Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Koje medije finansira Ministarstvo kulture Republike Srbije

"Mobilni" sajt B92 - kvalitetan doprinos kulturi?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Rezultati Konkursa za sufinansiranje projekata/programa u oblasti javnog informisanja objavljeni su ovih dana na sajtu Ministarstva kulture Republike Srbije. Najviše novca iz budžeta dobila je medijska korporacija B92 za svoj projekat novog sajta za mobilne platforme - 1.789.400 dinara. Za projekat “Srbija info” novac je dobila i Nova srpska politička misao - 760.900 dinara. Naredne godine finansiraćemo i radio Bubamaru za "sveobuhvatno informisanje građana opštine Svrljig", sokobanjski medijski projekat očuvanja "srpskog nac. identiteta i jezika" te program "Ima neka tajna veza" ortačkog društva radio i televizijske delatnosti Petrović Branislava i ortaka

Kako se navodi, cilj konkursa - koji je trajao od 30. jula do 21. avgusta - bilo je ostvarivanje prava građana na javno informisanje, razvoj medijskog pluralizma, podsticaj medijskog stvaralaštva u oblasti kulture, nauke i obrazovanja. Kada je konkurs raspisan navedeno je da će prednost u razmatranju imati projekti koji zadovoljavaju kriterijume kao što su unapređenje medijskog stvaralaštva u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, kao i značaj projekta za informisanje i edukaciju dece i mladih; doprinos informisanju i unapređenju položaja i ravnopravnosti svih segmenata društva, uvođenje novih informacionih tehnologija i razvoj medijske pismenosti, doprinos razvoju istraživačkog novinarstva, stvaranje uslova za radno angažovanje odnosno zapošljavanje visokoobrazovanih novinara i drugih medijskih stručnjaka, očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta i jezika, značaj projekta za razvoj Republike Srbije, regiona i/ili opštine.

O dodeli sredstava odlučivala je konkursna komisija koju čine "predstavnici Fakulteta političkih nauka, nevladinog sektora i zbog specifičnosti projekata predstavnici ministarstava prosvete, unutrašnjih poslova, ekologije, nauke i kulture", preneo je početkom meseca dnevnik Blic, s obzirom na to da pomoćnica ministra kulture Nataša Vučkovuć-Lesendrić nije precizirala ko su članovi komisije.

Pravo učešća na konkursu imali su "osnivači javnih glasila, kao i pravna lica registrovana za produkciju televizijskog i radijskog programa". Uslov je da se predloženi projekat mora realizovati preko javnog glasila.Svaki predlagač mogao je da konkuriše samo sa jednim projektom, uz uslov da sa istim nije već konkurisano. Maksimalni iznos traženih sredstava za realizaciju projekta iznosio je 2.000.000 dinara a Ministarstvo kulture trebalo je da pokrije do 80 odsto ukupne vrednosti projekta.Dodeljena budžetska sredstva moraju biti utrošena do kraja marta 2010. Ukupan iznos namenjenih sredstava je 80.000.000,00 dinara.

"U budžetu Ministarstva kulture za namenu ovog konkursa opredeljeno je 20.000.000,00 dinara, a Zaključkom Vlade RS od 25. juna 2009. godine 'Mere za pomoć medijima u uslovima ekonomske krize' (05 broj: 4-3720/2009-3) opredenjeno je dodatnih 60.000.000,00 dinara", navedeno je na sajtu Ministarstva kulture.

Tako je Politikina onlajn igra "Koliko poznaješ srpski jezik i kulturu" dobila 754.669,50 dinara, novinsko preduzeće "Vreme" za projekat "Vreme Dunava" tačno 1.000.000 dinara, novinsko izdavačko društvo "Naš glas" iz Smedereva 934.128 dinara za "Glas sela" - unapređenje informisanja, položaja i ravnopravnosti seoskog stanovništva grada Smedereva.

Najviše novca - 1.789.400 dinara dobilo je Radiodifuzno preduzeće B92 za svoj novi internet sajt za mobilne platforme. Manju svotu - 1.544.000 dobila je TV Akademija d.o.o. za projekat "TV Akademija - televizijsko novinarstvo". TV Akademija d.o.o. u vlasništvu je novinara produkcijske grupe Mreža, u vlasništvu Olje Bećković i Lile Radonjić. Nova srpska politička misao raspolagaće sa 760.900 dinara, koji je dobila za projekt "Srbija info".

Među nekoliko projekata medijskih kuća posvećenim borbi protiv droge nalazi se i projekat "Kako reći ne drogi i alkoholu" aleksandrovačkog "Diskosa" (600.000 dinara), nekada uspešnog izdavača ploča i kaseta uglavnom narodne muzike. Svojevremeno su za "Diskos", koji ima dozvolu Republičke radiodifuzne agencije za emitovanje radio i televizijskog programa na teritoriji Aleksandrovca, svoje zlatne i dijamantske ploče snimili folk-pevači Mica Trofrtaljka, Dragana Mirković, Sinan Sakić, Mira Škorić, Mitar Mirić, Mile Kitić, Šemsa Suljaković...

"Dobro je da sistem podrške medijima ide sa više nivoa i da on nije centralizovan, već je veoma dinamičan, raznovrstan i ono što je najvažnije, veoma složen. O tome ne razmišljaju samo predstavnici Ministarstva ili Vlade nego razmišljaju svi, a pogotovo mediji sami, koji najbolje mogu da sebi pomognu", izjavio je 21. septembra ministar kulture Nebojša Bradić na predstavljanju rezultata konkursa, kojom prilikom su bili prisutni i specijalni savetnici Goran Marković i Zoran Hamović.

Ministarstvo je izrazilo zadovoljstvo što je bilo toliko zainteresovanih kandidata i što su imali saradnju drugih ministarstava.

"Znači, to je bio jedan interdisciplinarni pristup koji nije podrazumevao samo valorizaciju koja dolazi iz Ministarstva kulture, već jednu složenu evaluaciju, koja uvažava i ono što predstavlja informisanje i ono što predstavlja obrazovanje i nauku, zaštitu životne sredine, ali i regionalni pristup, znači jedan vid decentaralizacije, do čega nam je izuzetno stalo".Ministar Bradić je rekao i da je izuzetno važno da se Ministarstvo kulture i ostala ministarstva nalaze trenutno u situaciji da "kupuju" medijske sadržaje.

"To je ono što je promena medijske strategije. Ne daje se novac samo da bi se određena stvar podržala, već se unapred zna šta se time želi postići. Dakle, ako u ovim projektima prepoznamo kvalitetan doprinos kulturi, umetnosti itd, mi to možemo unapred da 'kupimo', i da na taj način uputimo poruku koliko je to važno za sve nas", istakao je Bradić.

Zaposleni u Ministarstvu kulture nisu bili voljni da komentarišu način na koji su raspodeljena sredstva predviđena konkursom.

"Ne možemo da komentarišemo ni pojedinačne projekte. Odluka je bila na komisiji i ona je sredstva odobravala u skladu sa kriterijumima i obimnoj dokumentaciji koju su svi morali da prilože", izjavio je Božidar Manojlović iz Ministarstva kulture za list "Alo".

star
Oceni
4.25
Ostali članci iz rubrike Tema