Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Advokatski tim Stanka Subotića

Organizovani kriminal pod zaštitom države

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: www.mc.rs

Godinu dana nakon što je Stanko Subotić svoja saznanja o kriminalnim radnjama vezanim za privatizaciju “Večernjih novosti” i “Luke Beograd” dostavio Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, taj državni organ još uvek nije pokrenuo krivični postupak protiv lica navedenih u prijavi. Zbog ćutanja Specijalnog tužioca i montiranog procesa koji se protiv njega vodi u Specijalnom sudu, Subotić je preko svog advokatskog tima najavio organizovanje javnog suđenja na kome će svoje svedočanstvo i odgovore ponuditi javnosti i građanima Srbije i obelodaniti imena stvarnih učesnika u švercu cigareta devedesetih

Nezapamćena medijska hajka: Stanko Subotić
Photo: Stock

Na konferenciji za novinare Subotićev advokatski tim je javnost podsetio da je, pored saznanja o nezakonitom preuzimanju Luke Beograd i Večernjih novosti, Subotić tužilaštvu dostavio i brojne informacije o nezakonitom finansiranju političkih partija, reketiranju od strane najviših državnih funkcionera, zloupotrebi službenog položaja direktora Večernjih novosti, dokaze o koruptivnoj sprezi Milana Beka i Miroslava Miškovića sa predsednicima političkih partija i visokih državnih funkcionera i korupciji u samom vrhu države. I pored toga što je, na zahtev zamenika specijalnog tužioca za dodatnim objašnjenjima, Subotić izrazio spremnost da istražiteljima da neposrednu izjavu u Ženevi (pošto zbog nezakonito izdate poternice nije u mogućnosti da dođe u Srbiju), tužilaštvo još uvek nije saslušalo ni jednog od brojnih predloženih svedoka. Zanimljivo je da je tužilaštvo nedavno saopštilo da pokušava da utvrdi da li je Milan Beko vlasnik Večernjih novosti  iako je on gostujući na televiziji B92 javno potvrdio da je vlasnik te medijske kuće.

Navode iz Subotićeve prijave u međuvremenu su potvrdili i bivša novinarka zagrebačkog Nacionala Jasna Babić koja je obelodanila po čijem je nalogu učestvovala u medijskoj kampanji  protiv Subotića, ali i Slobodan Radulović bivši direktor C marketa u izjavi koju je dostavio Specijalnom tužilaštvu i srbijanskim medijima. Zagrebačka advokatica Lina Budak je ukazala da je na suđenju za ubistvo Ive Pukanića, kao nepouzdano sud odbacio svedočenje Ratka Kneževića, čijim je optužbama na račun Subotića u beogradskim medijima dat veliki prostor. Osporavajuću odluku suda, međutim, mediji u Srbiji nisu preneli!

Advokatski tim je podsetio da je do saznanja o brojnim zloupotrebama prilikom preuzimanja Luke Beograd i Večernjih novosti došao i Savet za borbu protiv korupcije koji je zbot toga podneo krivičnu prijavu protiv grupe od 17 lica na čijem se čelu nalazi Milan Beko. Tužilaštvo se ni o toj prijavi do sada nije izjasnilo.

Na konferenciji zastupničkog tima koji čine advokati Radoslav Terzić, Lina Budak, Vladimir Beljanski i Predrag Marić, javnost je obaveštena da je protiv Subotića u srpskim medijima u poslednje dve godine vođena neviđena medijska hajka i da je u preko 4.000 negativnih tekstova njihov klijent javno kvalifikovan kao ubica, trgovac drogom i neosnovano optuživan da stoji iza navodnih pretnji upućenih predsedniku Tadiću i ministarki pravde Snežani Malović. Advokatski tim je upozorio da je cilj te medijske kampanje bio da se u javnosti stvori predstava o neupitnoj Subotićevoj krivici, kako pod lupu nezavisne javnosti ne bi došla unapred pripremljena osuđujuća presuda za navodni šverc cigareta devedesetih. Kao jedan od mogućih ciljeva te orkestrirane kampanje, advokati su naveli i nastojanje tužilaštva da te napise iskoristi kao povod za pokretanje novog krivičnog postupka kako bi se od Švajcarske po tom osnovu izdejstvovalo Subotićevo hapšenje i izručenje Srbiji.

Zastupnici su javnost upozorili da u medijskoj kampanji protiv njihovog klijenta učestvuju i najviši državni funkcioneri, za šta su kao ilustrativni primer naveli izjavu Snežane Malović koja je u intervjuu Blicu rekla da će “Šarići, Subotići i ostali moći mirno da spavaju ukoliko SNS eventualno dođe na vlast”!

U atmosferi medijske hajke čiji je osnovni cilj da se Subotić izjednači sa Šarićem i kao takav predstavi kao simbol organizovanog kriminala u Srbiji, daleko od očiju javnosti, protiv njega se vodi ubrzani krivični postupak za navodnu zloupotrebu službenog položaja u privatnoj firmi. Tokom tog, četiri godine dugog procesa, u kojem se kao ključni dokazi koriste fotokopije carinskih izvoda (što je zakonom izričito zabranjeno), sud je bez izuzetka odbio sve predloge odbrane, uključujući i zahtev za veštačenjem sporne fotokopirane i prepravljane dokumentcije. Advokati su javnosti skrenuli pažnju i na malo poznatu činjenicu da postupak vodi veće čiji su predsednik i još jedan član još pre godinu dana izabrani u Apelacioni, odnosno Vrhovni kasacioni sud, što ih po odredbama zakona isključuje iz daljeg procesa. Uprkos izričitim zakonskim odredbama, svi zahtevi odbrane za izuzećem spornih članova veća su odbijeni. Tako bi se, u pravnoj državi Srbiji moglo dogoditi da o žalbama na presudu odlučuju iste one sudije koje su je i donele u prvom stepenu!

Advokat Predrag Marić je posebno podvukao odbijanje sudskog veća da kao svedoka u procesu pozove Branu Peševskog, državljanina Makedonije, neposrednog učesnika u poslovima šverca cigareta devedesetih, koji je dao pismenu izjavu o spremnosti da pred sudom obelodani imena ljudi iz Srbije za koje je on taj posao obavljao.

Nikad nisam čula za Milana Beka, ali znam ko je taj Subotić: Snežana Malović, ministarka pravde i nepravde
Photo: Stock

Advokatski tim je ukazao i na nejednak tretman njihovog klijenta navodeći kao primere slučajeve Bojane Bajrušević kojoj je uz jemstvo od 350.000 evra dozvoljeno da se brani sa slobode, ali i primere Mirjane Marković (puštena uz jemstvo od 30.000 evra) i Svetlane Ražnatović koja je za protivpravno sticanje višemilionske imovine kažnjena kućnim zatvorom i novčanom kaznom od 1,5 miliona evra. Da podsetimo, Subotić je kao jemstvo da će se pojaviti na suđenju, sudu ponudio pet miliona evra što sudskom veću nije bilo dovoljno da mu odobri da se brani sa slobode.

Zbog kršenja ustavnih odredbi o jednakosti svih građana pred zakonom i onemogućavanja fer i poštenog suđenja, pored obraćanja međunarodnom sudu u Strazburu, Subotićevi advokati su najavili da će njihov klijent organizovati javno suđenje preko video bima, gde će novinarima i građanima biti omogućeno da Subotiću neposredno postavljaju pitanja i na kojem će on obelodaniti imena stvarnih krijumčara cigareta iz devedesetih godina od kojih su mnogi i danas veoma bliski ljudima iz vlasti.

+++

Slučaj utamničenog carinika

Jednom od okrivljenih u procesu protiv Stanka Subotića, carinik Stevan Banović koji se već četiri godine nalazi u pritvoru, 1. aprila je dodatno produžen pritvor sa obrazloženjem suda da je u vreme hapšenja bio nezaposlen zbog čega “u slučaju puštanja na slobodu postoji opasnost od bekstva jer ga ništa ne vezuje za Srbiju”.

star
Oceni
4.43
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak