Srbija
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (24)

Reprint: Ratni video-zapisi (4)

Bacanje srpske nejači lavovima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Mada je od završetka rata na prostorima bivše Jugoslavije prošlo već petnaest godina, njegove razorne posledice osećamo i danas. Mržnja koju je Miloševićev režim prosuo po Hrvatskoj i Bosni mitingovanjem i navodno spontanim ustankom, brzo se pretvorila u strašan obračun sa svima koji nisu podržavali stvaranje Velike Srbije. Iza užasnih prizora rata, ostalo je na hiljade video zapisa koji govore o najstrašnijim danima, kad se slavio zločin, a ubice nazivale herojima. Vođena idejom da se ništa ne sme zaboraviti, redakcija e-novina pokreće video-serijal u kojem ćemo, slikom i rečju, podsećati na učesnike u nezapamćenom zločinačkom poduhvatu

Photo: Stock

RADA ĐOKIĆ, ŠUMSKA MILIJANA BALETIĆ: Poznata po legendarnom izvještaju („Muslimanski ekstremisti dosetili su se, valjda, najstravičnijeg načina mučenja na planeti. Protekle noći srpsku nejač žive su bacali u kaveze s lavovima u Zoološkom vrtu Pionirska dolina“), Rada Đokić, reporterka s kokardom, u prilogu za voljeni RTS objašnjava kako ona vidi situaciju: „Na sarajevskom ratištu muslimanske snage uz pomoć stranih plaćenika otvaraju jaku vatru na srpske položaje iz svih pravaca“. Obratite pažnju na uniformisano lice koje Radi Đokić izlaže svetsku strategiju borbe protiv Srba. Rečenica o sijanju kostiju kojima se ni grob neće znati, ostaje upisana kao moždano remek-delo. Đokićevoj se posle rata izgubio svaki trag. Ako čitaoci e-novina znaju gde se ova spodoba nalazi i šta radi, neka nam se jave.

 

NARODNJAČKI KONCERT U VUTEKSU, U VUKOVARU, 1991: Jedan od najbolesnijih prizora ratnog pomračenja uma, zabeležen je na video-snimku sa folk koncerta u hali „Vuteksa“ u srušenom i krvlju natopljenom Vukovaru. U zaglušujućuj četničkoj atmosferi, pred potpuno poremećenom publikom, pojavljuju se narodnjačke zvezde Era Ojdanić i Nada Topčagić, uz pomoć neizbežnih Braće Bajić. Kliče se Velikoj Srbiji, đeneralu Draži, srpskom narodu. Prestrašno, ali istinito.

DRAGAN ALGORIĆ O JEDNOM ZIMSKOM DANU NA PALAMA: Ozloglašeni novinar paljanske Srpske televizije Dragan Alorić, prije rata voditelj emisije „Đerdan“ i urednik Noćnog programa, pobegao je na Pale aprila 1992. Nakon toga bio je direktor Međunarodnog press centra na Ilidži, urednik na Srpskoj televiziji, i direktor četničko-fašističkog nedjeljnika „Ekstra magazin“ koji je tokom rata izlazio u Bijeljini. Posle rata, kao da se ništa nije dogodilo, brzo se snašao. Postao je zaposlenik RTV Crne Gore gde je na radiju Crne Gore vodio emisiju „Bisernica“. Prošle godine, nakon tekstova u crnogorskim medijima o njegovom ratnom angažmanu, dobio je otkaz.

RADOVAN KARADŽIĆ PRETI POSMATRAČIMA UNPROFORA: Uveren da je na vrhuncu moći i da mu niko ništa ne može, Radovan Karadžić 1994. preti posmatračima Unprofora. Iza krvoločne brbljivosti oseća se zločinački zadah. Proverite zašto.

BAJA MALI KNIDŽA I BORA ĐORĐEVIĆ U VESELICI O USTAŠAMA: Propagandni spot dvojice hard-cora nacionalista pod naslovom „Ćuti, ćuti, ujko“, zaštitni je znak šumskog, ratnog humora za uveseljevanje krvoloka. Napomena: ovo bi trebalo da bude smešno.

* Nastavak feljtona u petak 12. avgusta

 

star
Oceni
4.10
Ostali članci iz rubrike Srbija
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak