Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Danijel Server, stručnjak za Balkan

Srbija će morati da razmeni ambasadore sa Kosovom

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Vučićeva inicijativa preuranjena: Danijel Server, stručnjak za Balkan
Vučićeva inicijativa preuranjena: Danijel Server, stručnjak za Balkan
Photo: voal-online.ch

Američki analitičar Danijel Server izjavio je da će pre ulaska u EU Srbija i Kosovo morati međusobno da se prizanju i razmene ambasadore. Povodom aktuelne situacije u regionu on je ukazao da ideja premijera Srbije o zajedničkom danu sećanja za sve žrtve ratova na prostoru bivše SFRJ, treba da bude rezultat pomirenja, a ne njegova prethodnica

"Predlozi ove vrste najbolje funkcionišu ukoliko su rezultat pomirenja, a ne kada imaju pomirenje za cilj. Da li bi Srbi dobro reagovali da je takav predlog došao od Hašima Tačija ili Bakira Izetbegovica?", upitao je vašingtonski ekspert za Balkan i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins.

Server smatra da je ispravno početi od utvrđivanja činjenica, kao što je uradila Inicijativa naučnika, međunarodni istraživački projekat koji je okupio brojne istoričare i naučnike iz regiona i sveta u pokušaju da utvrde šta se događalo devedesetih godina na Balkanu i zašto.

"Srbija ima sva prava da pokreće pozitivne inicijative, ali drugi ljudi imaju pravo da reaguju kako žele. Prethodne konsultacije i uzajamno razumevanje su važni za uspeh bilo koje inicijative i to ne samo na Balkanu", rekao je Server u izjavi za Tanjug. Na pitanje kako vidi odnose u regionu, naročito u pogledu stabilnosti, vašingtonski analitičar je rekao da nijedna od zemalja regiona nema ni želju ni sredstva da stvori nestabilnost kakva je postojala devedesetih.

Obostrano razumevanje: Danijel Server i Aleksandar Vučić tokom posete premijera Srbije Vašingtonu
Photo: Vlada Srbije/Tanjug

"Sve osim Srbije su ili članice NATO ili žele da postanu članice NATO, a zahtev da pre članstva prvo uspostave demokratske insittucije je važna prepreka za bilo kakav budući sukob među njima", rekao je Server. On je, međutim, istakao da u regionu još postoje nerešena pitanja poput državnog ustrojstva Bosne i Hercegovine i uzajamnog priznanja i razmene ambasadora između Srbije i Kosova.

"Srbi kažu da se to nikada neće dogoditi, ali ja kažem da to mora da se dogodi pre nego što Srbija bude mogla da uđe u EU", istakao je Server, koji smatra da je Beograd već prihvatio ustavna ovlašćenja Prištine na celoj teritoriji Kosova i ideju da će se Kosovo kvalifikovati i ući u EU odvojeno od Srbije, što, po njemu, implicira da će Kosovo biti suverena država.

"Odatle do članstva u UN, posle koga su bilateralno priznanje, pa čak i razmena ambasadora irelevantni, nije tako veliki korak", ukazao je Server. Vašingtonski analitičar smatra da svako ko je zabrinut za stabilnost Balkana treba dobro da razmisli o tome kako da osujeti radikalizaciju muslimana u regionu time što će rešiti ova pitanja u Bosni i na Kosovu. Oni bi, takođe, prema mišljenju Servera, trebalo da žele da Grčka povuče veto na članstvo Makedonije u NATO i EU koji je Atina uložila zbog spora oko imena makedonske države.

star
Oceni
3.94
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak