Region Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Ćamil Duraković, gradonačelnik Srebrenice

Vučićev dolazak bio bi veliki korak

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: sutra.ba

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je u petak da bi dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenicu bio veliki i hrabar korak u pravcu pomirenja i zajedničke budućnosti

Photo: Agencija Anadolija

"Trenutna Vučićeva politika je politika hrabrosti i, ukoliko dođe, u ovakvom vremenu, ja to pozdravljam", rekao je Duraković novinarima u Srebrenici i dodao da bi posle toga mogli "krenuti u neke iskrenije procese pomirenja i bolje budućnosti".

Duraković je, odgovarajući na pitanja, rekao da ne može da ulazi u to da li bi eventualni Vučićev dolazak bio pod pritiskom, ali smatra da će ono što "sve oči sveta na taj dan videti" biti ono što premijer Srbije time poručuje po pitanju onoga što se u Srebrenici dogodilo. "Negirao on, prihvatao ili ne prihvatao, njegovo fizičko prisustvo u Memorijalnom centru na čijoj tabli piše 'Spomen obeležje za žrtve genocida iz 1995' je dovoljan dokaz da je on došao tu da oda počast žrtvama", rekao je gradonačelnik Srebrenice novinarima.

On je istovremeno naglasio da, bez obzira na sukobe u medijima, smatra da bi dolazak Vučića u Srebrenicu bio veliki korak. "Apsolutno poštujem način i koncept Vučićeve politike u vremenu kad je Srbija prilično pod pritiskom međunarodne javnosti i javnosti u zemlji u odnosu na Srebrenicu", rekao je.

Duraković je naveo da je, kao načelnik opštine Srebrenica i predsednik Organizacionog odbora, već rekao da je svako ko želi da dođe 11. jula da oda počast žrtvama dobrodošao i biće pođednako tretiran kao i svi drugi. On kaže da nema dilemu oko dolaska Vučića, iako bi to naišlo na osude Bošnjaka zbog njegovih ranijih izjava, i da u Vučiću vidi premijera Srbije, zemlje koja je simbolički vrlo važna za regionalno pomirenje.

"Ja nemam dileme. Odmah to dođe na osudu od strane Bošnjaka - kako puštaš da dođe ovakav ili onakav čovek, koji je izjavio '100 muslimana za jednu srpsku'... i sad se vraćamo u prošlost", rekao je Duraković i naveo da bi voleo da sutra njegov unuk, "koji će se možda zvati Meho" i neki Jovo sede u Srebrenici i pričaju o 100 godina mira, a ne da pričaju o 100 godina rata.

Photo: EPA

"Ja bih voleo da takva vremena kreiramo, ali jesmo li spremni za to? Oni koji ne žele Aleksandra Vučića u Potočarima su za opciju da se ne mirimo i da u budućnosti ponovo napravimo neki sukob. Oni bi to očito pravili iz drugih zemalja, gde su izbegli ili su u dijaspori ili su na sigurnijem mestu, a nisu na mestu, recimo, Dauta Tihića koji spava u Skelanima, na 60 metara od Srbije i čije će opet dete ili unuče morati da čeka da ga neko ubije ili zakolje", rekao je Duraković.

On je istakao i da biti Bošnjak u Srebrenici nije isto kao biti Bošanjak u Sarajevu. "Ovde je život umetnost. Morate da budete obazrivi, da se sa svojim komšijama slažete, da ne pravite priču gde stvarate naspram sebe neku mržnju", naveo je on.

On smatra da je to istorijski značajno za narod, "ne za Aleksandra Vučića, Ćamila Durakovića ili Bakira Izetbegovića".

"To je istorijski značajno na putu pomirenja naroda i mislim da je krajnje vreme da Srbi i Bošnjaci promene koncept istorije. Bolje je da pričamo o 100 godina mira unapred, nego da pričamo o ratu za koji ćemo uvek imati podeljena mišljenja", rekao je Duraković.

star
Oceni
3.91
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak