Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Sastanak Inicijative za REKOM sa izaslanicima predsednika država

Snažni instrument tranzicione pravde

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Predmet ozbiljne analize treba da bude razgraničenje uloge Komisije u odnosu na pravosudna tela i kako potencijal koji nudi regionalna komisija, uklopiti u specifične nacionalne državne mehanizme, koji pokazuju da pravni nisu dovoljni

Izaslanici predsednika država bivše Jugoslavije dali su punu podršku ciljevima i zadacima Koalicije za REKOM i ocenili da postoje pitanja poput nestalih, koja se ne mogu rešiti unutar jedne države, saopštila je u sredu Koalicija.
"Zvanični izaslanici ocenili su da je Inicijativa za REKOM jedinstvena u međunarodnom sudskom sistemu i traženju mira, jer omogućuje da više država koje su bile u sukobu zajednički nađu rešenje koje će priznati i ispraviti ratne nepravde", konstatuje se u saopštenju.

Kako je ocenjeno nakon prvog sastanka ekspertske grupe za REKOM, održanog 6. septembra u Zagrebu, izaslanici su istakli nezavisnost komisije koju omogućuje njen regionalni karakter, što je čini jačim instrumentom u odnosu na lokalne mehanizme u otkrivanju istine o tome šta se dogodilo u prošlosti. Izaslanici su ukazali da predmet ozbiljne analize treba da bude razgraničenje uloge Komisije u odnosu na pravosudna tela i kako potencijal koji nudi regionalna komisija, uklopiti u specifične nacionalne državne mehanizme, koji pokazuju da pravni nisu dovoljni.
Izaslanici predsednika država regiona pozvali su člana Predsednisstva BiH, Nebojšu Radmanovića i predsednika Slovenije Boruta Pahora da se pridruže u izgradnji zvaničnog regionalnog mehanizma za ustanovljenje činjenica o tome šta se dogodilo u ratovima na teritoriji nekadašje SFRJ.

Na sastanku u Zagrebu učstvovali su dr Zlata Đurđević, izaslanica predsednika Hrvatske, dr Sonja Tomović- Šundić, izaslanica predsednika Crne Gore, pravni savetnik Selim Selimi, izaslanik predsednice Kosova; dogradonačelnik Sarajeva Aljoša Čampara, izaslanik člana Predsedništva BiH, oficir za vezu sa Haškim tribunalom, Goran Mihaljević, izaslanik člana Predsedništva BiH, i sudija Siniša Važić, izaslanik predsednika Srbije. Ispred Koalicije za REKOM u radu su učestvovali javni zagovarači Inicijative REKOM: dr Zdravko Grebo, pozorišni i filmski reditelj Dino Mustafić, novinarka Dženana Karup–Druško (BiH), dr Žarko Puhovski, Vesna Teršelič, Sven Milekić (Hrvatska), novinar Adriatik Kelmendi (Kosovo), Nataša Kandić, koordinatorka projekta REKOM, Srbija, novinar Dragoljub Duško Vuković (Crna Gora), novinar Igor Mekina (Slovenija) i Midhat Izmirlija (član Radne grupe za Statut REKOM-a, Koalicija za REKOM).

"Sastanak je protekao u duhu stručnih priprema sastanka koji će uslediti krajem desetog meseca 2013. i biti posvećen detaljnoj pravnoj analizi članova Statuta REKOM-a koji predlaže Koalicija za REKOM. Izaslanici predsednika država u regionu i javni zagovarači su se složili da je Predlog Statuta REKOM-a, koji je usvojila Koalicija za REKOM 26. marta 2011, polazni dokument u izgradnji minimalnog konsenzusa za raspravu na zvaničnom nivou. Javni zagovarači Inicijative REKOM su predočili da Predlog Statuta REKOM-a odražava sliku stanja tranzicione pravde, kako su je ocenili učesnici troipogodišnjeg konsultativnog procesa u kontekstu ograničenja krivičnih suđenja i posledica rata - mrtvi, nestali i simboličke vrednosti za koje su mnogi poginuli, a koje se danas menjaju i raspadaju", ističe se u saopštenju Komisije.


star
Oceni
3.89
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak