Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Nova afera u oronulom zdravstvu

Kraba za Tomičinu kancer mafiju

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Svetac sa moralnom diskus hernijom: Sv. Tomica Minhenski
Svetac sa moralnom diskus hernijom: Sv. Tomica Minhenski
Photomontage: Zlica

Dok se svako ko ima bar malo morala zgražava nakon hapšenja direktora Instituta za onkologiju, minhenski pacijent Tomica Milosavljević, uputio je gotovo brzrezervnu podršku svom kadru uhvaćenom u bezočnom lopovluku. Svrstavanje Tomice na stranu pophlepnih trgovaca tuđom nesrećom ne bi trebalo nikoga da začudi kada se ima u vidu da je večiti ministar zdravlja ličnim primerom postavio model korupcije koji se dosledno primenjuje od strane G17kadrova kojima je povereno rukovođenje zdravstvenim ustanovama u Srbiji

Nenad Borojević i šestoro lekara i rukovodilaca farmaceutskih kompanija i distrubutera lekova, uhapšeni su zbog sumnje da su učestvovali u malverzacijama pri nabavci citostatika. On su u organizovanom zločinačkom poduhvatu nabavljali veće količine citostatika od potrebnih, favorizujući određene faramaceutske kompanije. Za to su dali i primili mito od oko 40 miliona dinara i 150.000 evra.

Tek što je ministar policije Ivica Dačić objasnio da su osumnjičeni uticali i na povećan obim potrošnje citostatika tako što su pacijentima prepisivali više lekova nego što je potrebno, kako bi dobijali veći novac javio se ministar zdravlja Tomica Milosavljević sa rečima podrške za kolege u crnim mantilima.

U prvoj reakcinji na novootkriveni skandal u resoru kojim već deset godina suvereno vlada Milosavljević se požalio da ga o hapšenju njegovih kadrova niko nije zvanično obavestio i da je sve saznao iz agencijske vesti. MUP i Tužilaštvo su dužni, prema paralogičnim tumačenjima Tomice Minhenskog, da Milosavljevića unapred obaveste pre nego što preduzmu bilo kakvu istragu protiv G17 malvezatora. Tomica u napadu iskrenosti otkriva i razloge za svoje nakaradno razmišljanje:

“Ono što je naravno loša posledica ovakvih situacija u kojima se neko privede sa sumnjom da je učinio nešto loše u ovoj oblasti, to je dalje ljuljanje poverenja i osporavanje čitavog sistema, to je prvi refleks koji vi imate kao novinari, to je nažalost verovatno prvi refleks koji će imati i građani kad čuju takvu vest, i to je prirodno”, ocenio je on.

“Sa druge strane treba imati u vidu da ipak postoji pretpostavljena nevinost, sačekajmo zvanične informacije i zvanične interpretacije pre nego što kreiramo sopstveno mišljenje”, poručio je pretpostavljeno nevini ministar zdravlja.

Tomica doslovce kaže da nije obavešten o hapšenju, da su njegovi stranački prijatelji gotovo sigurno nevino optuženi i da će takvo sumnjičenje po prezumpciji nevinih ljudi urušiti poverenje u zdravstveni sistem. Svima je dobro poznato koliko tom sistemu sam Tomica veruje, s obzirom da je nedavno s gotovo oduzetom nogom otrčao u Minhen na operaciju ne bi li se spasao zarđalih srpskih hiruških instrumenata.

Uprkos tome što čitav slučaj otkrivanja „kancer mafije“ svojim beščašćem izaziva osećaj mučnine gotovo svakom čoveku, čitavoj aferi najjasnije obeležje daje Tomica Milosavljević. Gotovo istu stvar za koju se sada tereti Borojević, uradio je i sam ministar zdravlja prilikom nabake nekoliko miliona vakcina krajem prošle godine. Prvo su stručnjaci iz mraka Milosavljevićevog ministarstva su uzburkali javnost tvrdnjom da će u Srbiji do nove godine oboleti preko tri miliona ljudi, da bi kasnije, nošen talasom panike, Tomica doneo odluku da nabavi nekoliko miliona vakcina, za koje će se ispostaviti da su bar deset puta veće količine od realno potrebnih. Pored toga što je uticao na povećanje obima nabavki Milosavljevićevo ministrastvo je donelo odluku da te vakcine otkupi od favorizovanog ponuđačah u vlasništvu jednog od ključnih finansijera Milosavljevićeve stranke.

Činjenica da je policija otkrila „kancer mafiju“ neće, međutim, oprati Dačićevo ministarstvo zbog toga što se istrage o korupciji u zdravstvu vode selektivno i diskreciono i što su policija i tužilaštvo dali sebi za pravo da tumače koji oblici korupcije i kriminala su politički podobni i kao takvi prihvatljivi, a koji ne. U situaciji kada je zarada na tuđoj nesreći u Srbiji postala glavna proivredna grana, neverovatan je podatak da policija i nadležno tužilaštvo nisu ispitali slučaj nabavke vakcina i da je Tomica Milosavljević ne samo na slobodi već i dalje obavlja funkciju ministra zdravlja.

star
Oceni
4.81
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak