Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (34)

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

Kriminalizacija države Kosovo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Ova priča je nanela štetu Tačiju kao premijeru i Kosovu kao državi. Mora da se istraži detaljno i profesionalno, inače će uvek remetiti odnose Srbije i Kosova. Dijalog između Beograda i Prištine treba da se nastavi i ne treba ovo koristiti da se dijalog ospori. Mora da se istraži i zbog toga da ne bi dovodio u sumnju odnose dva naroda

„Relevantni ljudi i oni koji su u Evropi zaduženi za Kosovo traže dokaze i do njih je potrebno doći što pre; time treba da se bave međunarodne institucije, a u Srbiji se izveštaj Dika Martija koristi kao ključni argument za kriminalizaciju Kosova kao države i za osporavanje nezavisnosti. Bitno je pokazati strpljenje“, kaže za e-novine Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji povodom izveštaja švajcarskog parlamentarca.

Ona ističe da je „čitava priča monstruozna sama po sebi“

„U njoj na prvi pogled nije jasna takozvana 'žuta kuća', odnosno, činjenica je da se transplantacija organa, a to tvrde ugledni lekari, mora obavljati u potpuno drugačijim uslovima. Taj deo priče je malo verovatan, ali to ne znači da nešto iz izveštaja nije tačno. Nema razloga da se bilo šta osporava. Ova priča je nanela štetu Tačiju kao premijeru i Kosovu kao državi. Mora da se istraži detaljno i profesionalno, inače će uvek remetiti odnose Srbije i Kosova. Dijalog između Beograda i Prištine treba da se nastavi i ne treba ovo koristiti da se dijalog ospori. Mora da se istraži i zbog toga da ne bi dovodio u sumnju odnose dva naroda“, naglašava naša sagovornica.

Ona ističe da izveštaj Dika Martija i njegove posledice nisu ni antialbanska, ni antisrpska priča.
Svemu se pridaje senzacionalni karakter, što ne znači da nešto iz izveštaja nije tačno.
„U to su morali da budu umešani lekari iz drugih zemalja, da se stvore uslovi za transplantaciju organa, sve je to podrazumevali mnogo širu priču koja je podrazumevala saradnju. Ova priča je mnogo šira, nije samo ratna, podseća na sve priče u kojima bogataši mogu kupuju organe. Ne mogu da ulazim u detalje, jer se time nisam bavila; ono što mi deluje neverodostojno je to kako izgledaju ti uslovi pod kojima je navodna transplatacija obavljena. Fokus na toj kući nije moguć, lekari sa koijima sam tazgovarala kažu da pod takvim uslovima nije bilo moguće izvršiti transplantaciju. Kuća ne deluje ubedljivo, što ne znači da nije ničeg bilo, lekari kažu da je to bilo nemoguće“, kaže Sonja Biserko.

Prema njenim rečima, neke redakcije su kriminalizovale i ceo albanski narod.

„Tako su, recimo 'Večernje novosti' objavile tekst zbog kojeg treba da budu tužene. U njemu se kriminalizuje čitav narod, a upravo se mi u Srbiji stalno žalimo na generalizovanje krivice. Treba biti vrlo pažljiv kada je reč o ovakvim stvarima“, ističe Sonja Biserko i konstatuje da nevladine organizacije nemaju nikakve dokaze na osnovu kojih bi mogle da komentarišu Martijev izveštaj, jer on je dao samo indicije. Podseća, međutim, i na kamione sa leševima kosovskih Albanaca i naglašava da se samo na osnovu Martijeve priče ne mogu iuzvlačiti zaključci o ratu na Kosovu.

EU traži verodostojne dokaze i očigledno je da će Tači izgubiti mesto premijera i Evropu zanima to da dijalog Beograda i Prištine počne. Evropu brine da se ovaj izveštaj ne ispreči između Beograda i Prištine, kaže Sonja Biserko.

star
Oceni
2.28
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak