Srbija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Skandalozna otkrića na suđenju Stanku Subotiću

Tužilac pokušao da sakrije oslobađajuće dokaze

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Porazio državnu mafiju: Stanko Subotić, simbol otpora zločinačkom sistemu
Porazio državnu mafiju: Stanko Subotić, simbol otpora zločinačkom sistemu
Photo: Stock

Zamenik specijalnog tužioca Saša Ivanić, koji je zastupnik optužnice protiv Stanka Subotića, odbio je da prihvati dokumenta koja dokazuju da je firma “Success” bila u vlasništvu Vojske Jugoslavije sa obrazloženjem da bi mu to “oborilo optužnicu”. Ovo je tokom svedočenja pred sudom izjavio Jordan Ristovski, nekadašnji likvidacioni upravnik kompanije Makedonija Tabak koji je sudu dostavio dokumentaciju do koje je došao u arhivi te kompanije. S obzirom da je prećutkivanjem činjenice o postojanju dokaza koji nisu bili u skladu sa konstrukcijama iz optužnice Ivanić grubo zloupotrebio svoja ovlašćenja i počinio teško krivično delo, uskoro bi se u istoj sudnici mogli naći isti akteri, ali u potpuno obrnutim ulogama

U beskrupuloznom pokušaju da u životu održi montiranu optužnicu protiv Stanka Subotića, zamenik specijalnog tužioca Saša Ivanić pribegao je ogoljenom kriminalu. Prema svedočenju svedoka iz Makedonije Jordana Ristovskog koji je sudu dobrovoljno i na svoju inicijativu dostavio originalnu dokumentaciju, Stanko Subotić nije imao nikakv veze sa firmom “Success” iz Novog Sada koju su za potrebe prometa cigareta osnovale bezbednosne službe tadašnje Vojske Jugoslavije. Izražavajući “veliko poštovanje za Vojsku Srbije i Jugoslavije” svedok je saopštio da je sporna firma ipak bila u vlasništvu njenih struktura. Kako je Ristovski objasnio, to tada nije predstavljalo šverc cigareta već prinudni platni promet koji je bio posledica sankcija koje su bile na snazi protiv Srbije.

Uprkos jeftinim pokušajima tužioca da diskredituje svedoka koji je najozbiljnije ugrozio konstrukciju čitave optužnice, Ristovski je tokom svedočenja potvrdio da je dokumentaciju prvo ponudio specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Kada je čuo o kakvoj se dokumentaciji radi, zamenik tužioca Saša Ivanić je histerično odbacio mogućnost da takva dokumenta uopšte mogu da postoje i otvoreno rekao svedoku da ne želi da prihvati te dokaze zato što će mu to “oboriti optužnicu”. Umesto da kao visoki pravosudni službenik bude posvećen utvrđivanju istine, Ivanić je, zarad prikrivanja svojih propusta, svesno odlučio da nastavi sa optužbama na račun nevinih ljudi. Prećutkivanjem postojanja dokaza koji nisu bili u skaldu sa konstrukcijama iz optužnice Ivanić je grubo zloupotrebio svoja ovlašćenja i počinio teško krivično delo zbog čega bi se uskoro i sam mogao naći na optuženičkoj klupi.

Korumpirane krtice i dalje rade za njih: Slobodan Homen i Snežana Malović, izvođači prljavijih radova
Photo: Stock

Ristovski koji je ranije radio na finansijskim istragama u MUP-u Makedonije, predočio je sudu da je na mesto likvidacionog upravnika kompanije Makedonija Tabak a.d. bio postavljen 2005. godine odlukom suda u Štipu i da se na toj funkciji zadržao do sredine 2007. godine. Za to vreme njemu je bila dostupna celokupna dokumentacija kompanije Makedonija Tabak koja je devedesetih godina prošlog veka cigaretama snabdevala prodavce iz Srbije. Tokom stručnih analiza Ristovski je otkrio skrivenu imovinu te kompanije u Bugarskoj u vrednosi od 23,6 miliona evra. Tokom analize dokumenata o poslovanju kompanije, svedok je otkrio dokumentaciju iz koje se jasno vide parnteri iz Srbije koji su bili najveći kupci makedonskih cigareta.

Na pitanje sudije zašto dokumentaciju, do koje je došao još 2007. godine, nije ranije dostavio sudu, Ristovski je precizirao da se u međuvremenu u javnosti pojavila dokumenta koju su mu ukrali pripadnici makedonske policije, zbog čega je on odlučio da sudu u Srbiji predoči dokumentaciju koju poseduje.

Odgovarajući na pitanja tužioca Ristevski je potvrdio da je o postojanju te dokumentacije uredno obavestio makedonski MUP, a originale je zadržao kako bi se obezbedio zbog problema u odnosima s tadašnjim čelnicima makedonske vlade. On je istovremeno potvrdio iskaz prethodnog svedoka iz Makedonije koji je precizno opisao kako se održavao promet cigareta što je tužilac uporno, ali neuspešno pokušavao da ospori.

Zaostali pipak žute hobotnice: Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal
Photo: Stock

Svestan u nespornu autentičnost dokumenata zamenik specijalnog tužioca je sve vreme pokušavao da dovede u pitanje legalnost načina na koji se ta dokumentacija našla u posedu svedoka. To što je za srpski pravosudni sistem daleko važnije da se rasvetli isitna o švercu cigareta devedesetih godina prošlog veka, od staranja o makedonskim zakonima koji regulišu ko ima pravo da poseduje spornu dokumentaciju, tužilac je još jednom ogolio svoju krajnje kompromitovanu poziciju na koju ni sudsko veće više ne može da žmuri.

Krtica u Ministarstvu pravde

Tokom glavnog pretresa predsednik sudskog veća Dragan Milošević obavestio je stranke u procesu da je iz Makedonije obavešten da iz srbijanskog Ministarstva pravde nije upućena zvanična zamolnica za potvrdu autentičnosti dostavljene dokumentacije i funkcije koju je Ristovski obavljao iako je to sud pismenim putem tražio još pre nekoliko meseci! To je još jedan dokaz očigledne sprege tužilaštva i zaostalih struktura u Ministarstvu pravde koji više ne biraju sredstva u pokušaju opstrukcije procesa koji će se uskoro završiti potpunim debaklom lažne optužnice koja je montirana protiv Subotića.

star
Oceni
4.30
Ostali članci iz rubrike Srbija
Tagovi