Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Protiv antisemitizma

O jevrejskom zboru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: LIFE

Antisemitizam je nekulturni i reakcionarni, jednovremeno u službi nepodobnih elemenata za slobodnu utakmicu, tu alfu i omegu buržoaskog društva, koju ono propoveda prema slabijima, a htelo bi da je uskrati veštijima; i u službi političkih mračnjaka, koji bi hteli ukidanje sloboda i zavođenje drakonskih mera

Jedna žigosana osoba dotakla je se u 12. broju „Narodne volje" na tendenciozan način onomadanjeg jevrejskog zbora i denuncijatski izvrnula ceo rad zborski. Nedostojno i gadno podmetano je Jevrejima ono što oni nisu govorili i pripisivana im uloga koju oni nemaju; pa je onda besomučno napadnuto na socijaldemokrate, koji su na taj zbor došli.

Jedan podlac i jedan bivši čovek, kome je saradnja na denuncijatskom „Savremeniku" najmanji greh, jedan nitkov po karakteru i praznina po sposobnosti, bestidno iznosi: da su socijalistički govornici na jevrejskom zboru „plaćeni izrodi srpski". Mi nemamo razloga braniti se od te klevete, u koju niko ne veruje, u koju, najzad, ne veruje ni sam denuncijant, ali mu je ta laž bila potrebna da bi njome krunisao ostale podlosti.

Socijaldemokrate su došle na taj zbor, kao što je jedan od tih rekao, iz dva razloga: 1) što je negda Vasa Pelagić, koji je poznat kao socijalista, pisao antisemitske članke, koje sad antisemite preštampavaju, i 2) što je potreba da socijalna demokratija izloži svoje gledište na antisemitizam, na nacionalno i versko pitanje. I oni su u tom smislu dali ovakvu izjavu:

1) Vasa Pelagić pisao je antisemitske članke još dok je bio pod uticajem bogoslovskih učenja i dok dovoljno nije bio upoznat s načelima socijalne demokratije. Zato se ti njegovi članci ne mogu uzeti kao uzrok mišljenja socijalne demokratije.

2) Antisemitizam je nekulturni i reakcionarni, jednovremeno u službi nepodobnih elemenata za slobodnu utakmicu, tu alfu i omegu buržoaskog društva, koju ono propoveda prema slabijima, a htelo bi da je uskrati veštijima; i u službi političkih mračnjaka, koji bi hteli ukidanje sloboda i zavođenje drakonskih mera. Antisemitski pokret u Francuskoj bio je pokret za suspendovanje Republike i svih sloboda republikanskih; antisemitski pokreti u drugim zemljama takođe su inspirisani od najvećih mračnjaka i krvoloka.

Photo: metro-portal.hr
3) Ako Jevreji pokazuju nesolidnosti u trgovini, zar to ne čine i svi ostali trgovci, bez razlike vere i narodnosti? Pogledajte na sve strane, pa ćete videti najpravoslavnije Srbe da čine to isto što i Jevreji.

4) Socijaldemokrati na veru gledaju kao na privatnu stvar. Oni nisu branioci nikakvih vera, ali i ne dopuštaju, da zabluda ima veće pravo od druge, i da se zbog njih (vera), koje su u ovom kulturnom dobu osuđenje na izumiranje, gone ljudi ma kojoj veri pripadali. Prestalo je doba verskog pregonjenja, danas je osvešteno pravo čoveka bez pogleda na njegovo versko obeležje.

5) Socijalna demokratija ne priznaje ni jednoj narodnosti više pravo nad drugom: pred njom su sve narodnosti ravnopravne. Prema tome, i Jevreji imaju ta ista prava, koja i Srbi, Francuzi, Nemci i drugi narodi.

To su socijaldemokrati izneli na zboru, oni će to još i opširnije objasniti naročitim javnim predavanjima i štampom. Za sad mi završujemo time: da su nama protivnici svi eksploatatori, bez razlike vere i narodnosti, i da su nam prijatelji i drugovi svi eksploatisani, opet bez razlike vere i narodnosti.

Radničke novine", br. 38, Beograd, 3. avgusta 1903; priredio Damjan Pavlica

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak