Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Protiv srpsko-hrvatskog šovinizma

Naša osveta

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: facebook

Srpski i hrvatski seljak nemaju radi čega da se svađaju; oni su podjednako pritisnuti, bespravni i gladni, beda je njihova ista, pa su i neprijatelji njihovi isti. A njihovi pravi neprijatelji to su oni koji deklamuju o „Velikoj Srbiji“ i „Velikoj Hrvatskoj“, o Dušanu i Zvonimiru, a svoj rođeni narod dave i drže ga u bedi i neznanju

Nacionalistički list „Srbobran", koji je izlazio u Zagrebu, objavio je šovinistički članak protiv Hrvata. Na to je Starčevićeva Stranka prava u Zagrebu organizovala demonstracije protiv Srba. Tim povodom je u „Radničkim novinama" objavljen ovaj članak.

Gledište nas socijalista u tom pitanju je vrlo prosto i jasno. Mi najotsudnije osuđujemo ove zločine u Zagrebu, kao što smo osuđivali svaku nacionalnu zaslepljenost i bolesni šovinizam pa ma sa koje strane on dolazio. Zavada između Srba i Hrvata, jednoga naroda sa dva imena i dve vere, skroz je veštačka, a nju su stvorili i naši i njihovi popovi koji na taj način lakše strižu svoja stada, političari od zanata koji eksploatišu glupost zanesenih ljudi. Srpski i hrvatski seljak nemaju radi čega da se svađaju; oni su podjednako pritisnuti, bespravni i gladni, beda je njihova ista, pa su i neprijatelji njihovi isti. A njihovi pravi neprijatelji to su oni koji deklamuju o „Velikoj Srbiji“ i „Velikoj Hrvatskoj“, o Dušanu i Zvonimiru, a svoj rođeni narod dave i drže ga u bedi i neznanju. Mi socijalisti ističemo ideal nacionalne ravnopravnosti, mi proglašujemo da su svi ljudi braća, da jezik i vera nisu dovoljni da dele ljude. Mi delimo ljude prema tome da li oni žive od svoga znoja ili od tuđega, jesu li korisni radnici ili nakljukani i užireni gotovani. Hrvatski radnik i seljak nama je brat i prijatelj, — hrvatski i srpski ćifta i pop — naš je neprijatelj. Srpski radnik i seljak prijatelj je hrvatskom seljaku i radniku, kome je podjednak neprijatelj i naš i hrvatski gotovan.

Socijalizam donosi mir među zavađene narode. Videlo se pre nekoliko godina, prilikom agrarnoga pokreta u Slavoniji kako je socijalistička ideja utišala zavadu i za borbu ujedinila i obratimila i hrvatskog i srpskog seljaka. Svuda na strani, u Beču, u Berlinu, u Parizu, u Londonu, u Minhenu, srpski i hrvatski radnici obrazuju zajednički, bratski, jugoslovenska društva, gde u slozi i ljubavi rade na zajedničkom delu proleterskog oslobođenja. Oni nisu nebraća po Dušanu, Zvonimiru; oni su braća po Marksu i Engelsu; oni ne misle na velikosrpsku i velikohrvatsku ideju, oni se bore za veliku socijalističku ideju, koja će doneti mir, slobodu i pravdu celom zavađenom, ugnjetenom i zlostavljenom radnom narodu.

Na onomadašnjem patriotskom zboru koji je bio u Beogradu radi osude zločina u Zagrebu palo je mnogo reči. Pored trezvenih i demokratskih reči g. Jovana Žujovića, čula se i anatema na ceo hrvatski narod, govorilo se o nekoj osveti.

Mi socijalisti drugim jezikom govorimo. Ne, narod hrvatski, potišteni seljak i eksploatisani radnik, nije i ne može da bude odgovoran za šovinističke ludosti, patriotski kretenizam i versku zaslepljenost svojih advokata i popova. Ne, mi nećemo osvetu, mi nećemo da se prljamo istim strastima i istim manitostima, mi hoćemo drugu jednu osvetu. Naša osveta to je što jače prodiranje i napredovanje ideje socijalističke u što šire slojeve mase oba naroda. Samo socijalizam u stanju je da donese mir i razum među narode, slobodu i pravdu među ljude. A na toj osveti mi i naši hrvatski drugovi znaćemo raditi!

*„Radničke novine“ br. 35, Beoograd, 31. avgusta 1902; priredio Damjan Pavlica

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak