Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Ima neka tajna veza

Šešeljevci ugostili italijanske i ruske neofašiste

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Neofašistički kružok (s leva na desno): Nepoznat, Roberto Fiore ("Forza Nuova"),  Ilija Gorjačev ("Ruski Obraz"), nepoznata, Dejan Mirović (SRS)
Neofašistički kružok (s leva na desno): Nepoznat, Roberto Fiore ("Forza Nuova"), Ilija Gorjačev ("Ruski Obraz"), nepoznata, Dejan Mirović (SRS)
Photo: Stock

Jurišnici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja primili su početkom februara u Narodnoj skupštini Republike Srbije vođe “Ruskog Obraza” i “Forza Nuova”, neofašističkih grupa iz Rusije i Italije. Neofašisti su razmenjivali poruke uzajamne bliskosti i pravili planove o Kosovu i kampovima za mlade

Baš svaka vaš, s nama u faš: Roberto Fiore
Photo: www.sanfranciscosentinel.com

Kako javlja desničarsko internet glasilo right-world.net, Roberto Fiore, vođa italijanske stranke neofašističke provenijencije “Forza Nuova” sastao se 1. februara u Beogradu sa čelnikom pokreta “Ruski Obraz” Ilijom Gorjačevim, sa kojim je razgovarao o saradnji ova dva pokreta. Fiore i Gorjačev bili su gosti ideološki bliske Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS) u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde ih je primio slobodni radikal Dejan Mirović. Radikali su, navodno, informisali Fiorea o trenutnoj političkoj situaciji i problemima u zemlji. Italijanski desničar je, sa druge strane, preneo svojoj duhovnoj sabraći novosti iz Italije, s posebnim osvrtom na saradnju desničarskih pokreta u toj zemlji.

Italijanski neofašistički lider izrazio je želju za bliskim odnosima “Ruskog Obraza” sa srpskim patriotama, s obzirom na srpsko-albanski konflikt. Vođa stranke “Forza Nuova” govorio je o istorijatu te političke grupacije, kao i o prijateljskim odnosima sa ćerkom Benita Musolinija, Alesandrom, sa kojom se nekoliko godina smenjivao u Evropskom paralmentu.

Strojevac” u Skupštini
Nakon teksta “Šešeljevci ugostili italijanske i ruske neofašiste”, javili su nam se čitaoci koji su na slici iz Narodne skupštine prepoznali osobu koja stoji na kraju sa leve strane. Reč je o Miodragu Milikiću (1985), članu neonacističke skupine Nacionalni stroj, koji je, zajedno sa Goranom Davidovićem “Firerom” i još desetak osoba, osuđen 2006. zbog upada na antifašističku tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu.

Svoje viđenje izneo je i ruski “obrazovac” Gorjačev koji je kazao da su istorije “Forza Nuova” njegovog pokreta “veoma slične”.

Inače, ovaj sastanak je rezultat “specijalnog dogovora” između dvojice vođa. Naime, prema rusko-italijanskom sporazumu, desničari navodno planiraju putovanja po enklavama sa srpskim stanovništvom na Kosovu. Drugi deo dogovora predstavlja svojevrsni contradictio in adjecto i obuhvata takozvane letnje intelektualne kampove desničara u Italiji. Podsetimo, e-Novine su već pisale o ruskoj verziji letnjih i naročito intelektualnih kampova.

Sledbenik ezotečnih učenja: Fiore je vođa ultradesničarske rasističke stranke “Forza Nuova” (Novi pokret) koju je osnovao 1997. godine. Članovi stranke poznati su po marševima protiv emigranata u Italiji, a u martu 2011. poručili su državnoj vlasti da će, ukoliko “ne reši problem” doseljenika na ostrvu Lampedusa uzeti stvari u svoje ruke. Tokom 1980-ih godina Fiore je boravio u Velikoj Britaniji gde je upoznao Nika Grifina, vođu populističke Britanske nacionalne partije. U tom periodu ostvario je kontakte sa istomišljenikom Masimom Moreselom, sa kojim je na koncu osnovao sadašnju stranku čija je ideologija, između ostalog, utemeljena na filozofiji Julijusa Evole, italijanskog mistika kome su bliske bile Musolinijeve ideje. Veza sa Dučeom se ovde ne završava.

Lovci na degenerisanu modernost: "Obrazovci" u Rusiji
Photo: Stock

Naime, Fiola je 2008. zauzeo mesto u Evropskom parlamentu koje mu je prepustila Alessndra Musolini, unuka ozloglašenog Benita. “Forza Nuova” povezuje se sa Goranom Davidovićem, bivšim vođom neonacističke grupe Nacionalni stroj, koji je odležao zatvorsku kaznu zbog širenja mržnje.

Praistorijski varvarin zarobljen u postistoriji: Ilija Gorjačev čelnik je“Ruskog Obraza” i urednik istoimenog glasila ove klerofašističke grupe. O ideološkoj koncepciji ove radikalne grupe najbolje govori opis na zvaničnom sajtu koji, pored ruskog, engleskog, francuskog i nemačkog, ima tekstove i na srpskom jeziku: “Mi smo radikalna nacionalna tradicija koja napada degenerisanu modernost. Mi smo 'praistorijski' varvari naoružani tehnologijama 'postistorije'. 'Ruski Obraz' nije banda, ni propagandistička agencija niti politička partija. Mi smo sve ovo ukupno. Istovremeno, naši zadaci i mogućnosti su znatno širi od gore navedenog formata." Ruski patrijarh Aleksej II uručio je 2001. Gorjačevu priznanje za “doprinos razvoju pravoslavlja”.

star
Oceni
3.45
Ostali članci iz rubrike Tema