Srbija Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Slučaj „Građevinska mafija”

Knežević: Najveći izvor finansiranja DS su NIS i Fond za kapitalna ulaganja APV

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Objašnjavajući poreklo novca pronađenog u sefovima zakupljenim u Vojvođanskoj banci na njegovo ime, Goran Knežević, gradonačelnik Zrenjanina i nekadašnji predsednik Pokrajinskog odbora DS, u iskazu pred istražnim sudijom Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu rekao je da sredstva koja stranka dobija iz budžeta nisu dovoljna pa se lokalni odbori snalaze prilozima i donacijama članova i simpatizera stranke

Priprema: Maja Živanović 

Prema Kneževićevim rečima, tako prikupljena sredstva se koriste za naknade zaposlenima, režijske troškove, troškove održavanja prostorija gradskog i mesnih odbora, izborne štabove, kandidate na izborima, medije, promocije, troškove prevoza, telefone, kartice, bine, ozvučenja, spotove, obilazak terena, reprezentaciju, plaćanje fizičkih poslova i slično. Knežević dalje navodi da su u Zrenjaninu za finansiranje stranke, osim njega, kao najvišeg funkcionera u lokalnoj samoupravi, bili zaduženi još i Bratislav Tomić, kao predsednik Gradskog odbora, Predrag Grgić, kao član Izvršnog odbora stranke, i Miloš Kovačević, direktor stranke u Zrenjaninu. Isti princip je postojao i u Pokrajinskom odboru Demokratske stranke u Novom Sadu, a najveći izvor finansiranja su Naftna industrija Srbije i Fond za kapitalna ulaganja APV.

„O tome se nije mnogo pričalo među članovima, nego smo prema trenutnoj situaciji finansirali određene aktivnosti”, rekao je pred istražnim sudijom Knežević i dodao da, prema njegovim saznanjima, postoji još jedan sef u Zrenjaninu za manje priloge na ime Miloša Kovačevića.

U svom iskazu Knežević tvrdi i da je o stanju novca u sefu na njegovo ime vodio evidenciju i da postoji spisak svih uplata i isplata, ali da većina donatora insistira na anonimnosti, zbog čega im se i ne izdaju nikakve priznanice o uplati.

Pravni zastupnici okrivljenih u slučaju Građevinska mafija ovih dana su dobili opširnu optužnicu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal koja njihove klijente tereti za brojne mahinacije prilikom izdavanja u zakup građevinskog zemljišta. Prvi na spisku optuženih je gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević, a 22. je vlasnik preduzeća Autobanat Mile Jerković.

Optužnica na više od 80 strana tereti članove „kriminalne grupe”, navodno predvođene Kneževićem, da su od januara 2006. do oktobra 2008. godine, zloupotrebljavajući službeni položaj, prisvojili najmanje 34 miliona dinara, a budžetu grada naneli štetu veću od 150 miliona dinara, pri čemu su najveće mahinacije vezane za izdavanje zemljišta inostranim investitorima u zrenjaninskim industrijskim zonama.

Povodom optužnice oglasili su se i pravni zastupnici Gorana Kneževića, advokati Vićentije Darijević, Krsto Bobot i Bogoljub Stankov. U saopštenju za javnost oni su ocenili da očigledna identičnost između sadržaja optužnice protiv Kneževića i svojevremenih zahteva za sprovođenje i proširenje istrage „pokazuje da se Specijalno tužilaštvo neobjektivno drži svojih prvobitnih teza, od kojih su mnoge obesmišljene još tokom istražnog postupka“.

„Optužnica je selektivna jer ne obuhvata sve izvršioce navodnih kriminalnih radnji, što ukazuje na to da postoje motivi za njeno podizanje koji su izvan namere da se zaštiti pravo i zadovolji pravda. Sudski postupak, ukoliko se bude kretao u okvirima zakona, pokazaće neosnovanost optužnice, a Knežević će svojom odbranom dati značajan doprinos borbi protiv selektivne i politički podobne pravde u Srbiji“, stoji u zaključku trojice advokata.-.--.-

Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi