Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (293)

Osuđeni za udruženi zločinački poduhvat

Vrh "Herceg-Bosne" osuđen na 111 godina

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: TANJUG

Haški sud doneo je u sredu presude šestorici rukovodilaca hrvatske paradržave "Herceg Bosne", kojima su osuđeni kao učesnici zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko, javlja Tanjug

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje delova BiH i stvaranje Velike Hrvatske u koju bi ušli i delovi BIH, nekadašnji premijer Herceg Bosne Jadranko Prlić jednoglasnom odlukom veća osuđen je na 25 godina robije, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su, takođe, na po 20 godina zatvora. Komandant vojne policije HVO Valentin Ćorić osuđen je na 16 godina zatvora, dok je načelnik kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Svima njima u kaznu će se uračunati vreme koje su proveli u pritvoru.

Tokom suđenja izvedeno je 10.000 dokaza i 145 svedoka optužbe i 60 svedoka odbrane, a presuda ima 2.700 strana uz brojne dodatke, a sudija je preko 90 minuta čitao presudu i njeno obrazloženje. Pojedini članovi veća imali su izdvojena i delimičcno protivna mišljenja u veli kvalifikacija iz optužnice, kao i krivnje po pojedinim tačkama.

Optužba je za Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, komandante Glavnog štaba Hrvatakog vijeća odbrane (HVO) generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića zatražila 40 godina zatvora, za komandanta vojne policije HVO Valentina Ćorića 35, a za načelnika kancelarije za razmenu zarobljenika Berislava Pušića 25 godina zatvora, dok su odbrane zatražile njihovo oslobađanje sva šestorica su se u proleće 2004. dobrovoljno predali Hagu.

Šestorka je optužena po 26 tačaka za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i povrede ženevskih konvencija počinjene progonom, ubistvima, razaranjem, zatvaranjem u logorima, deportacijama bosanskih muslimana i drugih nehrvata od kraja 1991. do 1994. godine. Optužnica je obuhvatila zločine počinjene na području opština Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš, kampanju progona počinjenog ubijanjem, razaranjem, deportacijama i logorima.

Premijer takozvane "Herceg Bosne" Jadranko Prlić znao je za zločine hrvatskih snaga te zločine u logorima i nije intervenisao iako je mogao, smatra Veće te zaključuje da je znatno doprineo udruženom zločinačkom poduhvatu i da je bio jedan od glavnih članova. Svesno je zatvarao oči pred etničkim čišćenjem koje se događalo u Mostaru. Podržavao je i politiku proterivanja zatočenih Bošnjaka i njihovih obitelji.

Svesno zatvarao oči pred etničkim čišćenjem koje se događalo u Mostaru: Jadranko Prlić
Photo: TANJUG

Ministar obrane Bruno Stojić takođe je doprineo udruženom zločinačkom poduhvatu, jer je učestvovao u planiranju vojnih akcija u Mostaru te je bio inforsmisan o zločinima HVO-a. 

I general Slobodan Praljak sudjelovao je u zločinima koji su počinjeni u akcijama HVO-a, imao je ovlasti nad oružanim snagama i vojnom policijom, kaže sudija. Bio je informiran o tome da HVO premešta i zatvara Bošnjake u Prozoru, znao je da će u Mostaru biti počinjeni zločini, znao je za ubojstva i ranjavanje članove međunarodnih organizacija. Dao je doprinos u nastojanjima HVO-a u sakrivanju zločina u Stupnom Dolu. Delovao je i kao posrednik između Hrvatske i HVO-a sa ciljem ostvarivanja ciljeva zločinačkog pothvata. 

Znatan doprinos u udruženom zločinačkom pothvatu imao je i general Milivoj Petković jer je planirao vojne operacije u opštini Gornji Vakuf, rukovodio akcijama u opštini Jablanica te ometao pristup međunarodnim snagama i promatračima, rekao je sudac. Učestvovao je u granatiranju Mostara, planirao ofanzivu na stari deo ovog grada, koja je dovela do rušenja Starog mosta. Naredio je, takođe, hapšenja muškaraca u nekim opštinama iako oni nisu bili vojnici.

Zapovednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić, koji je bio načelnik uprave vojne policije, koristio je svoje jedinice za deložiranja u Mostaru i Gornjem Vakufu te u opštinama Stolac i Čapljina i tako pridonio počinjenju zločina, zaključilo je Veće. Ništa nije uradio kako bi sprečio zlostavljanje i ubijanje zatočenika. Jedinice vojne policije je angažovao za deložiranja u opštini Stolac, Čapljina, Mostar i Gornji Vakuf.

Berislav Pušić je znao za masovna hapšenja Bošnjaka u "Herceg-Bosni", znao je i za vrlo teške uslove u kojima su Bošnjaci bili zatočeni, a znao je i za zlostavljanja i slanja zarobljenika na prisilan rad na frontu. Nije uradio ništa da da bi se takvi uslovi popravili i zlostavljanja prekinula.

U osmišljavanju zajedničkog zločinačkog plana bili su, rekao je sudija, Franjo Tuđman, Gojko Šušak, zapovednik Janko Bobetko, Jadranko Prlić, Mate Boban, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Milivoj Petković i Berislav Pušić.

star
Oceni
4.70
Ostali članci iz rubrike Tema