Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Savet Evrope

Zamerke zbog rasizma i pravosuđa

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA

Komisija Saveta Evrope za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI) u svom najnovijem izveštaju o Srbiji navodi da je ostvaren izvestan napredak na ovom polju, ali i da ostaju neka zabrinjavajuća pitanja, kao što je Zakon o crkvama i verskim zajednicama i praksa sudova vezana za rasistički motivisane zločine

U izveštaju objavljenom na sajtu Komisije kao napredak se navodi to što su srpske vlasti usvojile Zakon protiv diskriminacije i uspostavile instituciju komesara za zaštitu jednakosti. Međutim, u izveštaju se ističe da Zakon o crkvama i verskim zajednicama i dalje pravi diskriminatorsku razliku između "tradicionalnih" i netradicionalnih crkava i verskih zajednica. Dodaje se da ranije priznate manjinske verske zajednice moraju ponovo da se registruju procedurom koja je opisana kao "invazivna i opterećujuća".

U izveštaju se takođe naglašava da je sudska praksa vezana za rasistički motivisane zločine "problematična" zato što ima malo suđenja za ovakve zločine a presude su obično blage i uglavnom se svode na vrlo niske novčane kazne.

Što se tiče Roma i dalje je među njima vrlo visok nivo nezaposlenosti, suočavaju se sa diskriminacijom i uslovima života ispod standardnog nivoa, navodi se u izveštaju. Zdravstvena situacija mnogih Roma je vrlo zabrinjavajuća i mnogi od njih nemaju lična dokumenta. Dodaje se i da je malo mera preduzeto da se obezbedi zaposlenje u oblasti Preševa, Bujanovca i Medveđe, gde živi većinsko albansko stanovništvo i gde je preko 70 odsto ekonomski aktivnog stanovništva nezaposleno.

Komisija je dala nekoliko preporuka od kojih su tri prioritetne i njihovo sprovođenje će biti preispitano za dve godine.

Preporučuje se da se ojača institucija Komesara za zaštitu jednakosti tako što će mu se obezbediti odgovarajući ljudski i finansijski resursi da bi efikasno funkcionisao, zatim da se ojača obuka zaposlenih u pravosuđu vezana za rasizam i rasnu diskriminaciju da bi se, između ostalog, osiguralo bolje donošenje presuda za rasno motivisane zločine. Takođe se preporučuje da se preduzmu odgovarajuće mere kako bi se obezbedilo da svi Romi, Aškalije i Egipćani dobiju lična dokumenta.

Kako se navodi, ovaj izveštaj je sačinjen nakon posete članova ECRI-ja Srbiji u oktobru 2010. godine i odnosi se na period do decembra 2010. godine.

star
Oceni
4.67
Ostali članci iz rubrike Tema