Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (27)

Pismo iz Sarajeva

Staljinističko pravosuđe guši slobodu govora

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Žao mi je što više neće biti E-novina, nadam se da će uskoro ponovo postojati u nekom novom obliku. Dotad je strašno biti sopstvenikom saznanja da duševni bolesnici poput Filareta i Kusturice još uvijek imaju vlast, a da više nema čak ni E-novina da ih suoče sa istinom o njihovim duševnim bolestima

Druže Toma,

Pročitao sam tvoj intervju u Oslobođenju. Pročitao sam neki dan, kod Pekića (esej o smrtnoj kazni), rečenicu S. U. Guroviča, branioca petrogradskog mitropolita Venijanima na procesu 1922: "Nema više šta da se kaže, ali je teško prestati govoriti. Jer dok debata traje, okrivljeni su živi. Kada debata završi, završiće se i njihovi životi."

Današnji dan mi liči na taj proces. Pravosuđe, koje, bivajući politički motivisano, uništava medij i guši slobodu govora, ne može a da suštinski ne liči na staljinističko; "iako" su među onima, koji su vas tužili Venijaminovi su-vjernici, vladika Filaret i veliki župan Nemanja Kusturica, koji je, uz to, je li, i kinematografski "borac protiv staljinističke jurisprudencije".

Photo: blogspot.com

Valjda će pojedinci shvatiti sada da E-novine nisu bile nikakav "režimski medij"; ili će se držati te teze, zasnovane na sumanutoj socijalnoteorijskoj pretpostavci da režimi, preko pravosuđa, koje kontrolišu, uništavaju svoje medije. Maločas sam napisao na fejsbuku, prenijevši link na tvoj intervju: "Kad mi se prošle godine u Srebrenici učinilo da Vučić nije iskren u promjeni odnosa prema 90-im i ratnim zločinima, napisao sam tekst, u kojem je Vučić bio predmet oštre kritike, a koji su E-novine bez problema prenijele. Mogli ste se slagati ili ne slagati s njima po pitanju ko je manje zlo DS ili SNS, s kime će Srbija brže ići ka EU, ali sada je valjda jasno da nisu postale režimski medij. Koji to režim uništava pomoću pravosuđa svoj medij?!"

No, gorko je gurovičevsko saznanje o okolnostima debate.

Žao mi je što više neće biti E-novina, nadam se da će uskoro ponovo postojati u nekom novom obliku. Dotad je strašno biti sopstvenikom saznanja da duševni bolesnici poput Filareta i Kusturice još uvijek imaju vlast, a da više nema čak ni E-novina da ih suoče sa istinom o njihovim duševnim bolestima.

Veliki pozdrav tebi i društvu,

Haris

star
Oceni
3.89
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak