Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Dve strane medalje

Godišnjica operacije "Bljesak"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: www.index.hr

Direktorka nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da postoje uslovi za istragu zločina hrvatske vojske i policije nad Srbima tokom akcije „Bljesak” u zapadnoj Slavoniji, maja 1995. godine * Godišnjica akcije „Bljesak” u Hrvatskoj svečano obeležena polaganjem venaca i paljenjem sveća, uz prisustvo najviših državnih dužnosnika

„Zločini su počinjeni. Imamo dokumentovane slučajeve ubistva civila", rekla je Kandić agenciji Beta povodom obeležavanja 15. godišnjice od hrvatske vojne akcije Bljesak u zapadnoj Slavoniji. Kandić je ukazala da do sada nije bilo optužnica za ratne zločine pripadnika hrvatske vojske nad Srbima tokom te akcije. „Haška istraga nije dovela do optužnica, a nije je (istrage) bilo ni na nacionalnom nivou”, rekla je Kandić.

Ona je ukazala da je za proteklih nekoliko godina stvorena „klima” za istraživanje ratnih zločina u akciji „Bljesak” i podvukla da sada postoji saradnja tužilaštava Srbije i Hrvatske. Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) od 24. jula 2003. godine, u akciji Bljesak pripadnici hrvatske vojske ubili su 83 srpska civila. Od tog broja, 30 je ubijeno u napadima na izbegličke kolone, a 53 u svojim kućama. Govoreći o žrtvama u akciji Bljesak, Kandić je navela da je za utvrđivanje broja žrtava u toj operaciji hrvatske vojske i policije, kao i u svim sukobima, potrebno napraviti spisak svih žrtava.

„Već se uveliko radi na stvaranju tog registra. Pokrenuta je i inicijativa za osnivanje Regionalne komisije (za utvrđivanje spiska žrtava)”, rekla je Kandić i dodala da će ta komisija koristiti podatke nevladinih organizacija. Kao primer, Kandić je navela da Fond za humanitarno pravo sastavlja spisak svih žrtava tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine, i žrtava od završetka rata do 2001. godine. Regionalna komisija koja će biti osnovana, treba da proveri podatke o svim žrtvama u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, dodala je predsednica Fonda za humanitarno pravo. Kandić je ukazala da je zbog porodica žrtava, ali i zbog pomirenja u regionu, potrebno početi ekshumaciju žrtava u akciji Bljesak. Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, više od 16.000 ljudi se i dalje vodi kao nestalo u sukobima u Jugoslaviji tokom 1990-ih godina.

PHOTO: dnevnik.hr

Istovremeno, dok se u Srbiji razgovara o broju žrtava i pronalaženju nestalih, u Hrvatskoj se akcija „Bljesak” slavi jer su tog dana vojne snage oslobodile zapadnu Slavoniju. Glavna proslava održala se u Okučanima, a na njoj su učestvovali predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, državna izaslanstva, izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Brodsko-posavske županije i općine Okučani te obitelji poginulih. Oni su položili vence i zapalili sveće ispred centralnog krsta u okučanskom Spomen-parku hrvatskim vitezovima.

Obeležavanje akcije Bljesak počelo je tradicionalnom budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH ulicama Okučana. Nakon odavanja počasti u Spomen-parku hrvatskim vitezovima, u 10 sati počela je središnja svečanost na stadionu NK Psunj.

Vojno-redarstvena akcija Bljesak, u kojoj je učestvovalo oko 16 hiljada hrvatskih vojnika i policajaca, počela je 1. maja 1995. u 5.30, a završena je 2. maja u popodnevnim časovima. U akciji su poginula 42 branitelja, 162 su ranjena, a hrvatske su snage oslobodile 800 četvornih kilometara i uspostavile nadzor nad autoputem Zagreb-Lipovac te železničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U akciji „Bljesak” izbeglo je srpsko stanovništvo iz zapadne Slavonije, a sličan scenario ponovio se tri meseca kasnije, u operaciji pod nazivom „Oluja”.

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi