Srbija Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Lider radikala vraća se u Srbiju

Povratak šovinističkog osvetnika

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photomontage: Azazel

Dobrodošlicu Vojislavu Šešelju izrazio i predsednik Vlade Srbije kome će, prema nepotvrđenoj izjavi, predsednik Srpske radikalne stranke pokušati da se osveti

Srbija očekuje povratak iz Haškog tribunala Vojislava Šešelja, predsednika Srpske radikalne stranke, optuženika za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koji je, prema lekarskim izveštajima, oboleo od karcinoma jetre. O Šešeljevom povratku odlučivaće Sekretarijat Tribunala, a njegovi saradnici, očekujući da im se predsednik vrati komercijalnim letom iz Haga, "bivakuju" na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu. Prema njihovim rečima, jedini cilj Vojislava Šešelja je osveta Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, predsedniku i premijeru Srbije, koji su mu otkazali stranačku poslušnost, a sa kojima je u kumovskim vezama.

Prema neobjavljenom aneksu sudskog dokumenta o puštanju na slobodu, Veće je, navodno, odredilo dva uslova, da optuženi ne stupa u kontakt sa žrtvama i svedocima i da se vrati u Hag kad mu Veće to naloži. Sudije, članovi Veća, ocenili su da će optuženik poštovati te uslove, koji se, unekoliko, razlikuju od odluke Vlade Srbije. Vlada je, naime, zahtevala u odluci o davanju garancije za puštanje Šešelja na slobodu da mu se postave uslovi, odnosno uskrati komunikacija sa svedocima.

"Upoznati smo sa odlukom Pretresnog veća, ali ne i sa obrazloženjem. To ćemo saznati tokom večeri, kada budemo telefonom razgovarali sa njim", preneli su beogradski elektronski mediji izjavu Nemanje Šarovića, člana Šešeljevog pravnog tima.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu da lideru Srpske radikalne stranke želi dobro zdravlje i brz oporavak.

"I to je sve, nema ni 'i', niti 'ali'", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranja graničnog prelaza Nakovo-Lunga kod Kikinde.

Na ponovljena pitanja novinara u vezi sa Šešeljem i da li je razgovarao sa Haškim tribunalom o uslovima njegovog puštanja, Vučić je kratko odgovorio "ne".

Izvor: Facebook

Potpredsednik vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je vlada, dajući garancije za Šešelja, uradila sve što je bilo moguće u datim okolnostima i da očekuje odluku Pretresnog veća Haškog tribunala.

„Imali smo u vidu sve aspekte problema i ukazali smo na zabrinutost zbog Šešeljevog zdravstvenog stanja. Ponovili smo odluku iz jula u kojoj smo izrazili spremnost da damo garancije ne samo u ovom, već i u svim ostalim slučajevima, kada je reč o našim građanima koji su se dobrovoljno predali Hagu”, rekao je Ljajić.

On je ponovio da Vlada više ništa od toga nije mogla da uradi i da sada ostaje da se Šešelj saglasi da prihvata garancije koje je do sada odbijao.

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, izjavio je u petak da je nonsens to što je Haški tribunal držao Vojislava Šešelja skoro 12 godina u pritvoru, bez osuđujuće presude.

"To govori na koji način i šta je radio Haški tribunal, bez obzira o kome se radi", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je kazao da je nemoguće da se tako postupa prema pojedincima, imajući u vidu sve deklaracije o ljudskim pravima.

"Sada možemo da vidimo da je Haški tribunal masovno kršio ljudska prava i u ovom i nekim drugim slučajevima i držao u pritvoru ljude daleko duže nego što je to u bilo kom pravnom sistemu moguće i dozvoljeno", kaže Dodik,a prenosi agencija Fena.

star
Oceni
2.74
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak