom Subotiću srbijansko je Tužilaštvo na kućnu adresu slalo pozive na sud, čak nesrećni Dimitrijević poseduje privatni broj telefona Stanka Subotića u Švajcarskoj.

PISMO MILANU DIMITRIJEVIĆU:

Redakcija e-novina ekskluzivno objavljuje pismo punomoćnika Stanka Subotića, advokata Radoslava Tadića, upućeno Milanu Dimitrijeviću.  

Poštovani gospodine Dimitrijeviću,

Kao generalni punomoćnik i branilac Stanka Subotića, iz Beograda, ul Kneza Miloša br. 68, sa boravištem u Ženevi, Švajcarska, na adresi: 21 BIS Chemin Byron, 1223 Cologny, obaveštavam Vas sledeće:

Ništa ja ne znam, to mi je u opisu posla: Milan Dimitrijević, pogled za poternicu
Photo: Alo

U dnevnom listu „Alo“ od 20.1.2013. godine objavljen je intervju sa Vama pod naslovom „Srbija raspisala 2.000 poternica preko Interpola“ u kojem, između ostalih lica,  pominjete i mog klijenta, navodeći da je „Stanko Suotić davao izjave medijima iz Švajcarske“. Iz takve rečenice se može izvesti zaključak da je g. Subotić u bekstvu, da se negde krije, ali da je (sa nepoznate adrese) davao izjave medijima iz Švajcarske.

Kao što u istom intervuju i sami priznajete, Švajcarska je još pre nekoliko godina (na početku samog montiranog krivičnog postupka koji se protiv g. Subotića vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu) odbila da Stanka Subotića izruči Srbiji, jer krivično delo koje mu je stavljeno na teret ne postoji u zakonodavstvu te zemlje. Šta više, to krivično delo ne postoji u pravnom sistemu ni jedne zemlje članice Evropske unije, a poslednjim izmenama Krivičnog zakonika Srbije iz decembra 2012. godine, krivično delo zloupotreba službenog položaja (izvršeno u privatnoj firmi) je brisano i iz našeg zakonodavstva.

Što se tiče boravišta Stanka Subotića, on od 2.2.1999. godine neprekidno živi u Ženevi, Švajcarska, na istoj, gore navedenoj adresi. Prema tome, on je na toj adresi živeo godinama i pre nego što je protiv njega u Beogradu, u njegovom odsustvu, pokrenut krivični postupak, što najbolje govori u prilog činjenici da on nikada nije bio u bekstvu i da se nigde nije krio, te da za izdavanje poternice faktički nije ni postojala potreba.

Dimitrijević ide mojim stopama: Snežana Malović, presrećna zbog poternice
Photo: Stock

U prilog iznetom najbolje govori činjenica da je sud koji protiv njega vodi krivični postupak, od samog početka upoznat sa njegovom adresom i da mu je na istu adresu (između ostalih pismena) dostavljen i poziv za sednicu veća koja je u periodu od 4. do 8.2.2013. godine, povodom žalbi protiv prvostepene presude Specijalnog suda, zakazana u Apelacionom sudu u Beogradu. (Dokaz: Potvrda o rezidentnosti Švajcarske za Stanka Subotića od 7.12.2012. godine, obaveštenje Apelacionog suda Kž.Po. 8/12 od 30.10.2012. godine, dopis Ambasade RS u Bernu od 15.11.2012. godine i kopija dostavnice o uručenju tih pismena g. Subotiću u Švajcarskoj)

Kod takvog stanja stvari osnovano se postavlja pitanje koji je motiv da uoči odlučivanja o žalbi g. Stanka Subotića, u intervjuu koji je u pretežnom delu posvećen Darku Šariću, pominjete i g. Subotića? Ni moj klijent ni ja ne želimo da verujemo da je u pitanju nastavak politike prethodne vlasti koja je redovno, pred svaki glavni pretres u postupku protiv mog klijenta, preko najviših državnih službenika, prvenstveno preko ministarke pravde Snežane Malović i državnog sekretara u Ministarstvu pravde Slobodana Homena, preko medija vršila neviđeni pritisak na tužilaštvo i sud u nameri da g. Subotić bude oglašen krivim za krivično delo koje nije izvršio!

Ukoliko Vam je potrebna bilo kakva dalja informacija u pogledu boravišta Stanka Subotića, molim Vas da istu zatražite od mene, kao njegovog punomoćnika, ili od g. Subotića lično, pismenim putem na gore navedenu adresu ili neposredno telefonom, čiji broj je u današnjem telefonskom razgovoru ostavio Vašoj saradnici.

S poštovanjem, generalni punomoćnik Stanka Subotića, advokat Radoslav Tadić

star
Oceni
4.57
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi