Srbija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (20)

Apatin: Kamp za pranje mozga

Logor za decu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Gvozdena vojnička disciplina: Smotra u apatinskom kampu, juli 2012.
Gvozdena vojnička disciplina: Smotra u apatinskom kampu, juli 2012.
Photo: Stock

U nedelju 15. jula 2012. godine, u Banji Junaković kod Apatina je otvoren takozvani Međunarodni omladinski edukativni kamp "Sabor 2012", treći po redu. Glavni organizator manifestacije je izvesno ekstremnodesničarsko udruženje Patriotski front, koje je postalo poznato javnosti nakon što je pre nekoliko godina vrbovalo srpsku decu za desničarske kampove u Rusiji, gde su male Srbe učili sve u vezi oružja - kako da ih sklapaju i rasklapaju, pucaju iz njih, bacaju bombe jašući na konju, učestvuju u borbama, ali i kako da ojačaju dušu i telo. Desničarske bahanalije u Banji Junaković, koje je otvorio predsednik Opštine Apatin dr Živorad Smiljanić iz Socijalističke partije Srbije (SPS), podržala je ruska ambasada u Beogradu i nekoliko desničarskih i neofašističkih organizacija iz Rusije. Moto desničarskog skupa je - "Zdrav život-zdrava mladost"

Otvaranje 2011. isto kao 2012: Živorad Smiljanić , šef apatinskog SPS
Photo: Stock

"Uz prigodan kulturno-umetnički program i brojne goste, postrojavanjem polaznika, svečano je otvoren i ozvaničen početak rada trećeg po redu Međunarodnog omladinskog kampa 'Sabor 2012'", navode organizatori skupa.

Uz smotru 70 učesnika iz Srbije, Kosova, Hrvatske, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske) i Rusije, uvodnu reč predsednika Glavnog odbora "Patriotskog fronta", kamp je otvorio predsednik Opštine Apatin dr Živorad Smiljanić (SPS), a prisutnima se obratio i savetnik ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konanihin, koji je pozdravio "veliko zalaganje Opštine Apatin i njenog predsednika, koji su pružili dragocenu pomoć da ovaj kamp zaživi, a koji je prema rečima visokog ruskog diplomate, vezan, pre svega, za njegovanje pravoslavne tradicije, kao i za duh srpskog naroda i srpsku porodicu".

Predstavnik Patriotskog fronta, u uvodnoj reči zahvalio se rukovodstvu Opštine Apatin, Ambasadi Rusije u Srbiji, ruskim privrednim subjektima, moskovskom "Kosovskom frontu", "Stjagu", "Narodnom saboru", kao i svi drugim domaćim organizacijama, institucijama i pojedincima koji su omogućili da se ovaj kamp organizuje i sa uspehom sprovede prema planu.

Bekstvo nije moguće: Logorski uslovi za najmlađe 
Photo: Stock

"Moto: 'Zdrav život-zdrava mladost' će u narednih 10 dana kroz posebno sačinjen program edukacije, sporta, takmičenja, ali i zabave dobiti svoj značaj nakon završetka kampa 24.07. kada se sumiraju, očekujući dobri rezultati", uveren je frontovac.

Otvaranju pravoslavnog skupa prisustvovali su, takođe, Dejan Drakulić, donačelnik Opštine Vukovar iz Republike Hrvatske, Mirko Pušara, predsednik Opštine Bač, Mirko Cvetićanin, zamenik predsednika SO Apatin i visoki predstavnici ORVS Apatin, Petog centra za obuku Vojske Srbije iz Sombora i Policijske uprave Sombor.

Prvog dana kampovanja, funkcioneru SPS dr Živoradu Smiljaniću je uručena prestižna povelja počasnog člana ekstremističkog Patriotskog fronta.

U otvoreni pravoslavni kamp je sa Kosova stigla i grupa pitomaca sa kojima je i Veroljub Petronić, savetnik predsednika Opštine Kosovske Mitrovice. Reč je o deci iz sela Nevoljane koja su izbegla iz Vučitrna, a sa njima i njihovi vršnjaci iz sela Gazivode i Zubinog potoka.

"Već prvog dana, polaznici su započeli aktivnosti kroz rad 8 sekcija, među kojima se u tematskim celinama prioritet daje u borbi protiv poroka, maloletničke delikvencije, izučavanju tradicije, kulture i religije, medicini, ekologiji, sportskim disciplinama i izviđačkim veštinama. Velika zainteresovanost medija, ali i samih učesnika kampa i preko 20 instruktora iz svih oblasti, garantuje svetlu budućnost ovakvog projekta, a želja organizatora je da se "Sabor" u narednim godinama proširi i na druge sredine, omasovi i postane primer ozbiljnog rada sa mladima", kažu u Frontu.

Briga o mladim nazi-naraštajima: Pripadnici Patriotskog fronta
Photo: Facebook

Sa ekstremno-desničarskim Patriotskim frontom šira javnost se upoznala kada je pre nekoliko godina ova organizacija vrbovala srpsku decu za odlazak u desničarske kampove u Rusiju, gde su male Srbe učili sve u vezi oružja - kako da ih sklapaju i rasklapaju, pucaju iz njih, bacaju bombe jašući na konju, učestvuju u borbama, ali i kako da ojačaju dušu i telo. Esktremi iz Bačke Palanke imaju kontakte i sarađuju sa nekoliko ruskih desničarskih i neofašističkih organizacija poput  "Stjaga", "Narodnog sabora", ili, pak, "Kosovskog fronta", udruge koja je uzela otvoreno učešće u finansiranju aktivnosti falange 1389 iz sastava srbijanskih borbenih snopova. Takođe, na svom oficijelnom sajtu, "patriote" reklamiraju razne domaće i strane ekstremističke internet jazbine putem kojih se, između ostalog, veličaju srpski ratni zločinci i njihova zlodela.

Patriotski front se u osnovi finansira iz budžeta SO Bačka Palanka i AP Vojvodine, a manjim delom od privatnih lica, pojedinih institucija i organizacija, odnosno donatora sa prostora Srbije i inostranstva, navodi se na sajtu tog udruženja, koje je osnovano 28. juna 2007. godine kao nevladina organizacija sa sedištem u Bačkoj Palanci.

star
Oceni
3.12
Ostali članci iz rubrike Srbija
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak