Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Greatest shits

Tako je govorila Biljana Plavšić

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Kad se osvrnem i oko sebe vidim uniformisana lica, ja steknem osjećanje sigurnosti: Biljana Plavšić
Kad se osvrnem i oko sebe vidim uniformisana lica, ja steknem osjećanje sigurnosti: Biljana Plavšić
Photo: EPA/Drago Vejnović

Oksimoron zvani "Biljana Plavšić na slobodi" savršen je povod da se podsetimo najlepših humanih izjava ove verne Karadžićeve saradnice na mukotrpnom poslu istrebljenja bosanskih Muslimana i ostalih nesrba. Evo kako je govorila današnja "pokajnica" u vreme kad joj Haški tribunal nije bio ni na kraj pameti

*Ne kažem da ne želimo više živjeti sa Hrvatima, nego radije da im ne trebamo dopustiti da žive s nama.

*Kada sam vidjela šta je Arkan napravio u Bijeljini, zamislila sam da su sve njegove akcije takve. Rekla sam – ovo je srpski heroj. On je pravi Srbin, to je vrsta čovjeka kakvog trebamo.

*To je genetski deformisani materijal koji je prigrlio Islam. I sada sa svakom nasljednom generacijom taj gen postaje koncentriran. Postaje sve gori i gori, jednostavno postaje izražajan i diktira njihov stil mišljenja i ponašanja, koji je ukorijenjen u njihovim genima. (o Muslimanima u Bosni)

*Srbi iz Bosne, posebno oni koji žive u pograničnim regijama, imaju razvijenu specijalnu sposobnost da osjete opasnost po naciju i da razviju mehanizme samozaštite. U mojoj porodici uvijek je govoreno da su Srbi iz Bosne bolji od onih iz Srbije. Kao biolog znam da je najbolja sposobnost da se prilgode i prežive kod onih vrsta koje žive odmah do drugih koji su im prijetnja. Tako da je odvojenost Srba od drugih nacija i prirodan i potreban fenomen.

*Srba ima 12 miliona, neka ih šest miliona pogine. Opet će ona druga polovica uživati u plodovima rada i borbe.

*Kad se osvrnem i oko sebe vidim uniformisana lica, ja steknem osjećanje sigurnosti. (6. april 1992)

*Ja bih najviše volela da istočnu Bosnu očistimo, nemojte da me neko uhvati za reč, pa da misli da govorim o etničkom čišćenju. Oni su nam jednu sasvim prirodnu pojavu podmetnuli pod taj naziv etničko čišćenje i okvalifikovali to kao ratni zločin. Sve i da zadržimo 70 odsto teritorije nema tu mira. Za nas nema mira. Ja njima, ovako da kažem, ne želim, ništa dobro. Ali da ja budem mirna, moramo im dati nešto, da imaju gde sebi da organizuju život, da ne bi mene celo vreme uznemiravali. Tako ja shvatam tih muslimanskih 30 odsto.

*Ko to treba da izruči Karadžića? Ne mogu da zamislim ni jednog Srbina koji bi tako nešto mogao da uradi. ("NIN", 24. maj 1996)

*Kontakti sa Radovanom Karadžićem poznati su i međunarodnoj zajednici. Nemam pravo da narod i državu nastavkom tih kontakata dovedem u bezizlaznu situaciju. (SRT, 1. jul 1997)

*Nema mira bez saveza srpskih zemalja. Zajednička srpska država ostaje kao konačan cilj, a SDS je jedina stranka sposobna da u miru dovede do kraja započeti posao. ("Večernje novosti", 4. april 1996)

*U Dejtonu smo dobili granice i suverenost. ("Borba", 9. avgust 1996)

*Podržala sam studentski bunt u Beogradu jer je srpski narod konačno shvatio neke stvari. Ne može Srbin da trpi neke stvari preko svake mere. To je totalitarizam i narod je pokazao da takav režim ne želi. (SRT, 14. mart 1997)

*Danas jasno kažem da je Brčko srpsko i da mora ostati srpsko. ("Večernje novosti", 10. januara 1997.)

*Svako utapanje u BiH bilo bi latentna opasnost za srpski narod od ponovnog genocida. Takve su teze inspirisane spoljnim uticajem sa ciljem da se sto vise oslabi nacionalni osecaj srpskog naroda u RS. ("Borba", 16. jun 1996.)

*Neka se vide u arhivu Narodne skupštine stavovi Biljane Plavšić o obustavljanju ofanzive na Goražde i Bihać i nalog koji je dao general Mladić da srpski vojnici ne uđu u Bihać. Bila sam radikalna, najradikalnija od svih, bio je to rat jer svako mlako rešenje odnosilo je veći broj života. ("Dnevni Telegraf", 3. jul 1997.)

*Ratko Mladić je ratovao za bosanske Srbe. Njegov odnos sa Miloševićem nije mi poznat. Da li je bio dovoljno jak da se odupre svakom njegovom nalogu, zaista ne znam. General Mladić je jaka ličnost, tražio je da sve bude čestito, da vojska bude odevena i nahranjena. (Vreme, 1999)

star
Oceni
3.99
Ostali članci iz rubrike Tema