Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Hapšenje Zemunaca

Cenkanje sa ubicama

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Prijateljsko prebacivanje krivice: Kalinić i Simović
Prijateljsko prebacivanje krivice: Kalinić i Simović
Photo: sportal.rs

U nedostatku zvaničnih informacija koje bi rasvetlile događaje oko ranjavanja Sretka Kalinića u Zagrebu, mediji spekulišu o pravim razlozima raskola u ostacima zemunskog klana, ali i o daljoj strategiji uhvaćenih begunaca

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista Sretko Kalinić je ponudio saradnju hrvatskim vlastima.

"Mene u Srbiji čeka 30 godina. Recite šta nudite i sve ću da vam ispričam", rekao je Kalinić hrvatskim istražiteljima.

Taj list navodi da je tužilaštvo oprezno u procenama moguće saradnje s Kalinićem, ali i da je zainteresovano zato što je priznao jedno ubistvo u Hrvatskoj. Sve ukazuje da se to ubistvo odnosi na Cvetka Simića, sa kojim su Kalinić i Miloš Simović, koji je u Beogradu osuđen na 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića, jedno vreme boravili u Zagrebu.

Kalinić je rekao da je spreman da svedoči o organizaciji ubistva Đinđića i da oda imena osoba koje su naručile ubistvo Zorana Vukojevića Vuka, zaštićenog svedoka na suđenju za to ubistvo. On je priznao i učešće u ubistvu Vukojevića i Zorana Povića iz 2006. godine, oba povezana sa suđenjem atentatorima na Đinđića.

Kalinić je prilikom prva dva razgovora s hrvatskim istražnim organima priznao da je počinio 20 ubistva u Srbiji, Holandiji, Španiji i Hrvatskoj, istakavši da su svi koje je ubio to zaslužili. Kalinić i Simović su od atentata na Đinđića bili u bekstvu. Neko vreme su se krili u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Holandiji i Španiji.

Prema saznanjima B92, do sukoba dva pripadnika zemunskog klana u Zagrebu došlo je jer je Miloš Simović hteo da ubije Sretka Kalinića kako bi na njega prebacio svu krivicu za dela za koja su obojica osuđeni. Nakon ranjavanja Kalinić je hrvatskoj policiji ponudio potpunu saradnju kako bi izbegao izručenje Srbiji i zatvorsku kaznu od 40 godina.

Hrvatski ministar policije Tomislav Karamarko u intervjuu Večernjem listu navodi da su se njih dvojica posvađali zbog Simovićeve supruge koja je povremeno kao kurir donosila novac u Zagreb i koja je bila u intimnoj vezi sa Kalinićem. S druge strane, B92 je javio pozivajući se na dobro obaveštene izvore da je Simoviću i Kaliniću bilo ponestalo i novca i živaca za dalje skrivanje i da je Simović hteo da ubije Kalinića da bi svu krivicu svalio na njega.

Prema pisanju Jutarnjeg lista Kalinić je hrvatskim istražiteljima dao dva iskaza. U prvom iskazu on je priznao sudelovanje u dvadesetak ubistava počinjenih u celoj regiji i u jednom delu Evrope. Među ostalima, priznao je ubistva u Holandiji i Španiji. Takođe je priznao da se tragova ubistva u Španiji rešio tako što je žrtvu samleo u mašini za mlevenje mesa.

On je naveo i da je počinio jedno ubistvo u Hrvatskoj. Policija sumnja da je reč o ubistvu Cvetka Simića. Međutim, Kalinić je u svom iskazu za ubistvo Simića optužio Simovića. Simović je isto to za svog bivšeg prijatelja rekao srpskoj policiji.

Na osnovu Kalinićevih iskaza nije teško zaključiti da je on vrlo spreman na saradnju kako bi se zaštitio od ekstradicije i da davanjem korisnih informacija pokušava da se nagodi sa hrvatskim istražiteljima.

S obzirom da je Kalinić hrvatskoj policiji priznao učeđće u ubistvu svedoka saradnika Zorana Vukojeviča Vuka, policiji bi svakako od koristi bila informacija o naručiocima tog ubistva, što bi mogao biti i trag ka naručiocima ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Hrvatska i srpska policija sada razmenjuju podatke koje su dobili saslušanjem Kalinića i Simovića, ali ni jedni ni drugi još ne saopštavaju detalje.

Vrlo korisni izvori informacija za policiju bi mogli da budu podaci iz njihovih mobilnih telefona i laptopa koji je pronađen kod Simovića prii njegovom hapšenju.

star
Oceni
4.25
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak