Srbija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Filmski festival

Slobodna zona na bis

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Hana Arent
Hana Arent
Photo: Slobodna zona

Filmski festival Slobodna zona je za četiri dana u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu omladine ugostila osam hijada gledalaca. Publika je u ponedeljak imala priliku da pogleda filmove Bosanoga (sasvim slučajna smrt), Rijaliti, Blokada, Moje ime je Li i El Gusto. U utorak su između ostalog na programu filmovi sa prizrenskog Dokufesta, Djeca, Muški film - kao i nemačko ostvarenje "Hana Arent". Organizatori su najavili i reviju najtraženijih filmova u Slobodnoj zoni na bis

Reditelj Blokade Igor Bezinović je na početku trećih Noćnih razgovora , posle projekcije njegovog ostvarenja istakao da je taj film rezultat dugih priprema studentskog protesta u kome su njegove kolege Zagrebačkog univerziteta iznele jasan zahtev za besplatno i svima dostupno visoko obrazovanje. “Iako su imali konkretan zahtev, studenti su ipak imali strah od ignorisanja šire javnosti”.

Na pitanje urednika Noćnih razgovora Ivana Milenkovića “šta je ostalo dve godine posle blokade?”, pisac Igor Štiks naglasio je značaj studentskog otpora u hrvatskom društvu ističući da blokada prevazilazi okvire studentskih zahteva i kroz diskurs emancipatorske levice “otvara pitanja socijalne pravde, obrazovanja i kroz pitanja obrazovanja kakvo društvo se želi”.

Vršeći komparaciju zagrebačke i beogradske blokade, student Aleksandar Stojanović je prokomentarisao da su beogradski studenti bili u “daleko nezavidnijem položaju od svojih kolega iz Zagreba, bez obzira na to što su njihovi zahtevi bili blaži”. “Beogradskim studentima je bilo daleko teže, jer mi nismo imali podršku ni institucija, niti javnog mnjenja kao naše kolege iz Zagreba” rekao je Stojanović.

Profesor psihologije Aleksandar Baucal je zaključio da je današnjem obrazovnom sistemu potrebna metoda koja će doneti bitne promene. “Činjenica da se danas o obrazovanju sve manje, ili uopšte ne razmišlja kao o javnom dobru nas je dovela do toga da je ceo sistem stagnirao svih ovih godina u svakom smislu”, rekao je Baucal i dodao da, “ukoliko želimo nešto da postignemo potrebno je smisliti novi način delovanja koji će mobilisati javnost da se uključi u nešto što je u opštem društvenom interesu “.

Podsećamo vas da će 8. novembra biti održana Slobodna zona na bis kada će biti prikazani najgedaniji filmovi ovogodišnjeg festivala (Hana Arent, Gde idemo sada, Gospodin Lazar, Marli, Fudbaleri buntovnici i Ambasador), uz koje će biti prikazan i film iznenađenja Mobilni.

Cena ulaznice je 250 dinara. Prodaja karata počinje od 6.novembra na blagajnama Dvorane Kulturnog centra radnim danom od 11h do 21h i Doma omladine radnim danom od 10h do 22h.

star
Oceni
0
Ostali članci iz rubrike Srbija
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak