Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (34)

Najzad, konačno, finally: Ode kolevka

Kosovo i Srbija: Postignut sporazum

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Tačka 9 ostala ista, tačka 14 modifikovana: Ivica Dačić
Tačka 9 ostala ista, tačka 14 modifikovana: Ivica Dačić
Photo: europa.eu

Srbija i Kosovo su postigli sporazum o zajednici srpskih opština na severu Kosova nakon desete runde pregovora pod pokroviteljstvom Evropske unije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Bekim Collaku, svaetnik premijera Kosova i člana delegacije na razgovorima u sedištu Evropske unije u Briselu * Stižu prve čestitke od zvaničnika EU * Delegacije otišle na sastanak u NATO

Premijer Srbije Ivica Dačić parafirao je tekst sporazuma koji je u petak ponuđen u Briselu, dok će se o njegovom prihvatanju ili neprihvatanju izjasniti Vlada i Skupština u Beogradu. U finalnoj verziji prihvaćeni su svi predlozi Srbije. Tačka 9, koja se donosi na izbor policijskog komandira ostaće nedirnuta, dok je tačka 14 (kosovska stolica u UN) po želji Beograda modifikovana.

NATO će pomoći u primeni sporazuma
Zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbou je na sastanku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i premijerima Srbije i Kosova, potvrdio je da je NATO spreman da pomogne primenu dogovora koji je postignut u Briselu. Veršbou je razgovarao sa Eštonovom i premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem umesto generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena koji je bio sprečen zbog obaveza, prenosi Beta.
Rasmusen je ranije čestitao Beogradu, Prištini i EU na konstruktivnom pristupu u iznalaženju rešenja.
"Čestitam baronesi Ešton zato što im je pomogla da nađu rešenje koje odgovara obema stranama", naveo je Rasmusen i dodao da je veoma srećan zato što će NATO učestvovati u zaključku istorijskog dogovora.

SPORAZUM JAMČI PRIZANJE KOSOVA: Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da sporazum Beograda i Prištine, parafiran u Briselu, jamči "priznanje Kosova, njegovog međunarodnog subjektiviteta, suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Tači je ocenio da je to "istorijski sporazum" koji "utire put daljoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i njihovoj integraciji u Evropu. On je ocenio da se time pruža "ruka pomirenja između Srba i Albanaca koji su u prošlosti imali teške sukobe i trenutke". 

Kosovski premijer je dodao da će do 26. aprila biti sačinjen dokument o primeni parafiranog sporazuma u koji će biti uključeni NATO, Euleks, kosovske institucije i vlasti u Beogradu. Tači je naglasio je da je veoma važno da se zajamči da sporazum bude primenjen i dodao da ga ohrabruje izjava generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusana da će NATO učiniti sve da pomogne njegovo sprovođenje. 

Tači je više puta istakao da danas parafirani sporazum otvara novu budućnost i novu psihologiju u odnosima Beograda i Prištine u cilju pomirenja, saradnje ali i napredovanja ka EU, i Srbije i Kosova. Kazao je takođe da Kosovo želi da postane članica i drugih međunarodnih organizacija, kao što su UN i OEBS.

"Ovaj dogovor danas je de jure legalno priznanje Srbije koje otvara put Kosovu da postane članica međunarodnih organziacija", kazao je Tači.

Naglasio je da je "sporazum u potpunoj saglasnosti sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo koja će imati jedinstveni sistem policije i pravosuđa" i da će "institucije Kosova delovati na celoj njegovoj teritoriji". Na pitanje o tome kakav će biti status severa Kosova Tači je rekao da "Kosovo ima jedinstveni status" i da je "ono suvereno i nezavisno".

Zamoljen da prokomentariše izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da su svi srpski uslovi prihvaćeni, Tači je kazao da su Srbi i u prošlosti govorili o svojim pobedama, ali da će praksa pokazati kako stvari tačno stoje.

OVO JE MAKSIMUM: Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je da dogovorom o predlogu sporazuma u Briselu Srbija nije priznala nezavisnost Kosova, niti će to ikada učiniti.

"Nećemo nasedati na izmišljotine Hašima Tačija. Svesni smo težine situacije i velike odgovornosti koju nosimo za budućnost Srbije i celog našeg naroda. U ovom trenutku, ovo je maksimum koji smo mogli da izvučemo za naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

NAJPOVOLJNIJI SPORAZUM ZA BEOGRAD: Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

"To je do sada najpovoljniji tekst za srpsku stranu", rekao je Dačić nakon završetka desete rudne dijaloga i dodao da će srpsko rukovodstvo u ponedeljak pisano obavestiti Brisel da li prihvata sporazum ili ne.

Dogovor otvara put Kosovu da postane članica međunarodnih organziacija: Hašim Tači
Photo: europa.eu

Prema njegovim rečima, u narednim danima i Priština će se konačno izjasniti o tom dokumentu, koji sadrži 15 tačaka. Dačić je naveo da je tačka devet sporazuma koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog komandanta ostala ista, a da je u parafiranom sporazumu precizirana tačka 14 u kojoj se sada navodi da Srbija ne sme da blokira Kosovo u evrointegracijama.

"Ranije je u tački 14 traženo da Srbija ne blokira Kosovo u zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama - kao što je UN", objasnio je premijer Srbije.

On je rekao da će zajednica srpskih opština imati velika ovalšćenja kada je reč o regionalnom komandiru policije - ona će ga predlagati, imaće i pravosuđe, kao i okružni sud u severnoj Mitrovici.

"Zajednica će imati sedište u Mitrovici, imaće svoju imovinu, račun, imaće svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika i veće kao neku vrstu vlade, a imaće puni nadzor kada je reč o obrazovanju, kulturi, prostornom planiranju i tako dalje", rekao je Dačić.

Dačić je zahvalio visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, jer je pokazala razumevanje za opravdane i arugmentovane zahteve srpske strane. On je rekao da pri končanom odlučivanju državni organi moraju temeljito da ocene šta je dobro, a šta loše.

SRBIJA PRIZNALA NEZAVISNOST KOSOVA: Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodža istakao je da sporazum koju su u petak sklopili Beograd i Priština predstavlja priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

“Ovim sporazumom Srbija je prihvatila međunarodni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet, kao i Ustav i zakone Kosova”, napisao je Hodža na svom Tviteru.

TEŠKA, ALI ISPRAVNA ODLUKA: Parafiranje sporazuma Beograda i Prištine bila je teška, ali jedina ispravna i državnička odluka, kaže Suzana Grubješić.

"Svako zamrzavanje konflikta i čekanje nekih boljih vremena bilo bi samozavaravanje koje smo iskusili u prethodnim godinama i koje je išlo na našu štetu", navela je Suzana Grubješić u pisanoj izjavi.

Ona je rekla da je sporazum plod dugih i teških pregovora i da treba odati priznanje svima koji su u tom procesu učestvovali, kao i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, koja je pokazala veliko razumevanje za potrebe Srbije i položaj Srba na Kosovu i Metohiji.

"Sada je na organima države Srbije da se izjasne o tome da li je ovakvo rešenje prihvatljivo za nas", rekla je Suzana Grubješić.

Prema njenim rečima, sporazum, pre svega, garantuje bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, što je bio imperativ za Beograd i otvara prostor za dalji dijalog o ključnim pitanjima, kao što su zaštita srpskih kulturnih dobara, te imovine Srba i države Srbije na Kosovu.

"Građani Srbije su, posle decenije izneverenih očekivanja i mukotrpne tranzicije, zaslužili da se okrenemo budućnosti. Srbiji je potrebna jasna perspektiva i šansa da se kroz pregovore o pristupanju reformiše i modernizuje, kao što su to uradile i druge države pre nas", poručila je potpredsednica Vlade.

Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su u finalnoj verziji teksta prihvaćeni svi srpski predlozi, odnosno da je "nedirnuta tačka 9, i po srpskoj želji modifikovana tačka 14", prenosi Tanjug.

Ketrin Ešton takođe je izjavila da su obe strane parafirale sporazum. Ona je čestitala je Beogradu i Prištini na odlučnosti i hrabrosti u proteklim mesecima kako bi se postigao dogovor, pošto je objavila da su pregovori završeni i tekst sporazuma parafiran. 

"Ovo predstavlja korak dalje od prošlosti, a korak bliže Evropi za obe strane", poručila je Ešton u izjavi objavljenoj na Tviteru.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt čestitao je svema delegacijama i visokoj predstavnici Ketrin Ešton, te poručio da će dogovor biti novi pozitivan podsticaj za čitav regiona. "Taj sporazum utire put za bolju situaciju i za Srbe na Kosovu. Oni su važan deo budućnosti zemlje", napisao je on na tviter nalogu.

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin  pozdravlja dogovor o nadležnostima zajednice srpskih općina koji je postignut danas u   političkom dijalogu između Beograda i Prištine: "Ovaj dogovor sadrži istorijsku  dimenziju i predstavlja pravi iskorak ka postizanju pune regionalne stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Obe strane snose odgovornost da u potpunosti primene postignute dogovore. Smatram da predstavnici srpske zajednice na severu Kosova imaju veliku odgovornost da prihvate ovaj sporazum i učestvuju u njegovoj primeni, jer je od suštinske važnosti da mirna reintegracija severa Kosova obezbedi  vladavinu prava i sigurnost svih građana koji tamo žive. Danas je prvi dan u kome srpska zajednica na Kosovu više nije podeljena na one koji žive južno i severno od Ibra", rekao je Kacin.

On je dodao da očekuje da Savet EU na samitu u junu ove godine prepozna " postignuti progres u odnosima Beograda i Prištine, kao i rezultate unutrašnjih reformi u Srbiji, tako što će dodjeliti datum za početak pregovora Srbiji i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosovu".

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je uoči sastanka u petak da se nada da će dogovor biti postignut i da je Srbija spremna da prihvati taj sporazum. Prema njegovim rečima, ova runda je važna, da će sporazum biti postignut i da će se krenuti u fazu njegove implementacije, kako bi se "omogućila sloboda kretanja ljudi i roba na severu Kosova i ukidanje ilegalnih srpskih struktura, posebno bezbednosnih".

"Javno pozivam Srbiju da razmisli", rekao je Tači i dodao da zajednica srpskih opština neće imati izvršna i zakonodavna ovlašćenja i da njenim formiranjem neće biti stvoren nov nivo vlasti na Kosovu, već da će to biti jedinstven bezbednosni i pravosudni sistem, u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima.

Kosovski premijer je novinarima pre ulaska u zgradu evropske diplomatije rekao da će time biti stvoren uslov za prve slobodne izbore na Kosovu i da će kosovske institucije pozvati OEBS da podrži taj proces.

REAKCIJE IZ SRBIJE: Ambasada SAD u Beogradu čestitala je Kosovu i Srbiji na danas postignutom sporazumu i poručila da SAD nastavljaju da podržavaju "dalju normalizaciju u odnosima koja je od ključne važnosti za evropsku budućnost obe zemlje".

"Pozdravljamo ovaj pozitivan razvoj situacije kao jedan veoma važan korak ka normalizaciji odnosa u korist građana obe zemlje", navodi se u saopštenju.

Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je da današnji sporazum u Briselu predstavlja uspeh i za Srbiju i za Kosovo i da se nada da će obe strane imati dovoljno energije da primene ono što je dogovoreno.

"Dobro je što su veliki napori Srbije, Kosova i Evropske unije uspeli. To je lepa vest posle mnogih neuspeha. Mislim da će to otvoriti vrata Srbiji da ide dalje ka EU i da počne da rešava probleme", rekla je Pešićeva agenciji Beta.

Ona smatra da Srbi sa Kosova mogu da budu zadovoljni jer su prema sporazumu dobili da upravljaju svojim javnim poslovima.

"Nadam se da će biti energije da se sporazum realizuje. Srbi na Kosovu su jako lepo prošli, sami upravljaju svojim javnim poslovima, a dobili su i policiju i sudstvo", rekla je Pešićeva.

Prema njenim rečima, Srbija je sporazumom u Briselu dobila "maksimum onoga što se može dobiti iz jedne propale situacije".

Konačno je poslata poruka da Srbija želi da normalizuje odnose sa Prištinom: Žarko Korać
Photo: www.smedia.rs

Socijaldemokratska unija pozdravila je parafiranje sporazuma između predstavnika Srbije i Kosova.

"Ovo potpisivanje predstavlja veoma važan korak u normalizaciji odnosa zvanične Prištine i Beograda. Poseban značaj pozitivnog rezultata se ogleda u tome što je to prvi konkretan rezultat direktnih pregovora Premijera Srbije i Kosova. Konačno je poslata poruka, posle više meseci negativnih signala iz Beograda, da Srbija želi da normalizuje odnose sa Prištinom. Iako su još mnoga pitanja ostala otvorena, bitno je da je počeo politički dijalog , makar uz posredovanje Evropske unije", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik SDU Žarko Korać.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je napor koji je pokazao tim predvođen Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem u nastavku dijaloga sa Prištinom, a samim tim i nastavku evropskog puta Srbije. LSV je u saopštenju naveo da je upravo na tu snagu pozivao lider stranke Nenad čanak pišući 5. aprila državnom rukovodstvu i apelujući da postupe hrabro, mudro i u interesu svih građana, te da se odluče za nastavak puta Srbije ka Evropskoj uniji.

"Kao i tada, ukazujemo da je ovo pitanje koje će ne samo odrediti sudbinu građana Kosova, nego i svih građana Srbije, ali i na dugi rok odrediti put i zbivanja u čitavom regionu. Sada je, sve izvesnije, to put u dobru budućnost među prijateljima", piše u saopštenju.

Potpisivanje sporazuma u Briselu znači postizanje trajnog i prihvatljivog rešenja za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, smatra Nova Srbija i ističe da taj sporazum sadrži principe od ključnog značaja za budućnost Srba na KiM.

"Potpuno je jasno da su naši zahtevi bili realni, da nisu ni na koji način ugrožavali drugu stranu, već da je naša delegacija u skladu sa Ustavom i skupštinskom rezolucijom tražila i dobila garancije Evropske unije za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, sadržane u samoupravi Srba i čvrstoj vezi sa državom Srbijom", navodi NS u saopštenju.

Delegacija Beograda u Brisel je otputovala u četvrtak uveče, a osim premijera u delegaciji su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Deveta runda dijaloga Beograda i Prištine održana je u sredu, ali posle 15 sati, razgovor nije rezultirao konačnim dogovorom.

 

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodža istakao je da sporazum koju su u petak sklopili Beograd i Priština predstavlja priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Ovim sporazumom Srbija je prihvatila međunarodni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet, kao i Ustav i zakone Kosova”, napisao je Hodža na svom Tviteru.

star
Oceni
4.23
Povezani članci
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak