Srbija Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (15)

Nataša Kandić i Florans Artman o povratniku

Šešelj stiže, presude nema

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Nataša Kandić: Optuživaće na način koji neće doticati prošlost, za ono što ni njemu, ni novoj vlasti neće puno smetati, odnosno nećemo doći do podataka koje dosad nismo znali * Florans Artman: Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke da li je kriv ili je nevin. Posle toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. Nije problem što je pušten zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je šta se dešava sada sa tim suđenjem, zašto predsednik Suda ne govori šta se dešava sa presudom i kada će ona biti napisana *Fijasko - krivi su sudija i Sud, a ne bolest

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, koordinatorka Inicijative za REKOM, kaže da povratak Vojislava Šešelja u Beograd treba povezati sa načinom na koji je otišao.

"Otišao je dobrovoljno, sada je tražio da se vrati bez ikakvih uslova. Ne znamo da li postoje uslovi koji nisu prezentirani javnosti, pa zaključujem da se njegov povratak odvija onako kako je tražio. Uspeo je sa svojom igrom velike opstrukcije - Haški tribunal ni posle četiri godine od završetka suđenja nije uspeo da mu izrekne presudu. Da li će njegov povratak u političkom smislu nešto značiti, zavisi i od njegovog zdravstvenog stanja, a ovako hitan transfer znači da je u stanju koje zahteva intenzivno i hitno lečenje. I pored toga, verujem da će napraviti neki performans, uperen protiv postojeće vlasti, ali na način koji neće doticati prošlost. Optuživaće ih za ono što ni njemu, ni novoj vlasti neće puno smetati, odnosno nećemo doći do podataka koje dosad nismo znali", kaže za e-novine Nataša Kandić.

Ona konstatuje da "Šešelj jeste zatvorenik koji je uspeo da blokira rad Tribunala"

Genije: Miodrag Ćakić/Diskoteka3D

"Niko to nije uspeo kao on, da natera Apelaciono veće na odluku da se iz njegovog veća jedan sudija zameni. Niko nije uspeo da ostane potpuno imun na sva kažnjavanja zbog povreda ugleda i časti Suda - to je samo Šešelj uspevao. I na kraju, da ne ulazimo pod kojim se zdravstvenim okolnostima vraća u Srbiju, nema više nikakvu obavezu da se vlada po nekim pravilima. Nema pravila, on svoju igru igra do kraja", konstatuje naša sagovornica.

Ona komentariše i tvrdnju da je Srbija možda bila i više "na meti" međunarodnog pravosuđa, u odnosu na druge države regiona.

"Ne može biti 'na meti' bilo koja država, pa ni Srbija, iza koje su tolike žrtve, svuda tamo gde su bile srpske oružane formacije, policija i vojska. Nikada neće biti dovoljno 'na meti', sa toliko žrtava., kaže Nataša Kandić.

Po njenoj oceni, Šešeljeva snaga uvek je proisticala iz snage stranke koju je predvodio i vlasti koja je njime manipulisala.

"Njegova snaga uvek je bila u vezi sa snagom stranke. Sada je samo pojedinac koji nema veze sa većinom nekadašnjih članova stranke. Sada je to manjina koja ne može da mu da snagu. I, kada bismo anketirali mlade na ulici, teško da bismo mogli da pronađu dve-tri reči kojima bi opisali Šešelja. Jednostavno, praćenje njegovog suđenja nije bilo nešto čime su se bavili mladi. Nije bilo ni debate da bi se saznalo zašto je optužen, šta se događalo u Vojvodini, koja je snaga bila Srpska radikalna stranka, kako je vlast manipulisala tom strankom i šta je ta stranka u ime vlasti radila. Živimo u vreme kada prošlost ostaje zatamnjena, ali, doći će i neko drugo vreme, kada će neki novi mladi vrlo detaljno raspravljati o svemu tome o čemu se danas ćuti", zaključuje Nataša Kandić.

Nekadašnja portparolka bivše tužiteljice Haškog tribunala Karle del Ponte Florans Artman ocenjuje da je "Šešeljev slučaj je fijasko Haškog tribunala".

"Ako posle onoga što je čuo i video tokom procesa sudija nije u stanju da izrekne osuđujuću presudu, zašto ga onda drži, trebalo je pre četiri godine da ga pusti na slobodu. Potpuno je nerazumljivo zbog čega ni četiri godine po završetku suđenja nema presude za Vojislava Šešelja.

Photo: Goran Necin

"Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke da li je kriv ili je nevin. Posle toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. Nije problem što je pušten zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je šta se dešava sada sa tim suđenjem, zašto predsednik Suda ne govori šta se dešava sa presudom i kada će ona biti napisana", rekla je Florans Artman za portal klix.ba.

Ona smatra da "u ovom trenutku ne treba govoriti o Šešeljevoj bolesti, već pitanja javnosti moraju biti usmerena ka Haškom sudu".
"Pravo pitanje je šta rade sudije? Oni nisu bolesni, šta rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima. Ako se slučajno desi da optuženik umre pre presude, a imate četiri godine od kraja suđenja, onda su krivi sudija i Sud, a ne bolest", ocenila je Artman.

star
Oceni
3.56
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak