Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Ratni zločini u BiH

Otkud Slovenac u Mladićevom eskadronu smrti?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO: www.blic.rs

Franc Kos, Slovenac uhapšen zbog učešća u genocidu u Srebrenici, prije Vojske RS, bio je u HV-u i Armiji BiH. Kos je uhapšen na hrvatskom graničnom prijelazu Bajakovo po nalogu Interpola BiH jer je osumnjičen za genocid u Srebrenici

Kako piše Slobodna Dalmacija, Kos je do februara živio u Bijeljini pod lažnim imenom Branimir Manojlović, kada je u akciji uhićenja više pripadnika 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, kojima je ratnih godina i on pripadao, uspio pobjeći u Srbiju. Uhapšen je, prema Interpolovoj crvenoj potjernici, u ponedjeljak kada je pokušao da uđe u Hrvatsku sa slovenačkim pasošem. Trenutno u zatvoru u Osijeku čeka odluku o izručenju u BiH.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić za Slobodnu je potvrdio da je Tužiteljstvo već uputilo zahtjev Ministarstvu pravde BiH u kojem traži da se poduzmu hitne mjere za izručenje Kosa BiH.

„Kos je osobno sudjelovao u egzekuciji strijeljanjem više od tisuću Bošnjaka iz Srebrenice, koji su najprije zarobljeni, a zatim odvedeni na vojno gospodarstvo u Branjevu, u blizini Zvornika gdje su ubijeni”, kaže Grubešić.

Pitanje koje se nameće jeste otkud Slovenac u Vojsci RS, i u Specijalnom odredu ratnog zločinca Ratka Mladića. Kosov advokat Duško Tomić pojasnio je da je njegov klijent regrutovan u logoru Batkovći, kod Bijeljine, u Mladićev specijalni odred.

„On je najprije bio pripadnik Hrvatske vojske, potom je prešao u Armiju BiH, kada je kod vas bilo primirje. Kao pripadnik Armije BiH zarobljen je i odveden u logor Batkovći. Tada su tajne službe odradile posao, zarobljenicima su ponudile ugovor, koji su potpisivali svaki pojedinačno s Generalštabom Vojske Republike Srpske, u kojem piše da će imati dobru plaću i dobiti stanove. U protivnom će, kako im je rečeno, i sami postati leševi. U tom 10. diverzantskom odredu bio je i veliki broj Hrvata i Bošnjaka”, pojašnjava odvjetnik Tomić i dodaje „Poznat je slučaj Bokšića, zvanog Mačak, koji je Hrvat, a uhićen je u Americi zbog Srebrenice. I on je bio pripadnik 10. specijalnog odreda. A Živko Mičić je zapravo Zijad Žigić. Svi su regrutirani u logoru Batkovći, i promijenjen im je identitet”.

Munira Subašić, predsjednica udruge Pokret majki Srebrenice i Žepe, potvrdila je da to udruženje već 10 godina zna ko je Kos i pod kojim imenom se krio u Bijeljini.

„Mi već više od deset godina znamo da Franc Kos, kao i mnogi drugi ratni zločinci koji su sudjelovali u pokolju naše djece, žive u Bijeljini. Zahtijevali smo od Tužiteljstva u Bijeljini da ih uhiti i privede licu pravde, ali su oni redovito ostajali nijemi. Tek sada, kada se uključilo Državno tužiteljstvo, neki su privedeni. Cijelo to vrijeme su im u dvorištu bili zločinci s krvi do koljena”, rekla je Munira.

Advokat Franca Kosa rekao je da je on tražen i u Hrvatskoj i Sloveniji alis e za sada ne znaju tačni detalji oko toga. Postoji pretpostavka, s obzirom da je 10. diverzantski odred ulazio je i na hrvatski okupirani teritorij, gdje su također počinjeni zločini, da bi to mogao biti razlog.

star
Oceni
4.39
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak