Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Desničarska udruženja na putu u Skupštinu Srbije

Politika, nastavak fašizma drugim sredstvima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA

Fašizam u Srbiji preti da bude institucionalizovan. Kako više nema građanske klase koja bi mogla da nametne svoje vrednosti, promenila se i definicija politički ali i društveno prihvatljivog, što određene ekstremne grupe koriste kako bi pribavile potrebni legitimitet za svoje prethodno i buduće delovanje. Klerofašistička udruženja Naši 1389 i Srpske dveri sakupljaju potpise za registraciju političkih stranaka. Ustavni sud još uvek nije odlučio o inicijativi Tužilaštva da se zabrane ovakve i slične desničarske organizacije, istovremeno stručnjaci upozoravaju da država pod hitno mora da se odredi prema grupama nasilnika koje krše ljudska prava i šire jezik mržnje. Poslanici u Skupštini Srbije različito su komentarisali najavu pojedinih desničarskih organizacija da se registruju kao političke stranke - LDP nema ništa protiv registrovanja klerofašističkih desničarskih organizacija, ukoliko budu delovali u skladu sa Ustavom i zakonima, SPS upozorava da je ipak potrebno raščlaniti šta su Ustavom zagarantovana prava, dok radikali smatraju da vlast na taj način želi da ih politički oslabi pred izbore

Gej strejt alijansa saopštila je da su neistiniti navodi SNP Naši 1389 koje smo preneli, povodom suđenja Miši Vaciću za širenje diskriminacije i nošenja oružja za vreme organizovanja Parade ponosa 2010. godine - naime, Boris Milićević već skoro godinu dana nije više funkcioner GSA, pa su sudski pozivi u slučaju Gej strejt alijanse uručeni na imena predsednika i izvršne direktorke, koji su se odazvali pozivu.
Izvinjavamo se čitaocima, GSA i Borisu Milićeviću
Suđenje harambaši klerofašističkog pokreta 1389 Miši Vaciću koje je bilo zakazano za 28. februar, odloženo je za 7. april, a događaj su obeležili incidenti i uvrede njegovih pristalica koje su upućivane gej aktivistima ispred zgrade suda. Suđenje Vaciću, optuženom za nelegalno držanje oružja i diskriminaciju, odloženo je pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zbog štrajka advokata.

Na ročište je u pratnji Vacića došlo oko 30 klerofašista, a isto toliko je bilo prisutno i aktivista LGBT organizacija, koji su došli kao podrška onima koji su iz te zajednice trebalo da svedoče o porukama mržnje i najavama nasilja koje su im upućivali iz 1389. Ispred sudnice nije bilo incidenata, ali ih je bilo ispred zgrade gde su svedoci bili izloženi najagresivnijim verbalnim napadima, na sreću nije došlo do situacije A verbis ad verbera jer je policija adekvatno reagovala na licu mesta. "Bolesnici, govnari, mamu vam pedersku...", "Bolesni umovi, mamu vam jebem", "Pederčine, brukate nam Srbiju", "Dobićete ono što ste zaslužili kad tad! Pederi, čekamo vas!", uzvikivale su Vacićeve pristalice gej aktivistima koji su izlazili iz zgrade suda. Optuženi Vacić je istovremeno iskoristio veliko prisustvo novinara na suđenju da bi i tom prilikom najavio registrovanje njegove organizacije kao političke partije uz svojevrsni krešendo.

U pokušaju da uđu u parlament i time institucionalizuju tekovine svoje borbe koju su vodili kao nasilna ulična banda po uzoru na svoje nemačke prethodnike iz 30-ih godina prošlog veka, srpski fašisti najavili su registraciju političke partije pod imenom Srpski narodni pokret Naši 1389. Lamentirajući nad ovdašnjom opozicijom, a nezadovoljan njihovim delovanjem protiv aktuelne vlasti, vožd grupe Naši 1389 posebno iznosi zamerke na nereagovanje na gej paradu, statut Vojvodine i na rezoluciju o Srebrenici, mudro konstatujući da opozicija u Srbiji ili ne postoji ili da nema kredibilitet.

Photo: Milica Jovanović
Za registraciju političke stranke u Srbiji potrebno je da se sakupi 10.000 overenih potpisa, a svi prateći troškovi oko registrovanja koštaju oko 10.000 evra. Na koji način klerofašisti nameravaju da dođu do pozamašne sume od 10 hiljada evra, a i još neke stvari objašnjava izvesni Ivan Ivanović (nije Đus, a nije ni Iki 13), osnivač organizacije Naši iz Aranđelovca i veroučitelj. U intervjuu jednom desničarskom portalu Ivan veroučitelj i pritajeni matematički talenat kaže da će novac pribaviti tako što će, ako za to bude bilo potrebe, svakom nesretniku koji im da potpis za registraciju na licu mesta uzeti 50 dinara. Aranđelovački pitagorac neprimenjene vrste eksperimentalne matematike konstatovao je još nekoliko interesantnih fenomena vrednih pažnje dokonih mislilaca: da njihova družina lageruje 40 odsto ženskog članstva; da Srbiju treba učlaniti u nekakvu evroazijsku uniju; da će pored uličnih aktivnosti, demonstracija, plakata, grafita... pokazati i svoje drugo lice; da imaju jasne smernice za ekonomski preporod Srbije u paketu sa borbom protiv bele kuge; da je jedan od njihovih odbora sa najviše članova u selu Jagnjilo; da je srpsko selo totalno napušteno i zaboravljeno od države; da se oduzme imovina tajkunima i stranim firmama, kao i da se zatvore sve strane banke u Srbiji; da se njihov pokret suprotstavlja svakom vidu totalitarnih ideologija; da država treba da funkcioniše po ugledu na srpsko domaćinstvo; da lično on, Ivan Ivanović, nije baš upoznat ali misli da su članovi njegove družine mahom pravoslavci, i na kraju u vaskolikom krešendu - da je reč "klerofašizam" ustvari marketinški trik koji je uperen protiv njihove organizacije.

Reakcije političkih činilaca u Srbiji, kako onih na vlasti tako i u opoziciji, po pitanju najave registrovanja desničarskih hordi u političke stranke donekle su različite i nema dijametralno suprotnih stavova. Evidentno je da svi dozirano i oprezno prilaze bilo kakvoj kritici najavljenog preoblačenja uličnih nasilnika u registrovane političke subjekte, što se može okvalifikovati kao deo strategije u okviru predizborne kampanje, koja je nezvanično već uveliko počela. Ako je neko naivno poverovao da će u aktuelnom trenutku predstavnici parlamentarnih stranaka po ovom pitanju odreagovati u okviru proklamovanih programskih načela svoje partije i zauzeti jasan stav - grdno se prevario. Između vulgaris fašizma i institucionalizacije istog ne postoji ozbiljnija politička prepreka, bar kako stvari stoje u ovom momentu srbijanski političari ili nisu upoznati sa činjenicom Periculum in mora (opasnost je u odlaganju) ili i pored toga stvari ne shvataju dovoljno ozbiljno. U međuvremenu, očekivati nekakvu razumnu reakciju u osnovi defragmentiranog plebsa bio bi luksuz.

Photo: BETA
Poslanici u Skupštini Srbije različito su komentarisali najavu pojedinih desničarskih organizacija da se registruju kao političke stranke - LDP nema ništa protiv registrovanja klerofašističkih organizacija, ukoliko - kako kažu - budu delovali u skladu sa Ustavom i zakonima, dok radikali smatraju da vlast na taj način želi da ih politički oslabi.

"To je u redu, ali neka poštuju Ustav i neka formulišu svoje delovanje po zakonu i bez ikakvih tajni, transparentno. Svako ko u ovoj državi poštuje ta pravila može da osnuje stranku", rekao je Nenad Prokić iz LDP-a.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić je kazao da je potrebno raščlaniti šta su Ustavom zagarantovana prava, pravo na udruživanje i političko delovanje, od onoga što bi moglo da naruši neka druga prava, koja su takođe najvećim pravnim aktom garantovana. "Vrlo su jasni zakoni koji su doneti u prethodnom periodu za vreme trajanja ove vlade, koji tretiraju pitanje delovanja desničarskih organizacija", dodao je Ružić. Interesantno je da se Boris Milićević, član Glavnog odbora Ružićeve Socijalističke partije Srbije, koji je jedan od svedoka u procesu protiv Vacića, nije pojavio u Palati pravde na poslednjem neodržanom suđenju, iako je pozvan na svedočenje. On nije dolazio ni na prethodna ročišta.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović, izrazio je određene sumnje pa tako lično smatra da se "iza takvih projekata krije namera vlasti da se formiranjem nekih novih tobože nacionalnih stranaka na nekim sledećim izborima oslabi moć SRS kao jedine istinske nacionalne stranke u parlamentu".

Pokret 1389 osnovan je 2004. godine. U zahtevu glavnog tužilaštva Srbije za njihovu zabranu 2009. godine, navodi se više incidenata u kojima su učestvovali, kao i zbog ugrožavanja Ustavom zagarantovanih prava i širenja mržnje. U septembru 2010. godine Pokret 1389 se ujedinio sa udruženjem Naši, a kao zajednički cilj spajanja istakli su ujedinjenje "svih rodoljubivih organizacija". Članovi organizacije Naši sprečili su 2007. održavanja tribine Peščanika u Aranđelovcu. U novom programu, simbolično nazvanom "Sretenjski", ovaj pokret se zalaže za novu "vaskrslu Srbiju" u čijem bi sastavu bile sve "srpske zemlje koje su okupirane u ratovima devedesetih". Pod njima podrazumevaju i teritorije Crne Gore, Makedonije i severne Albanije. Takođe, Naši 1389 su poznati u javnosti Srbije i po učestalim pozivima na linč gej populacije, netrpeljivosti prema Jevrejima, kao i po svojoj odanosti Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, koje smatraju herojima. Sa druge strane, takvo delovanje pravdaju navodnom borbom za srpstvo, ćirilicu i očuvanje Kosova.

Photo: BETA
Ekstremna desničarska organizacija 1389 najviše je dobila na značaju posle proglašenja nezavisnosti Kosova. Pozivajući se na težak položaj Srba na Kosovu kao izgovor za svoja nedela, pripadnici ovog pokreta propagiraju militantni nacionalizam, koji je usmeren protiv brojnih manjinskih grupa u Srbiji.

Incidenti koje pominje tužilaštvo Srbije, a u kojima je učestvovala klerofašistička družina 1389 u periodu od 2007 - 2009. godine:
22. 5. 2007. Članovi 1389 u Bulevaru dr Zorana Đinđića lepili natpise "Bulevar Ratka Mladića"
10. 7. 2005. Članovi 1389 uzvikivali "Nož, žica Srebrenica" i bacili dimnu bombu na skupu Žena u crnom
17. 2. 2009. Članovi Obraza i 1389 zajedno sa navijačkom grupom Firma izazvali eksplozije ispred gradske kuće u Novom Sadu i sedišta LDP
11. 7. 2009. Na beogradskom Trgu Republike članovi Obraza i 1389 pojavili se na skupu Žena u crnom povodom obeležavanja godišnjice stradanja u Srebrenici
20. 9. 2009. Članovi 1389 okupili se u ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, iako je okupljanje bilo zabranjeno

Nit različitih vidova mržnje kojoj pribegavaju ekstremisti iz 1389 nadovezivala se i narednih godina, sve do danas.

Ustavni sud je, po planu rada, zabranu desničarskih grupa uvrstio na dnevni red za prvi kvartal 2011. godine, odnosno u periodu januar-mart. Isti ovaj sud, krajem prošle godine, proglasio se nenadležnim za zabranu 15 huliganskih grupa Partizana, Crvene zvezde i Rada, a nakon godinu dana najava njihove zabrane.

star
Oceni
3.55
Ostali članci iz rubrike Tema