Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (134)

Mihajlović protiv Ljajića

Solfeđo etničkog čišćenja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Pevaće oni meni ćirilicom: Siniša Mihajlović, Srbenda i dirigent
Pevaće oni meni ćirilicom: Siniša Mihajlović, Srbenda i dirigent
Photo: Stock

A nema FSS ništa protiv toga što si ti Bošnjak, musliman, dobio si prilku, doduše po nedićevskom Sporazumu. I ne samo to, ima još jedna 'tica kojoj hoćemo da čujemo glas. Baš da vidimo sa koliko će sekiracije ovo da izvede Miralem Sulejmani, jedan od najboljih evropskih fudbalera

Bože spasi, bože brani da gol ne primimo: Adem Ljajić, srpske slave novi sjaj 
Photo: mondo.rs

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović vratio je sa priprema u Švajcarskoj Adema Ljajića, igrača Fiorentine, zbog toga što uoči utakmice sa Španijom nije pevao državnu himnu. Ljajić je rekao da nije pevao “iz ličnih razloga”, a Fudbalski savez Srbije podržao je odluku selektora, budući da je reč o kršenju Sporazuma o ponašanju koji su potpisali svi kandidati za reprezentaciju, pa i Adem Ljajić.

Ovaj događaj ima nekoliko aspekta imbecilnosti decenijama svojstvene srbijanskom fudbalu, a uvod u novu fazu uzgoja ovog svojstva bila je prva poruka novog izbornika potencijalnim reprezentativcima - da nauče tekst srpske himne. Ta je obaveza, očito, postala deo nekakvog akta koji se naziva Sporazumom o ponašanju koji fudbaleri potpisuju kao svojevrsnu izjavu lojalnosti. I onda se pojavi Ljajić koji bi da ima “svoje razloge” pored živog Siniše; verovao je da je sumanuta obaveza iz Sporazuma da peva himnu tek ornamentalni detalj tih Mihajlovićevih paragrafa, a, zapravo, se, pred celim svetom ogrešio o  najvažniji, onaj zbog kojeg je Mihajlović i sačinio ovaj skup obaveza.

Te sreće Mihajlovićeve, kada je Bošnjak sam etnički očistio reprezentaciju. Iz “ličnih razloga”, normalno, ali knjižimo to kao manjak patriotizma. A oni mogu da budu i pominjanje boga; možda Ljajić misli da je pristojno saslušati himnu u kojoj se pominje bog, idemo još dalje, bog pravoslavaca, i onda igrati fudbal. Za Srbiju, što je, valjda, emotivni i politički čin van spora.

Nije dovoljno, moraš da pevaš, da položiš prvo solfeđo kod momka iz Borova Sela, a ugovor sa vrhunskim evropskim klubom da obesiš mačku o rep, ako nećeš da se moliš na stadionu. Za srpstvo, za kralja, monarhiju, da se moliš kao “sav srpski rod”. Drugom ti “lične razloge”, šta, ne voliš da pevaš, porodični problemi. Pusti to, ohladi glavu, kad promeniš mišljenje javi se, reče selektor. Može da igra kad promeni mišljenje i o tome obavesti selektora, presudi FSS.

Nova Mihajlovićeva žrtva na vidiku: Miralem Sulejmani
Photo: EPA/Olaf Kraak

Ruku na srce, a i bez te glupave geste, ko bi ovo pevao bez goleme muke: “Iz mračnoga sinu groba/srpske slave novi sjaj/nastalo je novo doba/Novu sreću, Bože daj!/Otadžbinu srpsku brani/pet vekovne borbe plod/Bože spasi, Bože brani/moli ti se srpski rod”. Možda neko i bi, ljudsko pravo, u svakom slučaju, obavezujuće uputstvo selektora duboko vređa dostojanstvo svakog čoveka, jer je, suštinski, nametnuto, nasilno, ponižavajuće za sve koji o tome imaju informaciju.

A nema FSS ništa protiv toga što si ti Bošnjak, musliman, dobio si prilku, doduše po nedićevskom Sporazumu. I ne samo to, ima još jedna 'tica kojoj hoćemo da čujemo glas. Baš da vidimo sa koliko će sekiracije ovo da izvede Miralem Sulejmani, jedan od najboljih evropskih fudbalera. Ovo više nije ni za kakvu sprdnju, ovo je etničko čišćenje.

Jedno podsećanje na patriotski bekgraund izbornika, na kup utakmici protiv Hajduka u Beogradu 1991, kad je kao fudbaler Zvezde pokušavao ludačkim startovima da polomi fudbalere iz Splita dok nije isključen. Nakon toga dugo, dugo, slao je pozdrave smrti  kolegama iz Hrvatske, da bi ih konačno začinio mirovnom ponudom Igoru Štimcu. Prošle godine je, ispostaviće se bezuspešno, pokušavao da ih pomiri Aleksandar Stanković, urednik emisije Nedjeljom u dva.HRT. Štimac ga je isuviše učtivo odbio.

"Već sam star i imam šestero djece. Možda je vrijeme da se preko nekih stvari prijeđe. Ja ću Štimcu oprostiti jedino ako sa mnom popije dvije ili tri boce finog vina. Ali ne onog našeg, nego vašeg dalmatinskog koje ostavlja okus poput sirupa. Samo ako mi pokloni to vino ću pristati na pomirbu. Štimca znam od malih nogu i oduvijek je bio lav", raspilavio se srbijanski izbornik.

"Što reći o čovjeku koji je u jednim srpskim novinama izjavio da bi samo mene mogao hladnokrvno ubiti. Nikada nije pitao gdje su mu prijatelji za vrijeme rata, a potpisivao je podrške Arkanu i dokazivao svoje velikosrpstvo iako mu je majka Hrvatica. Ja sam njemu davno oprostio, ali nikada se s njim ne bih mogao grliti ili popiti piće", zaključio je ovu priču Igor Štimac.

Ljajić je odstranjen, neka se pripremi Sulejmani!

star
Oceni
4.12
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi