Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (241)

Reakcije na oslobađajuću presudu hrvatskim generalima

U Hrvatskoj slavlje, u Srbiji histerija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Tanjug

Pravosnažna presuda generalima Gotovini i Markaču sasvim sigurno nije donela pravdu žrtvama, ocenjuje Fond za humanitarno pravo. "Generali nisu odgovorni, ali ljude je neko pobio", upozorio je hrvatski pravnik Anto Nobilo. U Hrvatskoj je oslobađajuća presuda dočekana kao dokaz da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, u Srbiji se odluka smatra još jednim dokazom "antisrpske" agende Tribunala u Hagu

Emotivne reakcije preplavile su hrvatsko-srpsku patriotsku transverzalu: dok se u Hrvatskoj slavi nakon celonoćnog bdenja u pojedinim crkvama i na gradskim trgovima, srpski rodoljubi pokrenuli su novi talas antihaške histerije, uz keženje zuba komšijama preko Dunava.

Na opšte oduševljenje online puka, Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku iz Beograda, na društvenoj mreži Twitter sažeo je svoje emotivno stanje u nekoliko - navodno, šešeljevskih - psovki i pretnji sudijama Tribunala, nazivajući ih "pokvareni malteški pacov, smrdljiva gvajanska svinja, pljačkaš novca Ujedinjenih nacija, degenerisani majmun, retardirana haška tužiteljka...".

***
"Ovo ne znači da rat nije bio krvav, i da nije bilo je grešaka. Grešaka je bilo i za to je odgovorna hrvatska država, svima o koje smo se ogrešili Hrvatska će se odužiti", rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović
U sasvim drugačijem tonu, Fond za humanitarno pravo osudio je oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču. Presudom je utvrđeno da nema državne odgovornosti Republike Hrvatske za zločine počinjene za vreme i nakon operacije Oluja - nema zajedničkog zločinačkog poduhvata, te nema ni njihove krivične odgovornosti. "Žalbeno veće je srušilo postojanje zajedničkog zločinačkog poduhvata u odnosu na Republiku Hrvatsku, ali se postavlja pitanje šta je sa drugim brojnim presudama MKSJ, koje su izrečene brojnim visokim predstavnicima vojske, policije i civilne vlasti za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Uočljiva je konstatacija sudije Merona da general Gotovina nije učestvovao u donošenju diskriminatorskih propisa koji su sprečavali povratak Srba, te nema njegovog učešća u zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Žalbeno veće je zanemarilo da su diskriminatorski zakoni deo konzistentne politike, oblikovane i sačuvane u Brionskim transkriptima, a sprovedene u praksi. Životne činjenice pokazuju da je deo Hrvatske gde su živeli Srbi pust i posle 20 godina. Ovom presudom masovni zločini, koji su počinjeni tokom i nakon vojno-policijske operacije Oluja su svedeni na izolovane incidente, te Hrvatskoj više niko neće zamerati ako ne sudi za ratne zločine nad Srbima", ističe se u saopštenju FHP.

Komentirajući odluku Tribunala u izjavi za agenciju Anadolija, hrvatski pravnik Anto Nobilo istakao je da je Tužiteljstvo sve bacilo na kartu takozvanog prekomjernog granatiranja. "Prekomjerno granatiranje im je, naime, bilo veza između Brijunskog zasjedanja, gdje je bio politički i vojni vrh Hrvatske, te događaja na terenu. Ova optužnica je bila očito dizajnirana za Franju Tuđmana i Gojka Šuška. Međutim, to prekomjerno granatiranje je bilo, zaista, najslabija karika u toj optužnici, jer toga praktički nije bilo. Kad se to izmaklo, srušila se cijela presuda. Jer, optužnica nije ni optužila generale Gotovinu i Markača po zapovjednoj odgovornosti da su bili odgovorni za konkretna ubojstva paljenja, pljačke i slično. Zato je ovo logičan slijed događaja", kazao je Nobilo.

No, naglašava Nobilo, presuda ne konstatira da Srbi u Hrvatskoj nisu ubijani.

"To ne znači da te ljude netko nije pobio, da oni nisu opljačkani, da im kuće nisu zapaljenje... Odlična je vijest za Hrvatsku da generali nisu kazneno odgovorni, ali Hrvatska kao odgovorna država, država vladavine prava, buduća evropska država, neće smjeti stati na ovome. Ona mora otkrivati i procesuirati sve koji su počinili zločine, te, isto tako, obeštetiti narod koji je oštećen u "Oluji" i nakon nje", ocijenio je Nobilo.

Nadalje, on je rekao da za Hrvatsku ima veliki značaj to što presudom nije potvrđen "udruženi zločinački poduhvat".

"Ova presuda ima veliki značaj za Hrvatsku. Da je postojao "udruženi zločinački poduhvat", imao bi za cilj protjerivanje srpskog stanovništva. To bi bila jedna velika mrlja na hrvatskoj državi od koje bi mi povijesno teško mogli pobjeći. Jer, to znači da je političko-vojni vrh poveo akciju da dio svog stanovništva protjera sa svog teritorija. To bi bila teška povijesna situacija. Ova presuda olakšava hrvatsku političku situaciju. Ovo je olakšanje za Hrvatsku. I Milanović je rekao da mu je pao kamen sa srca", pojasnio je on.

Prema njegovim procjenama, da je presuda protiv generala bila osuđujuća, došlo bi do previranja unutar braniteljske populacije. To bi bio politički problem koji bi Crkva htjela iskoristiti za destabilizaciju lijeve vlade Zorana Milanovića.

"Milanović nakon generala, njihove obitelji i odvjetnika  možda najzadovoljniji presudom", rekao je.

Vjeruje da presuda neće narušiti odnose na Balkanu, odnosno između Srbije i Hrvatske.

"Ovo je odluka Haškog tribunala na koji Hrvatska nema utjecaja. Važan je ovaj stav premijera Milanovića koji je spomenuo odgovornost i obavezu Hrvatske prema žrtvama. On je rekao generali nisu odgovorni, ali jeste država Hrvatska. To je velika stvar. To je me obradovalo i to je pravi stav. Narod je u euforiji, on se mora ispuhati, ali važno je kako se postavlja vrh države. U prvom obraćanju Milanović se odlično postavio", kazao je Nobilo.

Na pitanje da li presuda Gotovini i Markaču može utjecati na slučaj "Jadranko Prlić i drugi" za "udruženi zločinački poduhvat" sa bivšim vrhom Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Nobilo odgovara negativno.

"Ne, ovo ne može utjecati na presudu u slučaju "Prlić i drugi". To je druga situacija, sasvim druga priča... To će biti šok za Hrvatsku! Hrvatska uvijek pretjeruje. U prošlosti se puno miješala u Bosni, a sada se puno distancirala. Mislim da će ta presuda biti vrlo loša za Hrvatsku. Utvrdit će se da je Hrvatska bila agresor u BiH", zaključuje Nobilo.

star
Oceni
3.21
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi