Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Istraživanje: Mreža proruskih, propagandnih agentura u Srbiji (2)

Jedna boje, jedna vera, jedno krvi

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Svi smo mi Rusi: Putin, sveštenik, obožavaoci, veselnici
Svi smo mi Rusi: Putin, sveštenik, obožavaoci, veselnici
Photo: Facebook/Ruska stranka

Talasi proruske propagande već godinama opasno zapljuskuju Srbiju koja se, zahvaljujući putinovskim medijima, petokolonaškim partijama i različitim KGB-agenturama, pretvorila u slugeranjski Fan Club majčice Rusije, obožavajući sve što je rusko: ruskog predsednika, rusku vojsku, rusku diktaturu, rusku mržnju prema Zapadu, ruski ekspanzionizam, ruski fašizam, ruski alkoholizam ili već sve što je rusko, jer nam rusko - nije mrsko. Analiza ruskog uticaja u Srbiji ne počinje i ne završava samo na medijima, političkim partijama ili Društvima prijateljstva; veliki je broj nekakvih udruženja, blogova, formalnih Instituta ili Fondova čiji je jedini cilj – sveruska propaganda. Očigledno je da Putinov režim nije štedeo novaca da pomogne svojim srbijanskim agenturama; doduše, ovdašnji rusofili zadovoljavaju se i mrvicama sa putinovske trpeze, fanatično verujući da je V.V.Putin nastavio tamo gde je dobri drug Staljin stao. Narednih meseci, e-novine će predstaviti stotinak proruskih ćelija koje obitavaju u Srbiji; iscrpno ćemo analizirati svaku od struktura koja se oslanja na Moskvu i papagajski ponavlja kako je Rusija jedini spas za Srbiju; upoznaćemo se sa propagandnom mrežom rusofilstva koja deluje kao dobro uigrani tim agenata, pod večitim sloganom “Spasiba, Putin”…

Okrenut istoku: Slobodan Nikolić, ruski čovek
Photo: Facebook/Ruska stranka

Koristeći političku slobodu da bude kvisling, izvesni Slobodan Nikolić iz Šapca pre tri godine usred Srbije formirao je Rusku stranku. U zemlji u kojoj se rusofilstvo smatra vrlinom, niko nije primetio da je ovo jedinstven evropski slučaj – da domicilna stranka nosi ime tuđe države. Na ivici horrora je razmišljanje šta bi se desilo da je neko, malo hrabriji, in Serbia, osnovao Američku stranku ili Nemačku stranku ili Finsku partiju; zašto ne i Dansku stranku ili Tajlandsku partiju? Islandska napredna stranka, wtf?

Ali kako živimo u ekološkom smradu gde svako rusko govno miriše kao eau de perfume, razumljivo je da Nikolić Slobodan koji, inače, nije Rus, ali tvrdi da govori ruski – osnuje kloniranu putinovsku stranku, očigledno uveren da će peta sovjetska kolona razvaliti na izborima, jer se u Srbiji sve što je rusko doživljava kao božansko.

Ispostavilo se da Slobodan Nikolić nije bio jedini koji je uskočio u vagon ruskog voza tokom propagandne vožnje ovom poremećenom zemljom; predsednik Ruske stranke nije stigao ni da kaže “Spasiba, Putin”, a već su mu za vratom zadihano disale još tri autentično ruske partije! Čak su se obaveštajni KGB-mediji, poput Sputnjika, zbunili nepodnošljivom količinom ljubavi glede Rusa, Ruskinja i Rusije – zašto četiri putinovske partije, kad je Putin samo jedan i jedinstven? Mada ćemo o Nikolićevim konkurentima iscrpnije pisati jer pripadaju korpusu ruske propagandne mreže, moskovski je red da ih pomenemo; tu je Stranka Rusa (koju predvodi neki Dragan Cvetković); potom je tu lista Srpsko-ruski pokret, na čelu sa nekadašnjim šešeljevcem Draganom Todorovićem; konačno, the last but not the least, imamo i Jedinstvenu rusku stranku, koju zastupa Zoran Marić.

Ima li šta lepše: Šest i po miliona Putina živi u Srbiji
Photo: Facebook/Ruska stranka

Budući da se prvi setio da bude izdajnik, Nikolić Slobodan je sa svojom Ruskom strankom najviše profitirao; ime partije je jednostavno, gotovo rusko; to čak nije ni ime, već gola emocija; kad čovek kaže “Ruska stranka” obuzme ga prostorom i proguta čitava Rusija, stepe mu odzvanjaju u ušima, tihi Don tiho teče, pravoslavlje ga udara kao methylenedioxy-methamphetamine u ritmu ecstasy/molly crkvenog pojanja.

Ikone i Putin: Slobodan Nikolić, sanja na ruskom
Photo: Facebook/Ruska stranka

Najlepše od svega jeste da Nikolić Slobodan nema nikakvu potrebu da objašnjava program partije; termin “Ruska stranka” podrazumeva da priznajemo Rusiju kao gospodara, da nam je pravi predsednik V.V.Putin, a da nam je Moskva glavni grad odakle stižu naređenja koja poslušno izvršavamo. Da je drug Staljin živ, bio bi ponosan; ono što je Vasirionovič hteo 1948, dogodilo se već 2013, a nastavilo se do dana današnjeg! Jedna vera, dva naroda, jedan Vlado Putin! I ako bude sreće - jedna država! Srbijo, gubernijo!

+++

Slobodan Nikolić, rođen 1957, po profesiji je ekonomista. Davne 1983. radio je u Republičkom zavodu za statistiku, bavio se ciframa, a ne Rusima. Potom je bio komercijalista u MPI “Žitoratar” u Šapcu; onda direktor Udruženja "Seoski prag 98" u Šapcu, pa opet direktor u novoj firmi "Zorka zaštita bilja", ponovo u Šapcu. Ključni trenutak za preokret njegovog uma jeste činjenica da je od 2006. do 2015. bio  član Gradskog veća Šapca zadužen za saradnju sa Udruženjima građana i za saradnju sa Ruskom Federacijom. Od 2010, mnogobrojnim funkcijama dodao je najdražu – postao je predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Vladimir Putin" u Šapcu i nastavio već uhodanu saradnju sa budućim poslodavcima iz Moskve.

Trudeći se da liči na šabačkog Rusa, Nikolić voli da se kiti ordenima i medaljama; od Prezidijuma Saveta za društvena priznanja Ruske Federacije grad Šabac 26.decembra 2011. godine dobija orden "Jermaka", a Slobodan Nikolić orden cara Nikolaja II Romanova. Dobitnik je i medalje grada Moskve 2011. Ima još i drugih diploma i priznanja, ali ih čuva za narednu izbornu kampanju. 

U Ruskoj stranci niko ne zna ruski: Google translate za proplakati
Photo: Facebook/Ruska stranka

Tragajući za Nikolićevim izjavama, otkriva se već viđeno; predsednik Ruske stranke nije veliki govornik, ali precizno pamti sve što je od ruskih prijatelja naučio. Rečenice mu liče na govore s XXI Kongresa KP SSSR, administrativno napunjene ljubavnim sadržajem spram zaljubljenosti u majčicu Rusiju. Iz ruske vizure, Nikolić je tek osrednji aparatčik bez ikakve harizme; no, koristan. Ne zanoveta, slaže se unapred, odobrava, pokazuje zahvalnost, voli sve što vole i mladi Rusi – Putina, crkvu i nepregledne stepe slovenstva. Nikoliću, izvolite!

Ćelija u Bogatiću: Putin se kuje dok je vruć
Photo: Facebook/Ruska stranka

PROVERENO, MIN NJET: “Mi smo protiv evropskih integracija i zalažemo se da se ti pregovori prekinu”.

PODMOSKOVSKE VEČERI: “Zalažemo se za evroazijske integracije  jer smatramo da je za zemlju ove veličine pogubno da bude neutralna i smatramo da se moramo okrenuti istoku i našim tradicionalnim prijateljima pre svega Rusiji”.

Na talasima Nikolićeve retorike, oglasio se Slobodan Jakšić, šef Ruske stranke u Čačku, koji je sve to pretočio u haiku: “Podržavamo Brazil, Indiju, Rusiju i Kinu”. Šta još ruski Čačak podržava? “Podržavamo da se grad Čačak što više angažuje u dovođenje turista iz Rusije u naš kraj”. O čemu sanja putinovski Chachack: “Podržavamo da se što više razvija agrar, naprave dobri i korektni odnosi sa ruskim zadrugama kako bi imali organizovanu proizvodnju i plasman proizvoda”. Da li još nešto očekuju? “To su dve stvari koje očekujemo od Rusije. Ne očekujemo neke velike investicije već da kupe ono što proizvodimo”.

Nas i Rusa 300 miliona: Nedovoljno za ulazak u parlament
Photo: Facebook/Ruska stranka

Tamo gde je Jakšić stao, Nikolić je nastavio; u jednom od retkih intervjua, osvrnuo se na sporazum države Srbije sa organizacijom NATO: “Aleksandar Vučić se evidentno postavio kao gospodar Srbije, pa i u tom medijskom prostoru, jer mu nije u interesu da se sazna istina da je potpisivanje tog sporazuma praktično okupacija Srbije. Po našem mišljenju, bolji je bio sporazum sa Hitlerom ’41 godine”.

Ukras Jagodine: Poverenik Ruske stranke, izvesni Srba, ispred svoje radnje
Photo: Facebook/Ruska stranka

Kakve je poruke dobio iz Moskve: “Zalagaćemo se da se taj sporazum poništi i da pristupimo ruskoj vojnoj organizaciji ODKB”. Naravno, nije zaboravio da opet ponovi svoju omiljenu rečenicu: “Protivimo se evropskim integracijama i kao odgovor predlažemo Evroazijsku uniju na čelu sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom”.

Happy birthday, dear Putin: Slavlje u Šapcu
Photo: Facebook/Ruska stranka

Nezaboravna je Nikolićeva aktivnost oktobra 2014, kad je voljeni Vlado Putin došao u Beograd na vojnu paradu; Ruska stranka u Šapcu za sugrađane je organizovala besplatan autobuski prevoz u Beograd, kako bi na licu mesta pozdravili ruskog, dakle svog predsednika. Oduševljeni Slobodan Nikolić odmah je izjavio: “Putin ne dolazi u Beograd zbog nedostojnih atlantskih ulizica već da pozdravi srpski narod koji je zajedno sa ruskim učestvovao u oslobađanju Beograda i Srbije od fašizma. Stav Ruske stranke je da Srbija ne može da sedi na dve stolice kao što zagovara predsednik Nikolić, već mora da se opredeli. U vreme Nikole Pašića njegov naklon je bio prema Rusiji a njegovih oponenata prema Austrougarskoj. Sada nemamo Austrougrasku, ali imamo Brisel, Vašington, Berlin i London”.

Uoči aprilskih izbora 2016, Slobodan Nikolić bio je pun optimizma, uprkos odluci Republičke izborne komisije da odbije zahtev Ruske stranke da joj se prizna prizna svojstvo stranke nacionalne manjine. Predsednik RIK Dejan Đurđević rekao je, obrazlažući tu odluku, da je to školski primer izvrdavanja zakona: "Treba razlikovati stranke nacionalnih manjina od ostalih. Ova stranka mora da štiti interese ruske nacionalne manjine. Ako je tako, što nije učestvovala na izborima za Savete nacionalnih manjina 2014. godine", pitao je Đurđević.

U rusofilskom transu: Zaljubljenici Ruske stranke usred art-performansa
Photo: Facebook/Ruska stranka

Međutim, ostaje činjenica da je Ruska stranka - Slobodan Nikolić, od 2013. godine upisana u Registar političkih stranaka kao politička stranka nacionalne manjine. Na izborima 2014. godine Ruska stranka nije uspela da pređe cenzus i uđe u republički parlament, iako je nastupala kao stranka nacionalne manjine.

Uveren da je ovo trenutak za preuzimanje vlasti, Nikolić je pre dva meseca izjavljivao: “Vladajuća garnitura gora je od prethodne i smatramo da će izbori u aprilu dovesti pre svega do raspada SNS-a. Prognoziramo da će ubrzo biti novi izbori 2017. godine zajedno sa predsedničkim kada će SNS da ode s vlasti”. Ima Nikolić još bisera:

Ovako Moskva zamišlja Hollywood: Slobodan Nikolić, šabačka verzija Bruce Willisa
Photo: Facebook/Ruska stranka

PROTIV SARADNJE SA ZAPADOM: Ruska stranka podržava samo onu vladu koja je za saradnju sa Rusijom i protivimo se svim vladama koje su za saradnju sa Zapadom.

EVROPA NIJE ISTO ŠTO I EU: Mi nismo protiv Evrope, ali smo protiv EU koja ima dvojne standarde, koja ne može da reši ni problem migranata, niti jedan problem.

ČEKAMO OCENU BRISELSKOG SPORAZUMA: Briselski sporazum je neustavan.

Na zidu Putin, u srcu Rusija: Rukovodioci Ruske stranke usred Kragujevca
Photo: Facebook/Ruska stranka

MOSKVA ĆE BITI ZADOVOLJNA: Stav protiv NATO-a i EU, bliža saradnja sa Rusijom, očuvanje ruske kulturne baštine u Srbiji, ekonomska i kulturna saradnja i zaštita rusko-srpskog prijateljstva od zaborava neki su ciljeva koje su pred sebe postavile proruske stranke u Srbiji uoči izbora.

Kako bi sve to dokazao, Slobodan Nikolić bio je inicijator proslave Putinovog rođendana u Šapcu: slavljeniku je uputio čestitku u kojoj se navodi: “Želimo vam dobro zdravlje i da još dugo budete na čelu ruske imperije! Vaše zalaganje za ravnotežu u svetu je neophodno i samo tako nastavite”.

Nikolić je rekao da je obeležavanje rođendana ruskog predsednika “tradicionalan događaj u Šapcu” i da ta stranka izražava zahvalnost ruskom predsedniku što se suprotstavio Zapadu. Torta u bojama ruske zastave, sa natpisom “Srećan rođendan poštovanom Vladimiru Putinu” pojedena je za manje od 30 minuta. Rođendanskoj proslavi uz ruske pesme ”Kaćuša”, “Kaljinka”, “Podmoskovske večeri” i drugih prisustvovalo je više stotina simpatizera, članova stranke ali i građana Šapca.

Proruski PR: Čestitka za Novu godinu srpskim rusofilima
Photo: Facebook/Ruska stranka

Nakon pojedene torte, očigledno presrećni Nikolić analizirao je geopolitičku situaciju: “Ruska stranka smatra da Srbija treba da ima tešnju saradnju sa Rusijom. Na žalost današnja politika vlasti je okrenuta Zapadu. Ako je Zapad Jeljcina držao u džepu, Putin im leži na leđima. On je podržao i Srbiju kada je trebalo. Intervencija ruskih snaga u Siriji pokazuje da je Putin iskreno uključen u borbu protiv Islamske države i terorizma”.

Ruska stranka posebno se hvali svojim mesnim odborima; recimo, decembra 2015, u Boru je osnovan Opštinski odbor Ruske stranke od “mladih i energičnih ljudi koji podržavaju rusku državu, kulturu, tradiciju i vekovnu saradnju sa srpskim narodom”.

Putine, volim te: Član Ruske stranke, presrećan
Photo: Facebook/Ruska stranka

Raspoloženi Nikolić rekao je u Boru: “Imamo ukupno 52 odbora u opštinama Srbije i svi imaju isti cilj – da učvrstimo bratstvo i prijateljstvo sa Rusijom, zemljom koja je uvek bila na strani Srbije, i u ratovima i u miru. I danas je najbolji srpski saveznik”.

Kao megafon Kremlja, Nikolić poručuje: “Rusija je država koja ceni mir u svetu i nije tačno da izaziva sukobe, jer potrebno je samo poslušati reči predsednika Putina: ‘Rusija u svetu ima jednu vojnu bazu, neki drugi drže vosjku i najteže naoružanje na desetine, pa i stotine mesta širom sveta i ko je onda za miroljubivo rešenje svih konflikata a ko protiv’…”. Nikolić objašnjava da u ruskoj politici “nema bahaćenja i megalomanija, nego je sve posvećeno napretku i prosperitetu”. Tokom borske promocije istaknuto je “da je program Ruske stranke izvanredan i da je pristupačan svakom čoveku u Srbiji, ali zbog medijskih i ostalih blokada teško prodire u narod”.

U januaru 2015, formiran je odbor i u Kragujevcu, a danas je, kako cene njene pristaše, odborima „pokriveno” 90 posto Srbije sa stranačkim ispostavama i strukturama u Šapcu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, Čačku, Požarevcu (“Srbija i Rusija su bratske zemlje i moramo težiti ka zajednici sa Rusijom“, poručila je nova predsednica Ruske partije u Požarevcu, Milena Minja Pavlović).

Kragujevački mural u staklu: Tamo gde živi Putin, u tržnom centru 'Prostor'
Photo: Facebook/Ruska stranka

Pored Šapca, glavno uporište Ruske stranke jeste – Kragujevac. Na ulasku u prostorije u Tržnom centru „Prostor” dočekuje vas dvojezična dobrodošlica, a prostor je „oplemenjen” i prigodnom ikonografijom, od Putinovih portreta, preko stranačkog propagandnog materijala, pa do neizbežnih „babuškica”, flašica kvasa (alkohol je zabranjen), ikonom Aleksandra Nevskog, rosijskom trobojkom, orlovskim grbom Romanovih... Kragujevački odbor osnovala je grupa studenata (“spoj ljubavi prema Rusiji, kulturi i politici”) smatrajući da u tom trenutku u gradu ne postoji stranka sa jasno profilisanim ciljevima okrenutim ka Ruskoj Federaciji.

I Niš se digao na noge: Ustalo Putinovo roblje
Photo: Facebook/Ruska stranka

“Mi nismo ruski fanatici, već mislimo da se naša zemlja nalazi u nezapamćenoj socijalnoj bedi, a ucenjeni smo bezalternativnom moranju priključivanja Evropskoj uniji, a za koji niko baš konkretno ne zna gde tačno vodi. Srbija grca u enormnim dugovima, a mladi nemaju u njoj bilo kakvu perspektivu”, kaže Ilija Radovanović (22), student završne godine Agronomije u Čačku, predsednik kragujevačke ispostave koja u tom gradu ima 200 članova.

+++

Ruska stranka, kao i ostale ruske partije – formirane su u Srbiji uz podršku Kremlja koji im pruža logističku i finansijsku podršku. Ove kvinsliške stranke ne koštaju Rusiju mnogo, ali su korisne jer unose konfuziju na domicilni politički prostor, služe kao lučonoše gole, ruske propagande, i konačno – na njih se računa za slučaj turbulentnih akcija ili zategnutih odnosa. Njihov politički neuspeh nije primaran za Rusiju koja na duži rok računa na “svoju vojsku” u Srbiji. Za sad, Ruska stranka i ostale putinovske ćelije stvaraju neophodnu političku buku, stvarajući utisak da ih je mnogo više nego što ih stvarno ima. Ponekad je sama predstava o događaju značajnija nego sam događaj; iz te činjenice Rusija profitira, održavajući propagandu “niskog intenziteta” sve dok je potrebno. A kad ne bude potrebno, čućemo glasno.

*U IDUĆEM NASTAVKU: Stranka Rusa, Srpsko-ruski pokret, Jedinstvena ruska stranka

 

 

star
Oceni
4.08
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi