Srbija Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Oliver Dulić, DS multipraktik

Štednja je demagogija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Ko štedi, ne vredi: Dulićev ekonomsko-politički moto
Ko štedi, ne vredi: Dulićev ekonomsko-politički moto
Photo: Milovan Milenković

Polazeći od partijskog aksioma da se svako češe tamo gde ga svrbi, Oliver Dulić je iskoristio predizbornu gužvu da u dirljivom intervjuu Blicu, objasni poreskim obveznicima koliko je neophodno, od krucijalnog značaja, takoreći pitanje života und smrti, da se nipošto ne smanjuje broj državnih agencija. One su, blefira Dulić, deo procesa pristupanja Evropskoj uniji, ne mareći što broj državnih agencija u uređenim društvima ne prelazi dvocifreni broj

Odličan drug: Ivica Dačić, Dulićev svedok-saradnik
Photo: Stock

Ako jedan od najvećih demagoga i prijatelja Vensana Dežera poruči Ukidanje agencija je demagodija, kako glasi naslov intervjua visokog dužnosnika režima Olivera Dulića u Blicu, nema nikakve sumnje da bi te nepotrebne i preskupe partijske ćelije trebalo rastaviti na sastavne delove i, usput, pročešljati poslovanje, utvrditi odgovornost i egzemplarno kazniti sve učesnike u korupciji.

Priča o smanjenju agencija jedna je od najvećih demagoških teza, plasirana od neznalica koji nemaju pojma kako funkcioniše državni sistem u procesu pristupanja EU”, vrisnuo je Oliver Dulić, ministar životne sredine i prostornog planiranja ali isto tako i rudarstva, stranačke prćije koja podmiruje veliki deo zaslužnih članova partije.

Na činjenicu da se za potrebe 131 državne agencije ionako mlohava privreda opterećuje sa 820 miliona evra godišnje, kao i na podatak da mnogo razvijenije države i privrede imaju tek nekoliko takvih agencija (Nemačka 6, Finska 9, Slovačka 8, Češka 11 – podaci Evropske organizacije poslodavaca), Dulić nije želeo da gubi dragocene predizborne sekunde.

Umesto na tričavih 820 miliona evra, Dulić je stavio akcenat na važnije teme, na izbor predsednika republike, tvrdeći da: “Izbor šefa države je suštinski izbor za budućnost zemlje”, što predstavlja narušavanje Ustava republike Srbije koji kaže da su Vlada i njen predsednik, u javnosti poznat i kao premijer, nosioci izvršne vlasti, dok je predsednik Republike zadužen za potpisivanje izglasanih zakona u Skupštini, odlikovanja i pomilovanja, primanje akreditiva, imenovanja i opozive ambasadora i slične posliće.

Ratnica za mir: Jelena Trivan, goloruka komesarka
Photo: Stock

Insistirajući na “suštinskom izboru” ministar Dulić se osvrnuo i na političko delovanje predsednika SPS Ivice Dačića, koalicionog potencijala koji ovih predizbornih dana sa uspehom imitira svog duhovnog oca Slobodana Miloševića, obelodanjujući da posle Borisa Tadića najbolje obožava ministra policije, “čijoj stranci želim puno uspeha na parlamentarnim izborima.

Posle ovog erotskog priznanja, Duliću je bilo lako braniti neodbranjivo, to jest maskirne izjave partijske komesarke Jelene Trivan koja je, verovatno opijena na nekom beogradskom splavu, kriknula: “Ovi izbori su izbor između rata i mira!”

Radi se o metafori koja je pogrešno protumačena”, hladnokrvno je procedio Dulić, jer, “DS je uvek bila posvećena politici mira, čak i kada se to plaćalo glavom”, bestidno je nastavio živahni Subotičanin koji planira novu koaliciju sa Bajatovićem, licem koje je postalo čuveno po izjavi “jedan je već platio glavom”.

Odgovarajući na pitanje Blica koje zadire u državničku intimu, Oliver Dulić je sa setom u očima i izrazom lica “ako me se sete, sete”, skromno poručio: “Nisam razmišljao koju bi funkciju mogao da obavljam posle 6. maja.

E-novine tipuju da bi to mogla biti funkcija štićenika u nekoj kazneno-popravnoj ustanovi.

star
Oceni
4.78
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak