Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Pozdrav iz Sarajeva: Lep dan za umiranje

Nema više e-novina

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Tribina u klubu Zvono: Bojan Tončić i Ahmed Burić
Tribina u klubu Zvono: Bojan Tončić i Ahmed Burić
Photo: LA

A moji domaćini prvo su rekli da E-novine ne smeju da se ugase, da su važan regionalni svetionik i, da nas ne hvališem previše, da imamo obavezu i prema njima. Neće biti E-novina, podelih vizitkarte, koje postadoše artefakt. Nismo svima sve rekli, u tefteru su, razdužićemo se. A kome smo rekli, bio je bar malo jači nego mi

Noć na Koševskom brdu ima svoje prednosti i kad ste sami, a pogotovu kada radite nešto primereno noći; kao da bih se bar na trenutak odrekao javnosti ovog zavereničkog posla, da ishod niko ne pročita. U gradu o kojem sam ispisao reči koje su me iznova vraćale u tragičnu, nepobedivu prošlost. Na mestu zločina opraštam se od novina u kojima smo godinama tragali za smislom, deleći svoje pokušaje sa svima koji su želeli da nas čitaju.

Večeras sam govorio na tribini koju su upriličile kolege iz PEN centra Bosne i Hercegovine; veče u klubu Zvono okupilo je pisce i novinare, neko će svakako preneti protiv koga sam govorio. Samo koji mesec ranije rekao bih da govorim samo u svoje ime, sinoć (četvrtak) sam rekao da sam novinar E-novina koje od sutra ne postoje.

Ko o čemu, Sarajlije o e-novinama: Klub Zvono
Photo: Bojan Tončić

I govorio ono što smo pisali, o ratnim zločinima, odsustvu empatije, iluziji koja se bezočno širi o tome da država Srbija pokušava suočenje s prošlošću, o produženju rata mirnim sredstvima, vređanju žrtava, zlikovačkom pravosuđu i karikaturalnim procesima. Da, otišao sam i tamo, za razliku od onih koji u Srbiji lažu kao psi, jer tamo ne smeju da odu.  

A moji domaćini prvo su rekli da E-novine ne smeju da se ugase, da su važan regionalni svetionik i, da nas ne hvališem previše, da imamo obavezu i prema njima.

To je bilo u oficijelnom delu, a posle sam im ga rek'o. „Razumem sarajevske podvale, al' vi ste prvi koji pakujete 18 cigareta u kutiju 'Drine', da profitirate i da ispadne kako je zabranjeno za nepunoletne“ /“Mojne, jaro, matere t', nisam ni vidio. Al' jest dobro, priznaj, ko li se sjeti“ (moram malo da oneobičavam, bili su pisci za stolom).

Kuda posle e-novina: Bojan Tončić se sprema za transfer u nižerazredni Vratnik
Photo: Bojan Tončić

Neće biti E-novina, podelih vizitkarte, koje postadoše artefakt. Nismo svima sve rekli, u tefteru su, razdužićemo se. A kome smo rekli, bio je bar malo jači nego mi.

Imao sam priliku da, priznajem duboko sebično, pišem ono što mislim i da mi, ne grešim, bude teže. Kakva je to privilegija.

star
Oceni
1.16
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak