Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Oficir Varaždinskog korpusa JNA osuđen u Sloveniji

Popovu pet godina zatvora

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Oslobođen pred slovenačkim sudom: Vladimir Trifunović, general JNA u penziji
Oslobođen pred slovenačkim sudom: Vladimir Trifunović, general JNA u penziji
Photo: Dragan Kujundžić

Reč je o političkoj presudi, a zbog čega je doneta - saznaćemo jednog dana. Sada ostaje samo da se žalim Vrhovnom sudu Slovenije *General Trifunović je u Morskoj Soboti oslobođen "samo zato što nije bio na licu mesta, već u komandi Brigade u Varaždinu *Otvorena je još jedna epizoda u slučaju Trifunović, najpoznatijem vojnom mont procesu, u kojem su oficiri Varaždinskog korpusa general Vladimir Trifunović, i pukovnici Popov i Sreten Raduški, iz trećeg pokušaja, pred Vojnim sudom u Beogradu osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, zbog "podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje"

Sud u Murskoj Soboti osudio je u odsustvu penzionisanog pukovnika bivše JNA Berislava Popova na pet godina zatvora zbog ratnog zločina u sukobima 1991. godine u Sloveniji. Penzionisani general JNA Vladimir Trifunović oslobođen je svih optužbi. Presuda je izrečena zbog stradanja dvojice civila i učinjene materijalne štete kod mesta Radenci, a Tužilaštvo je tražilo da Popov, koji je tokom zaposedanja granice SFRJ bio komandant 32. motorizovane brigade, bude osuđen na sedam, a Trifunović na šest godina zatvora.

Presuda je usmeno saopštena Popovljevom advokatu po službenoj dužnosti, a osuđenom oficiru kao pravni lek ostaje žalba Vrhovnom sudu Slovenije. Postupak protiv Popova i Trifunovića, koji je, inače, u vreme sukoba bio u komandi Varaždinskog korpusa, počeo je, kako kaže Popov, još 1992, a više puta je prekidan i nastavljan. Optužnica po kojoj je doneta presuda podignuta je aprila 2008. i njome su Popov i Trifunović optuženi i za pljačku stanova i magacina na carinskim ispostavama u Gornjoj Radgoni.

Photo: www.vivisectfest.org

"Čitao sam neke izjave svedoka Tužilaštva koje su prava nebuloza, govorili su čak i to da su mene lično videli kako pucam iz mitraljeza. Nije bilo moguće da utvrde od čijih su projektila poginuli ti ljudi, jer su i JNA i TO koristile isto naoružanje, automatske puške. A kada je reč o materijalnoj šteti, svakako da je načinjena, jer je došlo do razmene vatre, kada se puca, nešto mora i da se ošteti", kaže za e - Novine Berislav Popov.

On tvrdi da jedinici kojom je komandovao nije bilo u interesu da se sukobljava sa Teritorijalnom odbranom.

"Od Ormoža na Dravi, prvog mesta u Sloveniji koje je u blizini Varaždina, do Gornje Radgone, ispred nas su postavljane barikade, Teritorijalna odbrana je otvarala vatru po nama, a isturala je ispred sebe civile. Imali smo dva poginula oficira i četiri uništena tenka. Izvršili smo zadatak i zaposeli granicu, a nismo dobili pomoć koju smo tražili. Ispostavilo se da general Konrad Kolšek namerno nije hteo da nam pošalje avijaciju u pomoć, sedeo je na dve stolice", ističe sagovornik e - Novina.

Svoju odbranu izneo je u Višem sudu u Beogradu, a u Morskoj Soboti ga je zastupao advokat Hari Danilo. Prema njegovim rečima, general Trifunović je u Morskoj Soboti oslobođen "samo zato što nije bio na licu mesta, već u komandi Brigade u Varaždinu".

Photo: Stock

"Presuda nema veze sa pravom, održavali su proces 21 godinu, ne znam zbog čega, ne znam čemu lažni svedoci koji su navodno videli komandanta da puca, što bi značilo da je jedinica pred uništenjem. Reč je o političkoj presudi, a zbog čega je doneta - saznaćemo jednog dana. Sada ostaje samo da se žalim Vrhovnom sudu Slovenije", kaže Berislav Popov.

Presudom protiv njega otvorena je još jedna epizoda u slučaju Trifunović, najpoznatijem vojnom mont procesu, u kojem su oficiri Varaždinskog korpusa general Vlado Trifunović, i pukovnici Popov i Sreten Raduški, iz trećeg pokušaja, pred Vojnim sudom u Beogradu osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, zbog "podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje".

Predavši opkoljenu kasarnu u Varaždinu, general Trifunović spasao je živote 220 vojnika i 37 oficira koje je vrhovna komanda JNA ostavila bez pomoći, u ratnom okruženju. Nakon snažnog pritiska demokratske javnosti, predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić abolirao je generala Trifunovića i ostale oficire Varaždinskog korpusa. Vrhovni sud Srbije je u januaru 2010. godine ukinuo presudu koja im je izrečena, a u martu te godine postupak je obustavljen. Trifunović je u zatvoru proveo 547 a Popov 446 dana, odlukom Ministarstva pravde Srbije 2011. godine Trifunoviću je isplaćena odšteta od 6,2 miliona dinara, a Popovu i Raduškom po 4,2 miliona dinara.

Vladimir Trifunović osuđen je u Hrvatskoj za ratni zločin, na 15 godina zatvora.

star
Oceni
3.15
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak