Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Kako je Oliver Dulić uređivao Srbiju

Ortoped “počistio” 25 miliona evra

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Sebi dodelio desetine miliona evra: Oliver Dulić, ekološki preduzetnik
Sebi dodelio desetine miliona evra: Oliver Dulić, ekološki preduzetnik
Photo: Igor Pavićević

Reagujući na odluku Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine da obustavi akciju "Očistimo Srbiju" koju je prethodnih godina lično promovisao bivši ministar Oliver Dulić, Toplički centar i Koalcija za nadzor javnih finansija podsetili su kako je DS ortoped pod maskom čišćenja Srbije zapravo počistio džepove poreskih obveznika

Ponosni vlasnik kutije od 25 miliona evra: Dulić, srećni dobitnik tuđeg novca
Photo: Slobodan Miljević

U saopštenju Koalicije za nadzor javnih finansija ukazano je da je odluka minsitarke Zorane Mihajlović da obustavi akciju “Očistimo Srbiju” predstavlja pravu priliku da se preispitaju njeni efekti, troškovi, rezultati i posledice, ali i teške finansijske zloupotrebe doskorašnjeg ministra životne sredine i prostornog planiranja i njegovih najbližih saradnika, koje su od početka pratili ovu kontraverznu akciju. U saopštenju se podseća da je Dulićeva kvaziekološka akcija od 2009 do 2012. godine, građane Srbije koštala čak 25 miliona evra!

“Akcija, čiji su efekti po zaštitu životne sredine beznačajni, a po javne finansije pogubni, sprovedena je od strane Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine. Za sprovođenje ove akcije, koja je, u značajnom delu, po svojoj suštini klasičan korupcionaški posao, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je od Fonda za zaštitu životne sredine dobilo 1,82 milijardi dinara. Podsećamo da je resorni ministar u periodu 2009 - 2012. bio Oliver Dulić, koji se istovremeno nalazio i na funkciji predsednika Upravnog odbora Fonda za zaštitu životne sredine”, podseća se u saopštenju.

Koalicija za nadzor javnih finansija dalje navodi da je Fond za zaštitu životne sredine (Oliver Dulić) odobrio sredstva Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja (ponovo Oliver Dulić) u četiri navrata, i to: 2009. godine dodeljeno je 200 miliona dinara; zatim 600 miliona za 2010; pa jedna milijarda za 2011; i najzad 20 miliona dinara za prvih nekoliko meseci 2012. godine.

“Pored namene odobrenih sredstava (koju iz projekata uglavnom nije moguće precizno utvrditi) od kojih su milioni evra završili na besmislenim reklamiranjima, nepostojećim istraživanjima i promociji Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i same akcije (primera radi, u 2009. godini preko 35.000 evra proćerdano je samo na promociju znaka akcije), zanimljivo je i kako su odobravana sredstva od strane Fonda za zaštitu životne sredine za projekte Ministarstva, sadržaj samih projekata i uloga najviših funkcionera Ministarstva i Fonda u ovim štetočinskim poslovima. Takođe je važno da nadležni organi utvrde da li je i na koji način Fond za zaštitu životne sredine izvršavao svoje zakonske obaveze i kontrolisao da li su odobrena sredstva korišćena na namenski način”, ističe se u saopštenju.

Koalicija navodi i nekoliko detalja koji slikovito govore o tome u kojoj meri je situacija vezana za odobravanje i trošenje sredstava za sprovođenje akcije "Očistimo Srbiju" bila apsurdna i prožeta zloupotrebama i sukobom interesa.

“Jedan od najmarkantnijih jeste okolnost da je doskorašnja direktorka Fonda za zaštitu životne sredine Željka Jurakić u 2009. i 2010. godini bila član operativnog tima za realizaciju projekta. Podsećamo da, prema Pravilniku o uslovima za dodelu i korišćenje sredstava Fonda za zaštitu životne sredine, odluku o dodeli sredstava na predlog direktora donosi Upravni odbor. Dakle, onaj na čiji se predlog dodeljuju sredstva za realizaciju projekta, bio je istovremeno deo projektnog tima”, podseća Koalicija za nadzor javnih finansija.

Da bi cela situacija bila još zanimljivija, predsednik Upravnog odbora Fonda bio je glavom i bradom Oliver Dulić, koji je istovremeno bio i ovlašćeni zastupnik podnosioca prijave za sufinansiranje, odnosno Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. Dulić je tako 29. aprila 2010. godine potpisao odluku kojom je Fond odobrava sredstva Ministarstvu životne sredine, odnosno kojom je Dulić u ima Fonda dodeliuo novac Ministarstvu na čijem se čelu tada nalazio.

Zaustavila Dulićev kriminal: Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i životne sredine
Photo: Nenad Petrović

“Ista stvar dešava se i 2011. godine, kada član Upravnog odbora Fonda Nemanja Komazec, koji je istovremeno i ovlašćeni zastupnik podnosioca prijave za sufinansiranje, odnosno Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u 2011. godini, potpisuje Odluku kojom Fond odobrava sredstva Ministarstvu životne sredine. Zanimljivo je da je u 2009. godini Fondu bio potreban samo jedan dan da odluči o projektu Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. Projekat je predat 29. januara, a Fond ga odobrava već 30. januara! Rekord u brzini odlučivanja srušen je tri godine kasnije. U 2012. godini Ministarstvo životne sredine predaje projekat 19. marta, a Fond ga odobrava istog dana! Brzina odlučivanja upečatljivo svedoči o složenosti i sveobuhvatnosti projekata, za koje su iz budžetskih sredstava izdvojene desetine miliona evra”, navodi se u saopštenju o mahinacijama Olivera Dulića.

Koalicija je ukazala i na čudan sadržaj projekata iz kojeg se ne može precizno utvrditi na koje će namene sredstva biti utrošena. To, međutim, nije predstavljalo smetnju da se 1,8 milijardi dinara na reč i poverenje odobri Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, specijalizovanog za proneveru i zloupotrebu novca građana Srbije.

“Koalicija za nadzor javnih finansija smatra da je neophodno sprovesti detaljnu i profesionalnu istragu o poslovanju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja i Fonda za zaštitu životne sredine, i sa posebnom pažnjom istražiti zloupotrebe vezane za akciju "Očistimo Srbiju". Smatramo da su zloupotrebe u javnim nabavkama koje se odnose na usluge reklamiranja, oglašavanja, istraživanja, izrade veb sajtova, dobra osnova za početak temeljne istrage od strane nadležnih policijskih i pravosudnih organa, koje će dovesti do otkrivanja pune istine i krivičnopravnog procesuiranja doskora visokih državnih funkcionera”, zaključeno je u saopštenju Koalicije za nadzor javnih finansija koje je potpisao Dragan Dobrašinović.

star
Oceni
4.84
Ostali članci iz rubrike Tema