Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Jelko Kacin o rezultatima izbora

Pobeda Nikolića nije ništa strašno

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: BETA/MARKO RUPENA

"Bilo bi nam drago kada bi Nikolić prvo krenuo u Sarajevo, pa onda u Banju Luku, kada govorimo o BiH. Drugo, radovalo bio nas kada bi hrabrio Srbe na sjeveru Kosova da ojačaju srpsku zajednicu na Kosovu, što znači ponovno komuniciranje Srba sjeverno i južno od Ibra. Samo sloga Srbe spašava, stara je izreka. Ali, ako želimo sačuvati i ojačati multietnički karakter Kosova, a svi to želimo, dijalog između Srba na sjeveru i jugu Kosova je preduvjet. To mora biti interes i Srbije. Srbijanski predsjednik, iako po Ustavu nema široka ovlaštenja, može intonirati pristup i hrabriti demokratske, proevropske stranke", zaključuje Kacin

Photo: BETA

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je za agenciju Anadolija da se sinoćnjom pobjedom lidera Srpske naporedne stranke (SNS) Tomislava Nikolića u drugom krugu srbijanskih predsjedničkih izbora "nije dogodilo ništa strašno".

Prema Kacinu, nije u pitanju nikakva drama, jer se u politici često dešavaju promjene pozicija. Drama se, kako veli, događa samo kod onih koji odlaze s vlasti. Preporučio je svima da se odreknu sataniziranja bilo kojeg funkcionera, u bilo kojoj zemlji, a pogotovo Tomislava Nikolića. Potrebno je, podcrtao je, ispoštovati volju birača.

"Ipak, je Tomislav Nikolić sada već davne 2008. godine bio na čelu Srpske radikalne stranke, ali je prihvatio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Evropskom unijom (EU). To je tada izazvalo šok među radikalima i došlo je do cijepanja. Naprednjaci su danas zato dio proevropske Srbije. Ono što je meni bitno, jeste da je Srbija parlamentarna demokratija i da o svemu odlučuju Skupština i Vlada. Vlada Srbije je ta koja će pregovarati s Evropskom komisijom (EK) o približavanju i ulasku Srbije u EU. Vlada je ta koja se mora, ne riječima, već djelima dokazati da može dobiti datum za početak pregovora. Zato je Srbiji potrebna jaka i operativna Vlada", kazao je izvjestilac Kacin za agenciju Anadolija.

Kacin kaže da, prije svega, treba vidjeti hoće li mandatar kojeg će predložiti Nikolić uspjeti sastaviti koalicionu Vladu. Ako ne, onda će predsjednik Nikolić morati dati mandat novom mandataru iz neke druge političke opcije. Napominje da Nikolić u ovom trenutku ima značajnu ulogu u formiranju koalicije koja će voditi državu, te da su to sada njegovi glavni izazovi.

"Sačekat ćemo da vidimo kakva će biti nova koalicija, jer od nje zavisi i distribucija funkcija u Skupštini, pa i podjela ministarstava. Smatram da je potrebno da do takvog dogovora dođe što prije. Poruka je jasna. Birači su volju izrazili kada su distribuirali podršku. Na političarima je sada da očekivanja ispune, da naprave jaku i operativnu Vladu i da se suoče s izazovima svakog dana", istakao je Kacin.

Dodaje da nije bitno šta u ovom trenutku Evropska unija očekuje od Nikolića, već šta očekuju građani Srbije.

"Toj državi što prije treba jaka i operativna vlada. Nikolić mora odgovarati svojim biračima. Također tvrdi da želi biti predsjednik svim građanima Srbije. Mislim da su to njegovi najveći izazovi, dakle, teška ekonomska i socijalna situacija", konstatira on.

Na pitanje šta balkanski region, prije svega BiH i Kosovo, mogu očekivati od Tomislava Nikolića, Kacin tvrdi da to tek trebamo vidjeti.

"Bilo bi nam drago kada bi Nikolić prvo krenuo u Sarajevo, pa onda u Banju Luku, kada govorimo o BiH. Drugo, radovalo bio nas kada bi hrabrio Srbe na sjeveru Kosova da ojačaju srpsku zajednicu na Kosovu, što znači ponovno komuniciranje Srba sjeverno i južno od Ibra. Samo sloga Srbe spašava, stara je izreka. Ali, ako želimo sačuvati i ojačati multietnički karakter Kosova, a svi to želimo, dijalog između Srba na sjeveru i jugu Kosova je preduvjet. To mora biti interes i Srbije. Srbijanski predsjednik, iako po Ustavu nema široka ovlaštenja, može intonirati pristup i hrabriti demokratske, proevropske stranke", zaključuje Kacin.

Oceni
4.73
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak