Srbija Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (25)

Šešelj ponovo u Srbiji

Povratak aveti prošlosti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ideologija krvi i tla: Vojislav Šešelj, lider srbijanskih fašista
Ideologija krvi i tla: Vojislav Šešelj, lider srbijanskih fašista
PHOTO: Stock

Dugo najavljivani, a opet iznenadni, povratak u Vojislava Šešelja u Srbiju, zajedno sa svim onim lako predvidljivim manifestacijama, skandalima i zagađivanjem javnog prostora, na čemu je lider fašističke SRS izgradio svoju neslavnu karijeru, predstavljaće svojevrsni izazov i test za stabilnost i postojanost aktuelnog proevropskog kursa zemlje. Iako je jasno da je politička Šešeljeva težina gotovo marginalizovana tokom njegovog jedanaestogodišnjeg opravdanog odsustva iz zemlje, u postojećim okolnostima on bi ipak mogao da predstavlja izvesni remetilački faktor koji bi lako mogao biti instrumentalizovan zarad realizacije ciljeva moćnih centara moći kojima iz raznoraznih razloga ne odgovara postojeća konstelacija snaga na unutrašnjoj političkoj sceni

Iako teško bolestan, oronuo, prilično zaboravljen i marginalizovan, Vojislav Šešelj će bez ikakve sumnje predstavljati izvesni izazov za domaću političku scenu i započete procese. I mada je za sada teško proceniti koliko će lider fašisoidnih radikala uspeti u nameri da iznova mobiliše i okupi svoje rasute pristalice, kako bi u život vratio svoju marginalizovanu partiju, već sada je sigurno da će naredni period obeležiti, Šešelju svojstveni skandali po kojima je, tokom svoje zločinačke političke karijere, ponajviše i ostao upamćen. Povratak čoveka koji je paradigma i simbol svega onoga što se događalo mračnih devedesetih, predstavljaće svojevrsno oživljavanje tog već, pomalo zaboravljenog diskursa.

Čak i ako za svoje destruktivne naume ne bude imao značajniji broj sledbenika, izvesno je da će Šešelju poći za rukom da okupi bar one preostale verne sledbenike njegove stranke, ali i da iznova mobiliše onaj deo nekadašnjih pristalica koje su se, u njegovom odsustvu, povukle u političku apstinenciju. Potencijalni rezervoar podrške za lidera srbijanskih ultranacionalista predstavlja i onaj, antihaški nastrojen, deo javnosti koji, iako konačna presuda još uvek nije izrečena, Šešelja već uveliko slavli kao pobednika u maratonskom jedanaestogodišnjem nadgornjavanju sa Haškim tribunalom.

Nastavak i ubrzavanje evropskog puta kao jedini logičan odgovor: Aleksandar Vučić, pred novim izazovima
Photo: kurir-info.rs

Uprkos činjenici da je broj njegovih sledbenika desetkovan, a njegova politička organizacija već dva puta zaredom ostajala ispod izbornog praga za ulazak u parlament, nema sumnje da će čelnici te preživele grupacije, svog teško obolelog lidera na sve moguće načine nastojati da iskoriste ne bi li se kako-tako povratili u politički život. Tom njihovom nastojanju svakako će doprineti i sam Šešelj čija je čitava karijera bila obeležena brojnim skandalima i gotovo neviđenom beskrupuloznošću u borbi protiv političkih protivnika koji su za njega uvek imali status nepomirljivih neprijatelja.

Ono što personifikaciji i simbolu sveopšte destrukcije devedesetih godina prošlog veka u ovom trenutku daje poseban značaj, uprkos realnoj marginalizaciji njegovih političkih ideja i stavova, jeste činjenica da su se u njegovoj senci formirali i stasavali trenutno najmoćniji političari u zemlji koji s neskrivenom nelagodom govore o tom periodu svojih  biografija. Predstojeći politički sudar nekadašnjih najbližih saradnika, a sada zakletih protivnika, umnogome bi mogao da opredeli budući razvoj zemlje i politiku njenog sadašnjeg državnog vrha.

Ključni faktor pri tome neće toliko biti sam Šešelj niti njegova relativno mala poltička snaga, koliko će to biti političke i, još i više, psihološke reakcije Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića na izazove koje će im bivši politički saveznik uputiti. Ukoliko Šešelj, svojim provokacijama, bude uspeo da kod vodećeg dvojca srbijanske političke scene stvori utisak da bi im mogao naneti ozbiljnu političku štetu, pojaviće se realna opasnost da se Vučić i Nikolić u bespoštednoj borbi za biračko telo okrenu populizmu začinjenom nacionalističkom retorikom što bi moglo ozbiljno da ugrozi dinamiku procesa evropskih integracija Srbije.

Dva u jedan: Vojislav Šešelj, fašista i dvorska luda
Photo: Stock

Ovaj scenario je utoliko opasniji ukoliko se zna da se Vučić kao predsednik vlade, lider najveće vladajuće stranke i neprikosnoveno najpopularniji političar u zemlji, na terenu suočava sa rastućom nelojalnošću i antireformskim otporom koji dolazi iz redova državnog aparata, pre svega adminsitracije i bezbednosnih službi, ali i ozbiljnim destruktivnim delovanjem pojedinih moćnih interesnih i lobističkih grupa povezanih sa domaćim tajkunima i kriminalcima.

Potencijalno značajni rizici po samog Vučića dolaze i iz redova same Srpske napredne stranke, čije je brojno članstvo još uvek idološki bliže ciljevima Šešeljevih radikala negoli evropskim vrednostima za koje se zalaže njihov lider. S obzirom na veliki broj incidenata koji su obeležili prethodni period, čini se da se Vučić, još znatno pre nego što je postalo jasno da će se Šešelj pre roka vratiti u Srbiju, suočio sa nekoliko talasa pobuna radikalskih spavača unutar svoje partije. Zbog rastućeg nezadovoljstva i velikog broja frontova koje je aktuelni premijer Srbije protiv sebe otvorio, izvesno je da će povratak lidera radikala stvoriti nove podsticaje za otvoreniji bunt proradikalskih struja unutar SNS.

Ukoliko pak Aleksandar Vučić proceni da mu Šešelj može naneti tek neznatnu političku štetu, bez ozbiljnijih posledica po njegov trenutno neprikosnoveni političi autoritet, izvesnije je da iz pojačanog sukoba sa radikalskim prvakom, na Vučićevom političkom tasu pretegnu proevropski impulsi koji bi ga jasnije distancirali od neprijatne Šešeljeve senke koja se kao bauk prošlosti nadvija nad njim. Ukoliko bi došlo do praktične realizacije ovog drugog, po Srbiju povoljnijeg scenarija, izvesno je da bi Vučić, paralelno borbom protiv Šešelja, morao odlučnije da raskrsti i sa ekstremnim nacionalistima koji su se infiltrirali u SNS i koji ne propuštaju priliku da istaknu svoje staro radikalsko lice, koje je neretko u direktnoj suprotnosti sa svim onim što predstavlja politiku vlade koju predvodi njihov stranački lider.

Nova prilika za destruktivne lobiste: Miroslav Mišković, zadovoljno trlja ruke
Photo: Stock

Uprkos izvesnim uticajima koje će imati na dešavanja na domaćoj političkoj sceni, ne treba smetnuti s uma da Šešelj danas predstavlja samo senku svoje nekadašnje političke snage i značaja. Duže od jedne decenije izmešten iz realnih dešavanja u Srbiji, u velikoj meri već zaboravljen i odbačen od širokih glasačkih masa, bez značajnog uporišta u institucionalnim i vaninstitucionalnim centrima moći, on će eventualno moći da posluži kao sredstvo za delimično slabljenje Aleksandra Vučića, ali nikako kao politički subjekt sa kapacitetom da nešto bitnije promeni u postojećem odnosu snaga.

Poseban aspekt Šešeljevog povratka predstavljaće dalji razvoj odnosa u regionu koji će, u zavisnosti od obima i scenarija kojim će se razvijati njegove provokacije i reakcija koje budu usledile, pretrpeti određene posledice. Ukoliko Vučić, i eventualno Nikolić, kao odgovor na Šešeljeve izazove budu pribegli pojačanoj i neodmerenoj retorici, poput one koja se nedavno dogodila povodom “slučaja dron”, nema sumnje da će regionalna politika postati talac unutrašnjih prilika u Srbiji, a da će zvanični Beograd vrlo brzo u regionu probuditi negativna sećanja i biti prepoznat kao remetilački faktor.

Ukoliko, pak, kao odgovor na Šešeljevu neuračunljivu retoriku, umesto populizma bude ponuđena pojačana proevropska retorika, sa posebnim naglaskom na jačanju regionalnih odnosa, povratak radikalskog prvaka u Srbiju mogao bi da ima čak i određeni blagotovorni efekat. Bez obzira na opcije koje Vučić i Nikolić budu prepoznali kao najoptimalnije u odgovoru na predstojeće izazove, nema sumnje da će se čvrstina njihovog proevropskog opredeljenja, baš kao i kredibilnost njihove političke transformacije, u narednom periodu definitivno naći na ozbiljnom testu.

*Srbin.info ovom pesmom pozdravlja povratak svog vojvode

star
Oceni
3.75
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak