Sport Košarka
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

ABA liga kao kolateralna šteta

FIBA preti suspenzijom, Srbija čeka rasplet

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: fiba.com

Pod pritiskom evropskog ogranka FIBA, koje je na adrese 14 nacionalnih saveza uputilo pismo upozorenja sa pretnjom da će reprezentacije zemalja čiji klubovi nastave saradnju sa kompanijom „EKA” i opredele se za nastup u njenom po kvalitetu drugom takmičenju biti diskvalifikovane sa narednog Evropskog prvenstva , Košarkaški savez Srbije doneo je u utorak odluku da iz članstva u nacionalnoj košarkaškoj organizaciji suspenduje KK Partizan, koji je već odlučio da iskoristi pozivnicu iz Barselone i naredne sezone igra Evrokup. Istovremeno iz Đilasove kancelarije na adresu ABA lige upućen je dopis u kome se kaže da će KSS, ukoliko klubovi sa Jadrana ostanu uz Evroligu povući podršku regionalnom takmičenju. U međuvremenu je Košarkaški savez Slovenije u Minhen uputio oštro pismo osporavajući argumente evropske kuće košarke koja, bez oslonca u sopstvenim propisima različito tretira klubove učesnike Evrolige, odnosno one koji su odbili da uđu u FIBA Ligu šampiona i se opredelili za Evrokup.

Nakon što se, bar za izvesno vreme pomirila se sa postojanjem jedne elitne kontinentalne lige koja ne nije pod njenom kontrolom, evropska sekcija Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) nastavila je ofanzivu čiji je kratkoročni cilj da privatnoj firmi „Euroleague Basketball Company” oduzme organizaciju, po kvalitetu drugog klupskog takmičenja na Starom kontinentu i klubove koji su planirali nastup u Evrokupu prisili na učešće u svom, nedavno predstavljenom projektu „Liga šampiona“. Na duge staze, FIBA Evropa odavno više i ne skriva plan da i sve najjače klubove vrati u takmičenje pod svojom kontrolom, sa obrazloženjem da ćeli da „košarku zaštiti od privatnih firmi i totalne komercijalizacije“. Nemoćno da parira finansijski izdašnijoj ponudi, te takmičarskoj infrastrukturi firme na čijem je čelu Đordi Bartomeu, rukovodstvo FIBA Evrope podržano iz centrale u Švajcarskoj izvuklo je „tešku artiljeriju“.

Generalni sektretar evropske kuće košarke Patrik Bauman, predsednik Turgaj Demirel i saradnici posegli su za ucenama i pretnjama eliminacijom sa narednog Evropskog prvenstva čak 14 reprezentacija zemalja odakle su klubovi koji bi ostali verni nedavno postignutom dogovoru sa kompanijom „EKA” i nastupili u Evrokupu. Ako u pretnjama ostane dosledna, teško je oteti se utisku da bi FIBA Evropi uskoro čak i goli opstanak osvanuo pod debelim znakom pitanja. Naime, iz Španije je već stigao nezvaničan predlog da se 14 kažnjenih saveza (praktično svi najjači) organizuje i napravi svoje, od centrale u Minhenu potpuno nezavisno kontinentalno prvenstvo čime bi evropska sekcija FIBA pretrpela gotovo nenadoknadivu štetu. Zaista, ko bi izuzev Finaca platio da gleda šampionat na kome je prvi favorit Finska, pored takmičenja gde bi se za medalje borile kontitnentalne i svetske sile poput Španije, Francuske, Litvanije ili Srbije?

Čekajući rezultat obračuna organizacija iz Minhena i Barselone, KSS je načinio korake kojima bi reprezentaciju Srbije sačuvao eliminacije sa narednog Evropskog prvenstva, ali i spreči FIBA da Beogradu oduzme organizaciju Olimpijskog kvalifikacionog turnira i izabranike selektora Aleksandra Đorđevića eliminiše sa Igara koje počinju 5. avgusta. „Na osnovu odluke Borda FIBA Evropa od 20. marta i dopisa FIBA Evropa od 24. marta i 15. aprila, poštujući obaveze KSS kao člana FIBA, UO KSS je odlučio da se klubovima dozvoljava učešće u Evroligi, a zabranjuje u Evrokupu. Ukoliko neki klub potpiše ugovor/sporazum sa EKA ili bilo kojim drugim pravnim subjektom koji je u relaciji sa EKA ili uzme učešće u Evrokupu, automatski se suspenduje iz članstva u KSS. U tom slučaju, suspenzija će se odnositi na učešće u takmičenjima svih selekcija kluba koji je suspendovan” piše je u saopštenju Košarkaškog saveza Srbije.

Photo: fiba.com

Očigledno je da, za sada posledice moguće suspenzije ne brinu previše KK Partizan, eventualno jedinog srbijanskog predstavnika u Evropkupu budući da najjača domaća liga nije u nadležnosti KSS. Iz redova crno-belih ranije je rečeno da će klub iz Humske voditi računa, pre svega o svojim interesima, dakle odustajanje od sporazuma sa EKA ,zbog ,,interesa srpske košarke” ne dolazi u obzir. Ako bi se to i desilo pitanje je šta bi se desilo sa Crvenom zvezdom koja je mesto u Evroligi dobila u ,,obaveznom paketu” (1+3), dakle sa tri kluba iz ABA lige koji bi igrali Evrokup. Predsednik najtrofejnijeg kluba Srbije, Nikola Peković sastao se u sredu sa prvim čovekom KSS, ali do konkretnog dogovora nije došlo ,,Partizan ima neke svoje stavove kojih će se pridržavati. O svemu dalje košarkaška javnost biće obaveštena blagovremeno u narednim danima” rekao je prvi čovek Partizana, dodavši da je i u odnosima na liniji FIBA – EKA još uvek previše toga nepoznatog, te da ni odluka Saveza još uvek nije konačna.

Odluka FIBA da sa Evropskog prvenstva suspenduje 14 reprezentacija iz država čiji su se klubovi odlučili za učešće u Evrokupu izazvala je burne reakcije, a prvi je svoje primedbe uobličio i u Minhen poslao Košarkaški savez Slovenije (KZS): ,,ABA liga, kao nezavisni pravni entitet sa sedištem u Zagrebu, u vlasništvu 12 klubova (od kojih dva slovenačka), jeste postigao sporazum sa 'ECA', ali KZS veruje da nema ni moralnog ni legalnog osnova da se zbog toga suspenduje seniorska reprezentacija Slovenije. KZS ne spada u vlasnike ABA lige, nema pravo glasa u njenim organima, niti bilo kako može da utiče na nju. ABA liga je od 29. juna 2015. zvanično priznata od strane FIBA Evropa i sve dok ima takav status i deluje u skladu sa propisima FIBA, KZS nema prava da reaguje, niti je pozvan da to učini. Zato verujemo da bi FIBA Evropa trebalo da svoje optužbe adresira isključivo na ABA ligu".

Iz Ljubljane još kažu: ,,KZS je spreman da garantuje da će se slovenački klubovi povinovati propisima FIBA, ali mišljenja smo da bi FIBA Evropa prvo trebalo da reši problem sa rukovodstvom ABA , umesto što suspenduje saveze koji nemaju  veze ni sa 'EKA' ni sa ABA ligom. Mi smo juna 2015. i podržali nameru naših klubova da igraju ABA ligu, tek pošto je to učinila FIBA. Da bi bila izbegnuta selektivna kažnjavanja različitih Saveza, a i zato što bi odluka o suspenziji nacionalnih timova imala ozbiljne i štetne posledice, molimo vas da do kraja razjasnite sledeće stvari; Da li FIBA Evropa smatra kršenjem svojih propisa kada klubovi i lige stupe u sva takmičenja pod okriljem 'EKA', dakle i u Evroligu i u Evrokup, ili samo u Evrokup? Da li u propisima FIBA postoje kriterijumi na osnovu kojih bi se klubovi učesnici Evrolige tretirali drugačije od klubova učesnika Evrokupa? Da li na osnovu propisa FIBA mogu da se drugačije tretiraju Savezi čiji klubovi učestvuju, na primer, u ABA ligi, VTB ligi, španskoj ligi ili NBA?”

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike Košarka
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak