Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (19)

Predizobrno problematizovnaje obrazovanja Tomislava Nikolića

Diplomski spin Tadićevih “ligaša”

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ligu za Borisa, Tadića ni za šta: Nenad Čanak, beogradski Vojvođanin
Ligu za Borisa, Tadića ni za šta: Nenad Čanak, beogradski Vojvođanin
Photo: Goran Necin

U nedostatku bilo kakvih ideja sa kojima bi izašla pred izneverene građane Vojvodine, a u nezaustavljivoj želji da se dodvori svom koalicionom mentoru iz Beograda, Liga socijaldemokrata Vojvodine proslavila se ovih dana besmislenom istragom o stepenu obrazovanja Tomislava Nikolića. Pored toga što Ustav i zakoni ne propisuju kao neophodne obrazovne kvalifikacije za kandidate za predsednika Republike, zanimljivo je da se Aleksandra Jerkov, visoka funkcionerka Čankovog političkog preduzeća, isključivo bavila postojanjem i poreklom diplome najozbiljnijeg Tadićevog rivala na predsedničkim izborima, zanemarujući ništa manje kontroverzne podatke iz biografije samog Tadića i još nekih učesnika u predsedničkoj izbornoj trci

Funkcionerka LSV Aleksandra Jerkov zatražila je ranije od Nikolića da javnosti saopšti na kojem je fakultetu diplomirao i dodala da joj je u telefonskom razgovoru sa privatnim fakultetom iz Novog Sada rečeno da Nikolić tamo nije stekao diplomu, iako je on taj podatak naveo u biografiji. Taj zahtev je ponovio i predsednik LSV Nenad Čanak poručujući da treba hitno razrešiti da li je i na kojem fakultetu diplomirao kandidat SNS za predsednika Republike Srbije. On je saopštio da na privatnom fakultetu u Novom Sadu koji je na sajtu SNS naveden kao ustanova gde je Nikolić diplomirao, navodno tvrde da Nikolić kod njih nije diplomirao nego samo završio master studije i odbranio master rad.

Lider LSV je upozorio da je po sredi krivično delo ako neko ima zvanje mastera bez diplome fakulteta i da je jako važno utvrditi istinu s obzirom da je reč o čoveku koji se kandiduje za najvišu funkciju u državi.

Čanka je, međutim, demantovao vršilac dužnosti dekana Fakulteta za menadžment (FAM) Zoran Savić koji je javnosti potvrdio da je lider SNS ipak diplomirao na tom fakultetu u Novom Sadu 2006. godine. Savić je agenciji Beta rekao da je Nikolić diplomirao na smeru za menadžment na osnovnim studijama i dodao da je on upisan i u monografiji fakulteta kao student iz generacije diplomiranih studenata 2006/2007. godine. On je dodao je da je tema Nikolićevog diplomskog rada bila vezana za marketing političkih stranaka. Savić je pojasnio da su podaci o studentima dostupni, ali se nikako ne mogu dobiti preko telefona ili na osnovu javne prozivke.

Photomontage: Azazel

Istovremeno, članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović je na stranačkoj konferenciji za novinare pokazala Nikolićeve diplome, uključujući i one o završenim osnovnim i master studijama. Ona je ocenila da su diplome koje je pokazala dokaz da je laž ono što su govorili predstavnici Demokratske stranke i njihovi partneri.

U čitavoj zavrzlami oko diplome Tomislava Nikolića ostalo je nejasno kome je i zbog čega uopšte bilo bitno da zna njegove obrazovne kvalifikacije i, naravano, zašto samo njegove?

Ustavne i zakonske odredbe ne poznaju obrazovni prag za kandidate za predsednika Republike. Među njima se podjednako mogu naći svi obrazovni stupnjevi i profili, od čobanina do doktora nauka što je posledica primene civilizacijskog demokratskog principa o jednakom pravu svih građana da biraju i budu birani u državne organe. Naravno, viši stepen obrazovanja kandidata svakako je poželjan, ali ne i neophodan uslov za kandidature. Pretendenti na najviše funkcije u državi ne kandiduju se za ta mesta kao eksperti, već kao politički autoriteti koji nastoje da zadobiju poverenje građana kako bi obavljali javne poslove u predviđenom mandatu.

Diplomirani predsednik: Boris Tadić, kvalifikovani čika Dobričin miljenik
Photo: Stock

Da stručnost u tom poslu ne igra preveliku ulogu možda najbolje svedoči slučaj Borisa Tadića, sadašnjeg političkog mentora Nenada Čanka i njegovih interesnih sledbenika, koji je tokom svoja dva mandata pokazao izuzetno visok stepen diletantizma u vođenju najvažnijih državnih poslova. Pored toga, Tadić je, tokom svog osmogodišnjeg predsednikovanja, uprkos svojoj nekompetentnosti, neretko narušavao Ustavom i zakonima jasno ograničene nadležnosti, pa se tako mešao u rad Vlade, Parlamenta, Ustavnog suda, urušavao nezavisnost sudske grane vlasti...

Ukoliko su “dušebrižnici” iz beogradizovanog LSV želeli da, u formi famozne “kampanje kontrasta”, građanima Srbije zaista učine uslugu i olakšaju im izbor predsednika, zašto nisu zahtevali da svoje diplome, svedočanstva ili šta već imaju, javnosti prezentuju svi kandidati, a ne samo onaj izborni pretendent koji najozbiljnije ugrožava poziciju Borisa Tadića? Ili zašto, na primer, nisu predložili da svi viđeniji kandidati na predstojećim izborima u poslednjoj nedelji kampanje budu podvrgnuti testiranju na poligrafu laži. Rezultati bi zasigurno bili veoma zanimljivi! Ovako, konvertirani Čankovi trećeligaši uspeli su svojom glupošću jedino da se istaknu kao ovan predvodnik Tadićeve prljave kampanje čime su dodatno umanjili ionako ne baš velike izborne šanse svoje koalicije, a ostatke svog poljuljanog kredibiliteta definitivno potrošili.

star
Oceni
4.02
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi