Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (21)

Više od tenisa: Đilasov pelcer zločina primio se u Kragujevcu

Familija Đoković testerama napala park

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Kragujevački Veliki park, sad i nikad više: Šta će nam drveće kad imamo Noleta?
Kragujevački Veliki park, sad i nikad više: Šta će nam drveće kad imamo Noleta?
Photo: Stock

Oko stotinu građana, uglavnom mladih, okupilo se u utorak uveče u Velikom parku u Kragujevcu zbog najave da će početi seča drveća kako bi kompanija "Femili sport", porodice tenisera Novaka Đokovića, počela gradnju sportsko-rekreativnog centra. Građani ocenjuju da Veliki park, kao zelena oaza u centru grada, treba takav i da ostane, a ne da se pretvara u građevinsko zemljište. Da se ne zaboravi: kompanija "Femili sport" je 2008. na 99 godina zakupila zemljište i za to lokalnoj samoupravi platila fantastičnih 36.000 evra (oko 30 evra mesečno). Ima se, može se!

Protest je organizovan zahvaljujući grupi formiranoj na Facebooku, a koja je protiv seče drveća i gradnje u Velikom parku. Na toj lokaciji već je stajala pripremljena mehanizacija, a građani su se razišli nakon jednočasovnog mirnog protesta, na kojem je i potpisivana peticija protiv ovog ekološkog zločina. Da podsetimo: početkom februara, direktor kompanije "Femili sport" Srđan Đoković izjavio je da će gradnja sportsko-rekreativnog centra, u okviru kojeg i teniske akademije, početi ovog proleća. Kompanija "Femili sport" je 2008. na 99 godina zakupila zemljište i za to lokalnoj samoupravi platila fantastičnih 36.000 evra.
Srđan Đoković je objasnio da će se teniska akademija graditi na površini od 4,5 hektara, kao i da će najpre biti izgrađeno osam otvorenih teniskih terena sa pratećim objektima. U drugoj fazi, podvukao je testerom, gradiće se “sportski, hotelski i poslovni objekti, površine od nekoliko desetina hiljada kvadratnih metara”.
Još nije zvanično saopštena vrednost ove investicije, ali se u protekle dve godine u izjavama gradskih zvaničnika moglo čuti da je reč o sumi od 10 do 20 miliona evra. Đokovići su prvobitno sa lokalnom samoupravom potpisali ugovor o formiranju zajedničke firme u koju bi grad uložio građevinsko zemljište, ali se potom odustalo od te
ideje, pa su Đokovići zakupili zemljište za neverovatnu svotu od 36.000 evra za svega 99 godina!

 

Ružno i nepotrebno: Karting staza u Velikom parku
Photo: Stock

Šumadijski Vimbldon: Hoće li Đokovići konačno stići – pitanje je koje ovih dana postavljaju Kragujevčani, pomalo zbunjeni što početak izgradnje teniske akademije kasni već dve godine. Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i direktor porodične firme „Femili sport” Srđan Đoković ubeđeni su da više nema odlaganja, a prilikom nedavnog gostovanja na TV Kragujevac rekli su da je ovo proleće rezervisano za jednu od “najvećih investicija u Šumadiji”. Procenjuje se da bi izgradnja teniskih terena, pomoćnih sportskih objekata, hotela sa oko 150 ležajeva i drugih komercijalnih sadržaja mogla da košta oko 15 miliona evra.

 

"Posle dolaska Fiata, najvažnija stvar za Kragujevac je dolazak porodice Đoković. To je nešto što smo ranijih godina mogli samo da sanjamo. Zahvaljujući akademiji Đoković, Kragujevac će biti priznat i poznat u svetu, očekujem da ćemo privlačiti sportsku i svaku drugu vrstu pažnje javnosti", istakao je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, isti onaj koji planira da ispred ulaza u grad izgradu džinovski krst, možda s reketom na raspeću.

Porodična firma Đokovićevih je 2008. zakupila na 99 godina najatraktivniju lokaciju u Kragujevcu za izgradnju sportskih sadržaja.  Prema procenama stručnjaka, ar zemlje u tom delu gradu košta oko 50.000 evra, ali „Family sport” je do te lokacije došla za svega 36.000 evra, koliko u Kragujevcu košta jedna garsonjera. U pitanju je parcela u Velikom parku, pored puta za Gornji Milanovac, odnosno uz bazenski kompleks i lokaciju budućeg pokrivenog bazena, nedaleko od fudbalskog stadiona „Čika Dača”.

Vizija budućnosti: Beton, staklo, kocke, tereni, pare, Đokovići
Photo: RTK
Brzo i efikasno: Pre dve godine, kada je Novak Đoković prvi put posetio Kragujevac, posle pobede na Grend slemu u Melburnu, bilo je reči da će akademija imati 14 teniskih terena, jedan centralni s 2.000 mesta, te da će osnovni sadržaj biti obuka dece, budućih teniskih šampiona iz Srbije. Prvim ugovorom je bilo utanačeno i osnivanje zajedničke firme „Femili sporta” i grada, sa udelom lokalne uprave u dobiti od pet odsto. Kasnije se odustalo od te ideje, a ugovor je promenjen. Grad je „ispao iz kombinacije”, a „Femili sport” je promenio i sadržaj teniskog kompleksa. Broj terena je smanjen na deset (sada vidimo da je u pitanju osam), a na uštrb igrališta prošireni su komercijalni sadržaji, odnosno hotelski i poslovni kapaciteti.

- Sve je urađeno brzo i efikasno. Uveren sam da će ovo biti prvi i pravi šumadijski Vimbldon - rekao je novinarima predstavnik "Femili sporta" Novakov stric Goran Đoković.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je objasnio koje pogodnosti ova kompanija dobija zbog obima investicije: ”Onaj ko dobije u zakup jedan hektar uređenog zemljišta plaća samo deset hiljada evra, ali ima određene obaveze. Oni investitori koji se bave proizvodnjom imaju obavezu da zaposle određen broj radnika, a onaj ko je vrhunski sportista mora da uloži određena sredstva u objekte. U ovom slučaju to znači da ‘Family sport’ prema ugovoru koji je potpisan mora da uloži najmanje deset miliona evra“, objašnjava Stevanović.

Već sada kvadratni metar stanova u zgradama koje se graniče sa budućim kompleksom, postao je znatno skuplji. U agencijama koje se bave prometom nekretnina kažu da su stanovi u naselju Vašarište i u blizini Mašinskog fakulteta skuplji za 20, a očekuje se skok cena za čitavih 40 odsto. Do sada su se prodavali za 800 evra po kvadratu.

+++

Povodom ambicija porodice Đoković da na najlepšem delu Kragujevca poseku šumu i izgrade kompleks zagrada i terena, na Facebooku su se oglasili Kragujevčani Janko Pantelić i drugari:

“Veliki Park koji se nalazi u samom centru Kragujevca nije u privatnom vlasništvu i nikada to neće biti. Nijedan čovek, porodica, gradonačelnik ili neko četvrti ne može da otme nešto što pripada svima nama. Veliki Park se na tom mestu nalazi jos od 1898. godine i za sve to vreme predstavljao je jedan od najlepših i najistaknutijih simbola grada. Do juče se na ovom mestu nalazio park u kome su mame i tate mogli da dovedu svoje klince da se igraju, nema Kragujevčanina koji ne pamti Veliki Park kao mesto odrastanja i opuštanja. Danas, visoka žičana ograda, kapija, osmatračnica - iz koje čuvar nadgleda privatan posed gospodina Đokovića...

Đoković je reprezentovao našu zemlju na pravi način, zahvalni smo mu na tome. Međutim, 36.000 evra, 350.000 evra ili tri miliona ne mogu da kupe Veliki Park. Gospodine Đokoviću, možeš slobodno da gradiš akademiju, šta više, svi bismo se založili da zemljište dobiješ na korišćenje potpuno besplatno, ali ne u parku u kome se nalazi preko stotinu stabala topola, bora i drugog drveća, u parku u kome je još pre više od 30 godina bilo veliko igralište za decu, mesto gde su sva deca mogla bezbrižno da se igraju. Do sada ugovor o korišćenju zemljišta na 99 godina nije pružen javnosti na uvid, niko ne može čak ni da pretpostavi šta sve stoji u pozadini ovog ugovora. Da li ćemo svi dozvoliti da jedini gradski park bude sravnjen sa zemljom radi izgradnje nekog Stambeno-poslovnog objekta, Shopping centra ili Akademije? Zato, gospodine Đokoviću, ukoliko već toliko marite za sport, omladinu i zdrav život, ostavite nam jedinu gradsku oazu koja je simbol našeg grada. Ukoliko ne želite, a naravno da ne želite, pošto je u svemu tome jedan veliki interes, poručio bih vam samo da se neće završiti na ovome. Pišući ovo govorim u ime svih Kragujevčana koji se neće odreći Velikog Parka ni za kakve pare”.

Photo: Stock

Plava linija je granica Velikog parka, crvena je granica zahvata! Ovim se potvrđuje da je uzet i veliki deo Velikog parka, a ne samo Dečiji zabavni park (kako se prostor karting staze i parkić zovu po dokumentima)!

Photo: Stock

Crveno - 4,5ha koja ce po novom zakonu pripasti (ne postoji više zakup) porodici Đoković. Plavo - parcela istog gabarita koja može da se iskoristi za datu funkciju.

star
Oceni
4.61
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi