Srbija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Danijel Server o odnosu Vašingtona prema novom srpskom predsedniku

Stav SAD prema Nikoliću zavisiće od njegovih dela

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Nikolićev odnos prema regionu biće ključan za njegov međunarodni kredibilitet: Danijel Server
Nikolićev odnos prema regionu biće ključan za njegov međunarodni kredibilitet: Danijel Server
Photo: www.ekonomia-ks.com

Odnos Vašingtona prema novom predsedniku Srbije zavisiće od postupaka Tomislava Nikolića, njegove primene postojećih sporazuma i spremnosti da sprovede stvarne reforme, ocenio je Danijel Server, analitičar i saradnik Univerziteta Džons Hopkins

Činjenicu da je izborni rezultat u Srbiji iznenadio brojne analitičare, Server je u izjavi za Glas Amerike objasnio okolnošću da ishod nije bilo lako predvideti.

"Ne bih rekao da sam bio iznenađen, izbore ne vredi ni održavati ako nema neizvesnosti u pogledu ishoda i rezultati su bili tesni. Ali on je pobedio, to je jasno, izborni mehanizam je dobro radio, što je važno. Sada treba da vidimo kakav će on da bude lider, a prvi problem s kojim se suočava je kako da se napravi većina u parlamentu“, istakao je Server.

Američki stručnjak za Balkan je podvukao da još uvek ne može da se nasluti kakva će se koalicija formirati post-izbornom kombinatorikom.

Žaba koju smo, zahvaljujući Tadiću, prvu progutali: Ivica Dačić, simbol rehabilitacije zagovornika politike devedesetih
Photo: Stock

"Postoji mnogo mogućnosti. Pretpostavljam da bi Nikolić voleo da njegova stranka bude u vladajućoj koaliciji i ako je moguće da predvodi tu koaliciju, ali to bi moglo da bude teško jer je Ivica Dačić prošao dovoljno dobro da sad bude odlučujući faktor u utakmici izmedju DS i naprednjaka oko toga ko će formirati vladu. Dačićeva cena će biti visoka jer je potreban obema stranama, a to bi moglo da bude premijersko mesto, iako je on to nedavno negirao. Slutim da će ipak pokušati da ga dobije, a da li će uspeti – ne znam, mnogo toga zavisi da li on svoju sopstvenu koaliciju može da drži na okupu, tako da ima mnogo neizvesnosti. Sve je kao igra muzičkih stolica, i sad je pitanje ko će uspeti da sedne, a ko ne“, objasnio je Server.

Na pitanje da li očekuje da Nikolić kao predsednik postane još umereniji političar i realizuje svoju verbalnu podršku evropskim integracijama Server je rekao: „Ja o ljudima sudim na osnovu onoga što rade, a ne samo na osnovu onoga što govore. On je svakako već ublažio svoja gledišta, a ne vidim da je Ivica Dačić potpuno ublažio svoja gledišta. Njegov stav o podeli Kosova je dobro poznat, a on se deklarisao kao nacionalista koji će uraditi najbolje za Srbiju u procesu pristupanja EU. To isto očekujem i od Nikolića, ne da odustane od svoje nacionalističke karte, jer je zahvaljujući njoj dobio izbore, već sve zavisi od toga koliko zaista želi da Srbija bude članica EU. Mislim da još uvek ne znamo odgovor na to pitanje. Znamo da je Tadić, iako nije želeo da odustane od Kosova, zaista želeo da Srbija uđe u EU. Sa Nikolićem mislim da zaista ne znamo kakav je balans njegovih ciljeva“.

Server je rekao da će i Nikolićev odnos sa Vašingtonom zavisiti od njegovih dela.

U Vašingtonu je tretiran i bolje nego što je zaslužio: Tadić i Klintonova, tokom susreta u Beogradu
Photo: EPA/Srđan Suki

"Ako počne da primenjuje sporazume sklopljene sa Prištinom, ako počne da obuzdava Milorada Dodika u BiH, ako počne da reformiše srpske snage bezbednosti - svako u Vašingtonu će mu aplaudirati, uključujući i mene. Ako, s druge strane, nastavi čak i Tadićevu politiku, koja je bila da se sklope sporazumi sa Prištinom, ali da se ne sprovode, ako nastavi politiku podrške Dodikovim jasnim naporima da dobije maksimalnu autonomiju za Republiku Srpsku, umesto da pomogne Bosni da izgradi centralizovanu državu, ako nastavi politiku odbijanja da se reformišu snage bezbednosti - u Vašingtonu će biti veoma razočarani i manje spremni da budu 'fini' prema njemu, jer se neće plašiti da postoji neko gori. Tadiću je Vašington povlađivao, tretiran je možda bolje nego što je zasluživao jer su se svi plašili Nikolića, ali sada kada je on predsednik čega imamo da se plašimo? Možemo da jasno i energično stavimo na znanje šta su naše crvene linije“, naglasio je Server.

Na pitanje kako će Nikolić zameniti Tadića u regionalnim procesima pomirenja, amerićčki stručnjak je rekao:

"Teško je reći – ako je Nikolić na bilo koji način bio umešan u prošle ratove, naglašavam – ako je, to je po svemu sudeći bilo u Hrvatskoj, a ne Bosni, a baš se u pomirenju sa Hrvatskom otišlo najdalje i zato bih pažljivo posmatrao da li je on spreman da nastavi da se kreće u tom smeru. Postoji mnogo toga što treba uraditi da Srbija popravi odnose sa muslimanima u BiH, sa Hrvatima, sa Kosovom i ja se nadam da – budući da je otvoreni nacionalista - Nikolić će pogledati oko sebe i reći – ja to mogu da uradim jer niko ne sumnja u mene. Ali videćemo – ako to uradi ljudi će ga toplo pozdraviti u Vašingtonu, ako ne – čak i ako nastavi Tadićevu politiku mislim da će naići na hladniji doček“, izrazio je svoje višenje Server.

On se posebno osvrnuo i na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Nadam se da će nastaviti da donosi ne samo sporazume nego i primenu sporazuma. Znam koliko je to teško na Balkanu, radio sam sa ljudima na Balkanu, znam da će oni potpisati nešto, a onda pronaći hiljadu razloga da to ne primene, ali to nije dovoljno. Cilj treba da budu dobrosusedski odnosi između Srbije i Kosova, što podrazumeva ispravnu granicu koja se čuva sa obe strane, i gde se zakon primenjuje sa obe strane. Beograd nije do sada bio spreman da to obezbedi i to je težak zadatak jer podrazumeva da se postara da Srbi na severu počnu da se usmeravaju ka vladi u Prištini, a ne Beogradu, što je teško ostvariti. To je posao koji dve strane očekuje i videćemo da li je Nikolić spreman da ga obavi“, zaključio je Danijel Server.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Srbija
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak