Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Mrkić u diplomatskoj poseti Zagrebu

Hodamo ka odustajanju od tužbi

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: TANJUG

Ministar spoljnih poslova Srbije razgovarao je u ponedeljak u Zagrebu sa najvišim hrvatskim zvaničnicima o otvorenim pitanjima između dve zemlje, uključujući i međusobne tužbe za genocid i pitanje nestalih, proces evrointegracija i konretne korake vezane za pogranični režim nakon ulaska Hrvatske u EU

Mrkić se najpre sastao sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić, zatim sa predsednikom hrvatskog Sabora Josipom Lekom, a posetu Zagrebu završio je susretom sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem.  Šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske Ivan Mrkić i Vesna Pusić dogovorili su formiranje zajedničke, mešovite komisije koja će se baviti rešavanjem otvorenih pitanja dve zemlje i najavili redovne ministarske susrete na svakih šest meseci.

Što se tiče uzajamnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid, Pusićeva je podsetila da su obe strane izrazile spremnost da se to stavi na dnevni red. Međutim, kako je rekla, stvari imaju svoj redosled i o toj temi može se razgovarati kada se reše neka prethodna pitanja kao što su pitanja nestalih i procesuiranja osumnjičenih i optuženih za ratne zločine. "To su preduvjeti za raspravljanje o ovoj temi", naglasila je Vesna Pusić.

"Pojednostavljeno rečeno: hodamo ka tački da odustanemo od tužbi, ali potrebno je neki put da pređemo", prokomentarisao je Mrkić.

"Normalno je da nam je to cilj. Ne bismo voleli da se tim tužbama i procesuiranjima razvijaju stanja koja ne doprinose zdravlju nijedne od dve nacije", kazao je on.

Po rečima Vesne Pusić, prvo pitanje koje bi trebalo rešiti je pitanje nestalih, a kancelarije za nestale ubuduće će raditi "pod kišobranom" mešovite komisije. Kad je reč o procesu evrointegracija, ministarka Hrvatske - čija zemlja će 1. jula postati članica Unije - istakla je da "Hrvatska podržava stav da Srbija treba da dobije datum početka pregovora" i da je "na stanovištu da je put svake zemlje u regionu ka EU koristan ne samo za tu zemlju, već i za region i stabilnost regiona".

Mrkić i Pusićeva razgovarali su i, kako su rekli, o nizu konretnih koraka vezanih za pogranični režim kad Hrvatska uđe u EU i očekuju da će do 1. jula sve biti definisano, kao i o zajedničkim prekograničnim projektima, koji bi se finansirali iz fondova EU.

"Ulazak u EU je važan korak za Hrvatsku, ali apsolutno i za Srbiju i za sve naše susede, jer na zapadnu granicu Srbije dolazi EU i predstavlja empirijski dokaz da je to moguće u našoj regiji", rekla je Pusićeva.

Po Mrkićevim rečima, "Hrvatska krči put svima nama i daje nam primer", a Srbija se nada da će sredinom godine dobiti datum i čini sve što je u njenoj moći da to i postigne.

"Prošli smo kroz sva pitanja međusobnih odnosa koja su sada važna. U pristupu polazimo od toga da procenjujemo sadašnjost i šta nam je najprioritetnije. Okrenuti smo ka budućnosti, stvarima koje će doneti korist obema državama. Susedi smo. Kako kažu - 'susede i rođake ne možeš da biraš', već da se usklađuješ i dobro sarađuješ", kazao je Mrkić, izrazivši nadu da će odnosi Beograda i Zagreba biti "uzor na Balkanu".

Na novinarsko pitanje kako da odnosi budu uzorni kad još nema ništa od susreta šefova dve države, Tomislava Nikolića i Ive Josipovića, Mrkić je odgovorio: "Razumem sve naše susrete kao jedan pripremni rad koji će verovatno u jednom trenutku biti krunisan. Ja, svakako, nisam ovde suprotno želji mog predsednika. Naprotiv", odgovorio je Mrkić i zaključio da će "sasvim sigurno doći do toga."

Mrkić je čestitao Hrvatskoj na skorom članstvu u Uniji.

"Mi se iskreno tome radujemo i sigurni smo da će Hrvatska biti dičan predstavnik Balkana u toj evropskoj porodici. Time Hrvatska krči put svima nama i daje nam na neki način primer, ali mi smo pre svega srećni što je Hrvatska do toga došla i time nam pokazuje da ćemo i mi jednog dana stići do te faze", istakao je Mrkić izrazivši nadu da će Srbija sredinom godine dobiti datum za početak pregovora.

Vesna Pusić je nekoliko dana uoči susreta sa Mrkićem najavila da je za Hrvatsku pitanje nestalih primarno pitanje, nakon kojeg slede dogovori oko ostalih tačaka.

Mrkić i Pusićeva sastajali su se više puta "na marginama" međunarodnih sastanaka i skupova. Prvi put u septembru prošle godine u sedištu Ujedinjenih nacija, potom u Dablinu - tokom zasedanja OEBS-a, a u januaru i u Čileu, na marginama samita EU i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba, kada je i dogovorena poseta Mrkića.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak