Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (26)

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske

Rehabilitacija je loša za ceo region

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: tportal.hr

"Svaka država ima svoje crne točke u prošlosti, ali nije to pitanje. Nije to problem, problem je ako te crne točke pretvoriš i želiš pretvoriti u nešto s čim se identificiraš. To je tragično", konstatovala je ministarska spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, osvrnuvši se na rehabilitaciju kvislinga Dragoljuba Mihailovića u Srbiji

Vesna Pusić je u intervjuu za tportal.hr izjavila da s tugom gleda na sudski proces za Mihailovićevu rehabilitaciju.

"Kad se jedna zemlja počne baviti opravdavanjem i rehabilitiranjem vlastitih kvislinga iz Drugog svjetskog rata i suradnika nacista i fašista, to nije dobro za regiju jer je vuče natrag, ali i samu zemlju vuče natrag. Ako misliš da možeš dobiti izbore ili si pojačati poziciju s takvom vrstom tema, to znači da je dosta snažna retrogradna tendencija u zemlji i to je loše za sve", izjavila je Pusićeva.

Na pitanje hoće li njeno ministarstvo uputiti protest Srbiji ukoliko Mihailović bude rehabilitovan, Pusićeva je rekla da joj se to čini "nevjerovatnim".

"Protiv čega da prosvjedujemo? Da se jednoga kvislinga, nacističkog i fašističkog suradnika koji ima i svoje današnje odraze, evo jedan u Haagu, rehabilitira? Što da mi kažemo na to? To je ono o čemu se ovdje radi i sad taj pokušaj da se to prikrije ili reinterpretira ili pokrije ili na neki način sakrije, čini mi se nadrealističkim. Iskreno rečeno, prije bih, da sam srpska vlada, imala osjećaj da trebam protestirati, nego da to treba činiti Hrvatska", kazala je ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Ona je dodala da srpsko društvo na taj način sebe "drži u šaci jedne užasne povijesti".

"Svaka država ima svoje crne točke u prošlosti, ali nije to pitanje. Nije to problem, problem je ako te crne točke pretvoriš i želiš pretvoriti u nešto s čim se identificiraš. To je tragično", zaključila je Vesna Pusić.

Podsetimo, unuk Draže Mihailovića je, uz još dve organizacije, podneo zahtev za rehabilitaciju četničkog vođe 2006. godine. Dragoljub Mihailović osuđen je 1946. godine na smrt zbog veleizdaje i ratnih zločina. Izrečenom presudom osuđen je na trajan gubitak političkih i građanskih prava kao i na oduzimanje celokupne imovine.  Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine, uz revizionističku podršku većih srbijanskih medija, posebno tabloida.

Saradnja među susedima

U razgovoru za tportal.hr, Pusićeva se dotakla i saradnje sa ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, koji je, podsetimo, nedavno izbegao susret sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem tokom njegove posete Sarajevu. Vesna Pusić, međutim, kaže da prostora  za saradnju ima.

"Mislim da je to bila Lagumdžijina loša procjena. Naš cilj je minimalizirati u budućnosti loše procjene i bilo kakve temelje za loše odnose, a maksimalizirati mogućnost dobrih procjena za dobre odnose. Hrvatska je pred vratima EU-a, završila je pregovore i mislim da se treba ponašati kao odgovorna i ozbiljna zemlja i razvijati odnose sa susjedima, pa čak i onda kada netko od njih pogrešno procjeni", istakla je Pusićeva.

"Trebamo surađivati i graditi odnose na tome da biramo što je moguće pozitivnije elemente, a ne maksimalizirati ono što je bilo krivo ili loše procijenjeno", dodala je hrvatska ministarka.

star
Oceni
4.88
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak