Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (31)

Kako efikasno uništiti e-redakciju (1)

Velika pljačka e-novina

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Otimačina: Sudski izvršitelj, Marko ili Nikola, beži nakon napada na e-novine
Otimačina: Sudski izvršitelj, Marko ili Nikola, beži nakon napada na e-novine
Photo: Cinema city

Ovo ni Sud u Hagu ne bi rešio: lakše je doneti presudu o tužbama Srbije i Hrvatske nego objasniti kako je moguće da se od e-novina zahteva da po istoj presudi plate ono što su već platile! Upadnu ti u tekući račun i otmu više nego što treba, a potom traže da platiš još jednom, dok te ne ugase. Ovo nije Ripli, ovo je Srbija; ovo nije BIRN, ovo su e-novine. Ako se nastavi ova vesela pljačka, gasimo radnju; lepo smo se družili, ali svakoj e-sreći dođe kraj. Pitajte pravosuđe zašto

Hoće još para: Stojan Drčelić, pohlepa
Photo: Stock

Da se podsetimo: uoči takozvane Srpske nove godine, baksuznog trinaestog januara, u redakciju nam je stigao sudski izvršitelj Marko Vukičević, a po nalogu neimenovanog sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu, radi uručenja Zaključka br. I.I. 553/14 koji je, lasno efikasno, napisan istog pravoslavnog dana kada je i donesen na našu adresu. Već u petak 16. januara, pljačka je izvršena prinudnom naplatom sa računa naše firme. Umesto 100.810 dinara, koliko smo po zvaničnom dokumentu Prvog osnovnog suda u Beogradu bili dužni da platimo - ruka pravde za tužioca Stojana Drčelića, oličena u liku PR Izvršitelja iz Beograda, Bulevar Mihajla Pupina 165 i NN osobe ili institucije, precizno označene kao Nema naziv nema adrese, pod šifrom 290 PN999 2015 001968565P Druge transakcije – bezgot, zagrabila je sa tekućeg računa e-novina 130.908,00 dinara, dakle 30.098,00 dinara više nego što je sama odredila.

Budući da u ovoj državi nemaš kome da se žališ kad te predstavnik države pljačka i otima, digli smo ruke od pokušaja da saznamo zašto nam je ukradeno 30.098 dinara. Važno je, mislili smo naivno, da je slučaj okončan.

Jeste kurac okončan; u utorak 3. februara stiže nam u redakciju raznosač iz kancelarije drugog izvršitelja koji se zove Nikola Jovanović. Raznosač je pokušao da nam uvali nalog za prinudno izvršenje, ali nije umeo da nam kaže ni koliko para treba da uplatimo, ni zašto, jedino što je uspeo da izmuca jeste da se radi o procesu Drčelić protiv e-novina. Pokazao nam je sudski broj rešenja o izvršenju 17 I.I. 4233/13 koji veze nema sa izvršnim predmetom I.I. 553/14. Jedino što smo uspeli jeste da saznamo broj izvršiteljskog rešenja I.I. 1832/13.

Iz ovog numeričko-pravnog ludila koje direktno izaziva šizofreniju, jasno je da novi izvrštelj Nikola Jovanović hoće neke pare i da je verovatno popizdeo što je stari izvršitelj Marko Vukićević (onaj s početka teksta) dobio pare kad su nam pljačkaši uleteli u tekući-račun.

Otkud dva izvršitelja sa dva različita broja istog sudskog predmeta? Šta ako se pojavi i treći s novim brojem? Koliko brojeva ima jedan sudski predmet? Šta ako su broj promenili nakon žalbe, a potom ga još jednom promenili nakon sudske odluke?

Važno da je Tamanica srećna: Gordana BIRN Igrić Under The Money
Izvor: Twitter

Drčelić je već u dva navrata opelješio e-novine; dobio je odštetu na ime “duševne boli” od preko 200.000 dinara, a nedavno je – vidi početak teksta – od opljačkanog e-blaga dobio 74.800 dinara na ime troškova parničkog postupka.

Da li mu je ovaj novi izvršitelj (Nikola) obećao još jednu ratu koju je već dobio od prethodnog izvršitelja (Marko), ili je ovo standardno sudsko ludilo namenjeno e-novinama, da svaku presudu dvaput plaćaju, a ako bude pravde – i tri puta?

Da se Petar Luković zove Gordana Igrić, već bismo imali Live Blog pod naslovom “E-novine Under Fire”, oglasila bi se Dunja Mijatović, dobili bismo nagradu “Jug Grizelj”, hvalili bi nas Vukašin O. i Olja B, posetio bi vas drug Devenport, kuka i motika bi se digla zbog “almost four year-long campaign aimed at marking e-novine as a enemy organisation“...

Ovako, umesto Devenporta, posećuju nas fantomi-izvršitelji. Prvo Marko, sad Nikola, tko je sledeći da nam ponovo uzme pare po presudi koju smo već platili?

Ako se nastavi ova vesela pljačka, gasimo radnju. Redakcija koja mesecima nema novca da plati porez na minimalce, niti zaposleni imaju zdravstvenu knjižicu, u situaciji je da zbog mnogobrojnih presuda prestane da postoji.

Juče nam je stigao nalog da Nemanji Kusturici isplatimo preko 400.000 dinara; pre dve nedelje oteli su nam 130.000 dinara zbog Drčelićevog izvršitelja Marka; sad traže da opet istu sumu uplatimo Drčeliću jer on ima novog izvršitelja (Nikola); iz Telenora su nam poslali ljubavnu poruku da će nam uskoro zagasiti mobilne telefone, a fiksne je Telekom Srbija već isključio...

Jedina je sreća da je Gordana Igrić – srećna; uprkos tolikim „napadima, cenzuri, kampanji, maltretiranju“, miss Igrić i njen BIRN nikad nisu bili na sudu, nikad ih nisu posetili dragi izvršitelj Marko i dragi izvršitelj Nikola, a vagoni para zbog „ugroženosti“ već su krenuli iz mnogih zemalja ka BIRN-lavirintima.

Jebeš e-novine, dajte jednog Sergeja Ćetkovića za Gocu Tamanicu!

star
Oceni
3.83
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi